Spring til indhold

Undergangsromantik

The Great Gatsby er en af mine all time favourites, og jeg har læst den et utal af gange. Ingen filmatisering kan leve op til romanen. Her kan du læse om, hvordan denne roman næsten gik i glemmebogen. Romanen var en fiasko, da den udkom, og Fitzgerald døde i 1940 nærmest uden, at nogen opdagede det, men så blev 155.000 gratis eksemplarer af The Great Gatsby delt ud til amerikanske soldater udstationeret under WWII. Hvis du ikke kender historien om Scott Fitzgerald, så læs denne fine lille biografiske artikel om ham og om, hvordan romanen fandt sit publikum.

Corona

Italiensk, musikalsk humor

Kloge ord og perspektivering I

Den israelske tænker Yuval Noah Harari om de veje, vi som samfund kan vælge nu, under og efter Corona-krisen. Kloge ord, som det er værd at bruge lidt tid på. Via Ronnie Rocket.

Kloge ord og perspektivering II

En (dansk) filosof kigger på de fejlslutninger, som mange laver, når de forsøger at relativere antallet af syge/døde af Coronavirus til samfundsøkonomien. Kloge ord, synes jeg – og ret kortfattet.

Kloge ord og perspektivering III

Den britiske filosof Tom Whyman skriver vittigt men også klogt om hans lands besynderlige reaktion på Corona-krisen.

Og her forklarer en britisk virolog det samme – oversat til dansk på videnskab.dk.

Kun for de hårdhudede

Den her historie skal du kun læse, hvis du er relativt hårdhudet og kan tåle at høre, hvordan en infektion med Coronavirus KAN foregå. Den beskriver nøjagtigt, hvad der sker (på celle-niveau og “opad”) fra det øjeblik, du møder den person, der kommer til at smitte dig.

Samfund/miljø/politik

Genbrugsarkitektur

Dezeen fortæller om et projekt i Taiwan, hvor en nedlagt og forladt shopping mall er blevet “genoplivet” og nu fremstår som et stort rekreationelt område for både børn og voksne. Farven grøn er blevet reintroduceret til byen i form af, at junglen får lov til at invadere den tidligere shopping mall. Det kunne man godt lade sig inspirere af i stedet for at rive alting ned hele tiden.

Dobbeltgænger

Nasser Latif er en marokkansk/amerikansk journalist, der har levet næsten hele sit liv i USA og er på vej til at blive amerikansk statsborger. Hans navn er meget ualmindeligt i Marokko og generelt i den arabiske verden, så han tror, han er unik. Indtil han en dag opdager, at der sidder en mand i Guantanamo, der hedder præcis det samme. Forståeligt nok tænder det Latifs journalistiske flamme, samtidig med at han er personligt berørt, for The Other Latif er også fra Marokko.

I seks episoder følger vi journalisten Latif mens han opruller historien om Guantanamofangen Latif. Det er ordentlig og grundig journalistik og selvfølgelig virkeligt spændende. Lyt med hos NPR (National Public Radio).

Viden (jo, der er mere om Corona)

Peak CO2-udledning?

Hvis diverse regeringer spiller deres kort rigtigt, kan 2020 komme til at markere noget positivt såvel som noget negativt, nemlig året, hvor CO2-udledningen for alvor begyndte at falde.  Læs oversat artikel i Forskerzonen på Videnskab.dk.

Troværdig viden om Corona

Medium er et kurateret blogfællesskab, som man betaler for at være medlem af. Mange af medlemmerne er videnskabsm/k’er og forskere, der her formidler viden og forskning for lægpersoner. Nogle af de bedste artikler og features, jeg har læst, har jeg læst der. Medium har nu lavet en særlig Corona-blog, der er betydeligt skrappere kurateret end deres øvrige materiale. Her er altså et sted, hvor du kan stole på det, du læser – ikke 100%, for det kan man aldrig, men i høj grad. Og de har lagt den udenfor paywall’en.

På den blog kan man bl.a. læse om et studie fra Wuhan, der gør opmærksom på, at diarre er et underrepræsenteret symptom på Coronavirus. Det bed jeg mærke i, for det var netop det, jeg oplevede, da jeg var syg i sidste uge.

Ibuprofen/paracetamol

Danske forskere er enige (med hinanden). Der er (endnu) ikke belæg for, at ibuprofen forværrer Corona. En professor forklarer om skrøbelighederne ved det studie, der påpeger det. Samtidig siger de, at der jo ikke er nogen grund til at tage chancer, så får du influenzasymptomer, så tag paracetamol. Det er heller ikke så hårdt mod maven. Desuden er mange mennesker med kroniske smerter dybt afhængige af ibuprofen, så lad os lade dem have deres medicin i fred.

Om os

Falske anklager

Her er en “opbyggelig” historie om falske anklager om sexchikane i et akademisk miljø. Det foregår i USA, hvor kampen om de faste ansættelser er om muligt hårdere end her. Det forsvarer ikke at tage så grove metoder i brug, som i denne historie, men desperationen skinner igennem!

Medier

Frit tilgængeligt Corona-stof

Det er ikke alle medier, der lader Corona-stoffet stå uden for betalingsmur. Det gælder fx Berlingske, der friskt teaser på fx Facebook med interessante nyhedshistorier om behandlingen af Coronakrisen her i Danmark, og så gemmer artiklen bag betalingsmur. Det er ikke ret kønt, og læserne burde straffe avisen ved at læse en anden, der udviser lidt samfundssind.

Jeg nævnte et par medier i sidste uge, der giver gratis adgang til Corona-stof, i denne uge kan jeg nævne Information og Føljeton, der har gjort deres nyhedsbrev gratis i 14 dage til en start. Eksempler fra udlandet er Wired, The Atlantic og sågar Wall Street Journal.

Her er en opsummering af pros and cons ift at dele Corona-indhold gratis.

Kunst og kultur

Litterær luksus

Københavns Biblioteker har et lille nyhedsbrev, der hedder Litterær Luksus. I denne uge anbefaler de bl.a. klassikere og sygelæsning. Jeg synes, det er nogle gode anbefalinger.

At leve i eksil

Edmund de Waal, der har skrevet en af mine absolutte favoritbøger, The Hare with Amber Eyes, har lavet en udstilling om bøger på British Museum. Den handler om at leve i eksil. Interviewet eller artiklen er meget smukt skrevet, og vi kommer langt omkring. Via Martin von Haller.

Støt et boghandler

Danmarks bedst kuraterede boghandel, Books & Company, ligger i Hellerup. Eneste downside er, at den kun har bøger på engelsk. De tilbyder nu at levere bøger gratis til deres kunder – om de har taget højde for, at nogle kunder måske kunne bo i Himmerland, ved jeg ikke, men skal du alligevel købe en god bog af papir, så støt en lille uafhængig biks i stedet for Amazon. Eller støt en anden uafhængig boghandler!

Godt ord stedes til hvile

For nogle år siden havde Kirsten Marie Øveraas og jeg en podcast, der løb over to sæsoner. Den hed Godt Ord og handlede om det danske sprog. Vi har nu besluttet, at vi ikke længere vil betale for at have serien liggende derude, så der bliver slukket om to dage. Det er lidt trist – men alting har en ende…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share