Spring til indhold

En lur gør godt

Jeg skriver en del om søvn, og du har helt sikkert regnet ud, at det ikke er fordi, jeg selv sover trygt og godt otte timer hver dag og aldrig er træt… Men så ved jeg jo også, at jeg ikke er den eneste, der kæmper med søvnen – og – at søvn er vanvittig vigtigt for vores helbred, både det psykiske og det fysiske.

Denne her artikel handler så ikke om nattesøvnen, men om alle de fordele, der er ved at sove midt på dagen – at tage en lur. Det bruger vi slet ikke i Danmark – og skal man tro artiklen, er det virkelig ærgerligt, da det nok ville kunne øge produktionen på de danske arbejdspladser og mindske antallet af uheld, fejl og ulykker.

Fun fact: Jeg måtte tage en slapper midt i artiklen, fordi jeg var ved at falde i søvn…

Samfund/miljø/politik

Ode til en gletcher

Den islandske geltcher Okjokull døde officielt i 2014. Nu har den fået en mindeplade. BBC har historien.

Greenwashing

Det fænomen kan ikke undgå at blive mere og mere udbredt, efterhånden som forbrugerne kræver af virksomheder, at de skal have en grøn profil. PWC (i Danmark) har lavet en såkaldt pulsmåling blandt erhvervsledere ift i hvor høj grad, de arbejder på at implementere verdensmålene i deres virksomheder. Der er plads til forbedring.

Aircon

Aircondition er en frygtelig miljøsynder, der bliver mere og mere udbredt, efterhånden som flere får råd – og det bliver varmere. Et paradoks af den mere tydelige slags. Artiklen fra BBC gennemgår alle de metoder – nye og gamle – der findes til at skabe naturlig køling i bygninger.

Ligestilling er godt for klimaet

Hvordan dog det? Det kan du læse om i denne artikel fra FastCompany – fundet via Bongorama. En af forklaringerne er, at bedre uddannede kvinder får færre børn. Færre børn = mindre klimapåvirkning. Men der er også andre forklaringer.

Myter om køn

Nogle af de mange myter om køn er blevet videnskabeligt testet. Og fundet for lette. Det gælder fx myten om, at kvinder er bedre til at multitaske. Det er de slet ikke.

Hvordan forudsiges en menneskes livsindkomst?

Det vigtigste element, når du skal forudsige det, er, hvor det er født. Her er et slående citat fra artiklen:

They (forskerne) found that the incomes of Haitian farmworkers who secured visas to work in America shortly afterwards rose by 1,400% compared with those who stayed in Haiti. Simply moving to a country with the rule of law, good infrastructure, sophisticated companies and so forth—ie, a rich country—made the Haitians dramatically more productive.

0 piger ud af 217 fødsler

Ud af 217 børn født over en tre måneders periode var nul (0) piger. The Independent udruller historien fra et indisk landområde. Piger er en udgift, så dem undgår man helst. De langsigtede konsekvenser – som de fx ses i Kina – har fattige familier ikke råd til at se på.

Jeg fandt historien i nyhedsbrevet #notallmails, som jeg (igen) anbefaler.

Roundup er noget l***

Jeg pakker det ikke ind: Monsanto er nogle skurke, der vil gøre ALT for at undgå, at Roundup bliver kategoriseret som kræftfremkaldende. Afslørende emails er kommet i the Intercepts besiddelse.

The 1619 project

Det er 400 år siden, det første slaveskib ankom til Virginia, der dengang var en britisk koloni. NYT har søsat “the 1619 Project”, der skal kaste lys på alle aspekter af de mange år med slaveri og på, hvordan USA stadig ikke har gjort sig fri af den mørke fortid. Jeg ved ikke, hvor meget af det, man kan læse uden abonnement, men her er linket anyway.

Teknologi

Statslige tests af nye algoritmer

Det er såmænd teknologi-magasinet Wireds chefredaktør, der foreslår det. Interessant leder i denne måneds udgave. Han peger på en institution som FDA (som den danske lægemiddelstyrelse) til at gennemteste algoritmer, inden de slippes løs på befolkningen – fordi de, ligesom utestede lægemidler, kan have uforudsete og farlige virkninger.

Om os

Gamle billeder

En fotograf begyndte at opkøbe gamle kameraer og dernæst at fremkalde de film, der meget ofte sad i dem. Det er nu nærmest blevet hans beskæftigelse. Se en lille film om hans arbejde.

Kunst og kultur

Gudrun Hasle

Se Gudrun Hasles kunst ganske gratis (hvis du er i København, altså). Hun udstiller i Politikens forhal. Hun er en af Danmarks mest ekstraordinære og usædvanlige og samtidig tilgængelige kunstnere. Hendes medie er broderi, noget hun gør med intensitet og rasende energi.

Når man læser de “billedtekster” hun skriver til værkerne – som nogle gange KUN er tekst – må man læse dem højt for sig selv for at forstå dem. Gudrun Hasle er nemlig stærkt ordblind, men det sk**** hun på og skriver/broderer bare løs.

1989

Golden Days festivalen handler denne gang om det skelsættende år 1989. Det står enormt tydeligt i min erindring – både på grund af de to hovedbegivenheder, murens fald og massakren på Tienanmen, men også på det personlige plan, fordi jeg fik mit første barn i starten af det år.

Der er mange gratis arrangementer, man kan forlyste sig med.

To film, en håndfuld forfilm og reklamer

Jeg har set Once Upon a Time… in Hollywood og den spanske film Petra. I dag har jeg også husket forfilm og reklamer – scroll ned i anmeldelserne, hvis du vil læse med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share