Vi skal lære vores børn, hvad det er meningsfyldt og i orden at dele på Facebook. Og at skelne mellem, hvad der er personligt og privat. En personlig statusopdatering kan være: “Er i vildt godt humør i dag, vi har fri fra skole i morgen!” eller “Yay, ny cykel!” Det kan også være links til sjove videoer på Youtube – det kan godt være voksne bliver trætte af at se de samme film med de samme halsbrækkende stunts eller de samme nuttede dyr igen og igen, men børn bliver det tilsyneladende ikke. Og der er jo ingen skade sket ved det. I øvrigt viser et studie, at det er gavnligt for produktiviteten at se på billeder af nuttede dyr…
Private statusopdateringer derimod er dem, der fortæller ting, som man normalt ikke ville gå og tale om på gaden, ved frokostbordet på arbejde eller når hele klassen hører det. Men heller ikke her kan der opstilles faste regler. Statusopdateringen herover er jo VILDT privat, og det gav et gib i mig, da min søn viste mig den. Men kommentarerne fra barnets venner var utroligt varme og positive og nok lige, hvad vedkommende havde brug for. Til gengæld syntes moren nok ikke særligt godt om den…
Facebook bliver mere og mere kommercielt, og flere og flere virksomheder har Facebook som en central del af deres marketingstrategi. Børn er ofte lette ofre for disse strategier, så også her må vi holde lidt snor i, hvad og hvor meget de liker. Der er masser af legitime konkurrencer og sjove koncepter på Facebook, men også her er det vigtigt at lære børnene at kende forskel. Hvis vi allerede har forsøgt at indgyde dem kritisk sans over for tv- og biografreklamer, bliver det lidt nemmere, men grænsen er nogle gange hårfin. Værst er naturligvis de konkurrencer og like-opfordringer, der slet ikke holder, hvad de lover. Kig dem lidt efter i sømmene, og rapportér dem til Facebook, hvis de forekommer dig lige lovlig smarte.
Applikationer (apps)
Mange børn abonnerer på svimlende mængder af applikationer i Facebook. Ofte ved de ikke engang, at de gør det. Men hver gang de deltager i en quiz eller et spil i Facebook-regi, kræver det, at de downloader en applikation. Og når de gør det, giver de applikationen adgang til mange informationer.
De fleste applikationer bliver hurtigt glemt og henstår ubrugte, men de indsamler stadig information! Så gør dine børn en tjeneste ved at lære dem at rydde op i applikationer eller gør det sammen med dem. Du kan også lære dem, hvordan de slukker for andres opdateringer i applikationer eller for deres opdateringer i det hele taget. Lær dig selv det på fem minutter og glæd dit barn ved at lære det videre.
Mind dem ved samme lejlighed om, at ALLE, de er venner med på Facebook, kan se, hvilke quizzer de deltager i. Jeg hørte fx om en stor teenage-dreng, der deltog i en sexquiz på Facebook uden at tænke på, at hans mormor nu kunne sidde og se hans score.
Mobning på Facebook og hvad man stiller op med det, tager jeg op senere i denne serie, når jeg når til net-mobning som fænomen.