Spring til indhold

Åh nej, Twitter!

Republikansk millionær køber andel i Twitter. Planen er øjensynligt at skubbe Jack Dorsey ud. Ak. Læs i the Guardian.

Samfund/miljø/politik

Svindel og humbug

Apropos Britta Nielsen, så er svindlere i både private virksomheder og i det offentlige svære at opdage. Men mere kontrol er ikke svaret. De mange gode grunde til det kan du læse eller lytte i denne Zetland-artikel.

Ondskabens banalitet – igen

Vi hørte om det fra Hannah Arendt i forbindelse med Eichmann og senere i en tv-udsendelse fra 1982, som jeg aldrig har glemt, hvor Erik Stephensen og Jørgen Flindt Pedersen havde interviewet den græske juntas bødler. Her er det så en tortur-psykolog fra Guantanamo. Han er kold over for at waterboarde mennesker, men græder, når der er reklamer for hundemad på tv.

Antisemitisme for real

I Ungarn har man fjernet den jødiske forfatter Imre Kertesz fra den litterære kanon og erstattet ham med nationalister. Link til SVT, fordi #DKmedier åbenbart ikke synes, det er en historie. Tak til Monica Krogh-Meyer for link.

#Coronavirus I

Her er en af de bedste opsummerende artikler, jeg har læst, om facts og fiction om sygdommen og forholdsreglerne. Artiklen er fra The Guardian.

#Coronavirus II

Hvis bare en brøkdel af det, denne iraner fortæller i sin lange twitter-tråd, er rigtigt, så er det en meget, meget alvorlig situation.

Når fængsel føles som frihed

Fotoessay fra et afghansk kvindefængsel, hvor kvinder, der har myrdet deres mænd for at slippe ud af årelangt mishandling, har fundet en form for fred. Smukke, tankevækkende billeder.

Ugens Jarlov

Der bygges i træ

I hvert fald i Paris. En vis procentdel af offentlige bygninger og konstruktioner til OL i 2024 SKAL bygges i træ. Fra Architectural Digest.

Viden

Lungerne hele sig selv!

Det viser sig simpelthen, at ganske kort tid efter, at man er holdt op med at ryge – selv efter årtiers rygning – begynder lungerne at hele sig selv. Der er altså god grund til at holde op, også selvom man er 80 år gammel.

Teknologi

Clearview

De fleste har nok hørt om denne startup, der leverer state-of-the-art ansigtsgenkendelsessoftware, og hvis lækkede kundeliste indeholder danske myndigheder.

Enhver kan tegne et 30 dages gratis abonnement på Clearview og bruge det fra sin telefon. Prøv lige at tænke lidt nærmere over det, hvis/når det kommer i hænderne på folk, der ikke vil os det godt!

Citat fra denne lange, rædselsvækkende artikel om ansigtsgenkendelsesvirksomheden, der har solgt sit hel- eller halvulovlige software til politi og efterretningstjenester (og banker og supermarkedskæder) over det meste af kloden:

“(…) that so many law and immigration enforcement agencies were hoodwinked into using this error-prone and privacy-invading technology peddled by a company that can’t even keep its client list secure further demonstrates why lawmakers must halt use of face recognition technology, as communities nationwide are demanding.”

Om os

Dannelse for pokker

Chris Pedersen er en af mine favorit kultur-kommentatorer. Han er sjov, klog, vidende og ydmyg. Her skriver han om, hvordan dannelse og nysgerrighed overfor vores medmennesker kunne gøre livet lettere og sjovere.

Medier

Jubiiii! (skadefryd)

Det går virkelig dårligt for The Sun. Læs i The Guardian – og stik dem en slant, hvis du kan lide det, du læser.

Kunst og kultur

Amazing Grace

Jeg var lidt længe om at få lokket mit udvalgte offer ind og se filmen om Aretha Franklin, men det lykkedes i sidste øjeblik. Filmen er fra 1972 – af Sydney Pollack – men den blev skrinlagt, angiveligt af tekniske årsager.

Den er optaget i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles med et fantastisk gospelkor, der selvfølgelig har den mest corny uniform på ever. I det hele taget er kostumerne – der jo ikke er kostumer, men tøj folk faktisk har på – så Los Angeles 1972-agtige, at man næppe tror sine egne øjne.

Filmen består KUN af koncertoptagelser – hun optrådte med koret i to dage med en liveplade og filmen for øje. Livepladen udkom og blev en stor succes, men filmen har ligget og lunet sig på en hylde til nu. Skønt at slippe for alle mulige interviews om, hvor fantastisk hun var. Nu hører og ser vi det bare. Så herligt. Og som en af de ganske få hvide i salen, rocker Mick Jagger begejstret med nede bagved.

Jeg læser ikke kvindelitteratur

Det har jeg hørt mænd sige mere end en gang. Og de taler ikke engang om feministisk litteratur, men simpelthen om bøger, skrevet af kvinder. Det ufatteligt tynde argument er, at de gerne vil læse en bog, hvor de kan identificere sig med hovedpersonen. Hold.nu.kæft. Kan mænd da identificere sig med alt, der har en pik? For jeg kan sgu ikke identificere mig med alle kvinder til alle tider. Desuden foretrækker jeg bøger med en hovedperson, der IKKE ligner mig, og sådan nogle kan kvinder altså OGSÅ skrive frem, hvis nogen skulle være oprigtigt i tvivl.

Rikke Viemose, der har den lille boghandel Thiemers på Frederiksberg, har skrevet en kronik i Politiken om forskellene mellem mænds og kvinders læsevaner. Ingen paywall.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share