Jo, sådan nogle er der også. Prøv at huske tilbage til 2016. Mange af os troede, som den væmmelige Farage forudsagde, at Brexit ville markere begyndelsen til enden på EU – at det ville smitte og føre til Dexit, og Hungxit og så videre. Men det gjorde det jo ikke. Philip Flores fra Zetland har skrevet og oplæst en lang, grundig og oplysende artikel om, hvad der er sket med EU siden Brexit-afstemningen.
Ugens Jarlov
Fordi islamister med ondt i sinde åbenbart er så dårlige til at lyve, at Rasmus nemt kan gennemskue dem. Eller måske kan han simpelthen se det på deres lange skæg og outlandish’e beklædning?
Samfund/miljø/politik
Grøn vækst?
I Financial Times af alle steder kan man læse, at politikerne skal holde op med at bilde sig selv ind, at bare væksten er grøn, så behøver vi ikke skære ned på noget eller begrænse forbruget. Via Lars Køhler på Twitter.
Oprør i Chile
Operasangerinde bryder den statsbefalede tavshed med sang af nationalpoeten Victor Jara (som blev tortureret og dræbt af Pinochet). Se til slutningen.
Ansigtsgenkendelse
Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske regering ønsker sig mere overvågning. Ansigtsgenkendelse er bare SÅ smart. Her fortæller en amerikansk ekspert i overvågning lidt om faldgruberne. Der er eksempler på, at overvågningsbillederne har været for ringe. Så har man spurgt vidner, om den kriminelle lignede en kendt? Ved bekræftende svar har man så lagt kendissens ansigt ind i databasen og fundet matches, der ligner. Folk, der bliver hentet ind og sigtet, ved ikke, at sigtelsen hviler på ansigtsgenkendelse, så de kan ikke forsvare sig, før sagen når til retten. Jeg er med på, at eksemplerne er fra USA, men teleskandalen er jo fx 100% dansk, så helt afvise flere overvågnings f***ups her i landet, kan vi vel ikke?
Modeindustriens klimaaftryk
En video fra The Economist (den er ikke ny, men den var ny for mig – måske også for dig). Det tøj, vi køber, bliver af ringere og ringere kvalitet, og meget af det kan derfor ikke genbruges. Ikke engang selvom det kun har været brugt få gange.
The Twitter precidency
En meget grundig analyse fra NYT af Trumps brug af Twitter. De ser nærmere på, hvem han følger og retweeter. Interessant og skræmmende.
Viden
Skumfidustesten
Skumfidus-testen er blevet tryktestet en del gange. Denne artikel gennemgår den originale artikel og alle de efterfølgende. Ikke overraskende er resultatet mudret. Men dog ikke mere mudret, end at man stadig kan konkludere, at børn, der evner at behovsudsætte, klarer sig bedre senere i livet. Hvad man til gengæld ikke kan konkludere, er, om der er bagvedliggende årsager til, at nogle børn er bedre til behovsudsættelse end andre. Fx er en tese, at børn, der vokser op i velstand og tryghed, i højere grad tør tro på, at de virkelig får en ekstra skumfidus senere.
Teknologi
Tiktok
Frederik Kulager forklarer om verdens hurtigst voksende sociale medie – som er kinesisk. Hovedkontoret er i Beijing, men de har et satellitkontor i Silicon Valley… Er dit barn på Tiktok? Tjek det lige. Det er formentlig ganske harmløst, men du skal jo vide det, ikk? Jeg har installeret det og kigget lidt på det. Min konklusion? Jeg kan bedst lide dem med dyr og babyer…
Polsk trolde-farm
Insider rapport fra en polsk trolde-farm. En reporter har været under cover i seks måneder. Redskabet til at promovere kunderne er falske konti, der repræsenterer begge sider af det politiske spektrum, som så “battler” og skaber en masse trafik og opmærksomhed. I realiteten sidder de lige ved siden af hinanden og opererer mange konti hver.
(Apropos trolde, så husker vi lige, at det faktisk ikke har noget med trolde at gøre. Trolling = at trække en fiskekrog med madding gennem vandet og vente på, at en fisk bider på.)
Om os
Et flygtningebarns fortælling
Et af de uledsagede flygtningebørn fortæller sin historie. Jwan fra Syrien. Han er et af de “heldige”, der får fem års opholdstilladelse.
Grumme erindringer
Dette lille essay om at være et grimt barn ramte mig lige i mellemgulvet. Og måske lidt i tårekanalerne. Lige, lige, lige præcis sådan var min skoletid, helt ned til Lucia-ydmygelserne. Det er ikke meningen, du skal få ondt af mig ved at læse det, men lær måske dine børn lidt om, hvad ord gør ved mennesker, og tænk måske over, hvad du skriver til folk på nettet. Ord kan gøre ondt og kan sidde i sjælen resten af livet. Tak til Susanne Sayers for link og for at fortælle sin egen historie.
Kunst og kultur
Charlottenborg – gratis om onsdagen
Jeg var til den første af flere fællesmiddage med “artist talk” på Charlottenborg. Jeg så også udstillingerne. Pornoudstillingen havde jeg allerede set på Aros, EVA KOŤÁTKOVÁ sagde mig ikke så meget, er jeg bange for. Malene Lei Raben fortalte om sin bog Fruen og læste højt, mens vi spiste den fortrinlige, vegetariske mad, Charlottenborgs kok havde lavet. Godt koncept – jeg vil med stor sandsynlighed prøve det igen.
3 bøger
Jeg er ikke blevet færdig med nogle af de tre bøger, jeg er i gang med, men i næste uge afslutter jeg måske alle tre!? Jeg læser Houellebecqs Serotonin – den er sgu svær at komme igennem, synes jeg. Og Elisabeth Gjerluff Nielsens Store Børn om at vokse op i Skjern med tre søskende, og hvad der siden skete. Og så lytter jeg til Edward Snowdens selvbiografi. Den sluger jeg, som var det fiktion. Det hjælper, at den er fremragende indlæst.
Tak for endnu et godt nyhedsbrev. Superrelevant for mig. Det er ikke altid, jeg får DM læst, men når jeg gør, har jeg stor glæde af det. Kh Camilla
1000 tak Camilla. Det betyder meget for mig, når jeg ind imellem hører om folk, der læser det og får noget ud af det :-D