Vil det egentlig være hot eller not, hvis Nationalbanken blev en bank for dig og mig, hvor vi kunne have vores E-penge stående, og hvor vi kunne bruge dem lige så nemt som det er at bruge MobilePay i dag, bare uden at Danske Bank skal tjene på det? Det lyder besnærende, men der er også indlysende bagsider. The Economist har kigget nærmere på det i en kort og letlæst artikel – eller du kan se videoen herunder, hvor deres økonomiske journalist guider os igennem. Vores egen Nationalbank har lavet en side, hvor de forklarer, hvordan det kunne foregå. Sidstnævnte, skal jeg lige sige, har jeg IKKE selv læst.
Samfund/miljø/politik
Dødsmaskiner
Biler, altså. Kort men godt essay i The Atlantic om hvor traumatisk et biluheld kan være, uanset om man er ansvarlig for uheldet eller ej.
Medicin
Supertanker på P1 med Carsten Ohrtmann handlede i den forgangne uge om medicin. To mennesker med stor forstand er i studiet og taler med hr. Orhtmann om medicinens historie og om de mange etiske huller, man kan falde i, når det handler om medicin.
Viden
Kunstig intelligens — igen
“In 2021, there’s still no industry-wide standard to note what kinds of data are held in training sets, how it was acquired, or potential ethical issues.”
En relativt kort men ret potent anmeldelse af en ny bog om kunstig intelligens. Kate Crawford: Atlas of AI hedder bogen, og Ms. Crawford er ikke nogen maskinstormer – hun arbejder for Microsoft. Men hun har alligevel nogle meget barske budskaber til os – og ikke mindst til lovgiverne. Via Digital Ugerevy.
Hjernerystelse
Der er kommet nye nationale anbefalinger for, hvordan man behandler patienter med hjernerystelse. Særligt patienter med langtidsfølger. Det kan være godt at kende dem, inden man selv eller ens barn får hjernerystelse.
Vildt god nyhed
Nyt studie, der virker ret solidt, påviser, at uddannelse øger intelligensen, og at udbyttet er størst for dem, der har den laveste intelligens til at begynde med!
Ugens grønne nyheder
Samlet på et sted, hurtigt læst.
Digitalt
Supervåben
Zetlands ret fremragende digi-graverjournalist Frederik Kulager har tidligere skrevet om politiets digitale supervåben, som de har købt af Palantir. Jo, DEN Palantir. Artiklen, der tager udgangspunkt i den ret fantastiske opklaring af to alvorlige voldtægtssager, er grundig og kritisk men ikke blind for de store fordele, teknologien giver politiet.
Om os
“I’m terribly keen to find things out if I don’t know about them”
Citatet er fra Stephen Fry, og hvis man som jeg er fan, så er det ikke overraskende. New York Times har et skønt interview med ham. Han fortæller bl.a. en anekdote om Gore Vidal, der er kaffespruttende sjov. Han har også noget at sige om den Fri Vilje og om Prometheus. Det er aldrig aldrig aldrig uinteressant at høre eller læse, hvad Fry har at sige.
Nem mad
Samvirke giver inspiration til, hvad man kan fylde i tortillas, inden man folder og steger dem. Mad på få minutter, nemt og tit også relativt sundt.
Eid
Skal du holde Eid-middag for nogle, du holder af, så er her alle de bedste retter fra en af Londons virkeligt gode kokke.
Pjat
San Francisco public library genåbner. Svært at sige, hvem der er gladest, personalet eller borgerne!
Kunst og kultur
Neue Nationalgallerie
Dette museum, tegnet af Mies van der Rohe, har gennemgået en langvarig restaurering. Man kan se lidt af det flotte og temmelig udfordrende arbejde her. Endnu en grund til, at en af de første Europarejser skal gå til Berlin! Fra David Barnwells nyhedsbrev Fein.
Alt er væk (næsten)
En bog om en forsvunden udstilling om forsvundne kunstværker… Jo jo, den er god nok. Læs om bogen (for DEN eksisterer stadig).
Sneengle på DR
Jeg var til et mindre middagsselskab (jo da!) forleden, og jeg spurgte ud i lokalet: “Findes der virkelig så mange f***** up mennesker, som man ser i den serie?”. Alle så på mig og sagde som med én stemme: JA. Nå men øv til det. Den dansk/svenske serie vinder efterhånden, som man kommer ind i den, selvom den er fyldt med mennesker, der bare ikke handler til deres eget bedste!
Ugens bog #1
Alle læste den sidste år, men vi besluttede at læse den i bogklubben denne gang: Niels Overgaards Det hele handler ikke om dig. Som du kan læse på Goodreads, er jeg relativt begejstret, men ikke helt solgt. Dog: Stoicisme er den bedste hverdagsmedicin.
Ugens bog #2
Det er næppe gået mange af Serendipitetens læsere forbi, at Pelle Dragsted har udgivet en bog, der hedder Nordisk Socialisme. Det hedder den, fordi det begreb har både Donald Trump og den amerikanske venstrefløj talt om i den forgangne valgkamp. Dog ikke af samme grund. Trump mener, at vi allerede er nedsunket i en kommunistisk sump her i Norden, mens venstrefløjen med det samme udtryk mener, at det er noget at stræbe efter. Dragsted selv mener, at vi faktisk har afviklet en god del af den “nordiske socialisme” over de sidste 30-40 år, men at vi kan vende udviklingen. Det har han en række bud på i sin ganske glimrende bog. Læs mere på Goodreads.