Spring til indhold

Indhold/form

Som enhver, der læser #serendipitet, kan se, vægter jeg indhold over form. Men det er faktisk mest, fordi jeg ikke er ret god til det der med form. Mine kager er heller aldrig særligt pæne, men jeg tør godt påstå, at de i reglen smager ret godt.

Corona

Hvad skete der egentlig ombord på Diamond Princess?

Et Wired longread hvor vi endelig får svar på, hvordan det gik for besætningen ombord. Hvordan var deres vilkår? Interessant nok at læse om, hvordan rederiet bare lod skib efter skib sejle afsted selv efter, man var blevet klar over, at bare én passager eller ét besætningsmedlem på sådan en flydende petriskål er nok til at hundreder kan nå at blive smittet, inden rejsen er omme.

Er de kvindelige regeringsledere bedre til at håndtere Corona?

Tja, joh, måske, njah, næppe, muligvis. Er sådan ca. de svar, Videnskab.dk har fået fra et par håndfulde eksperter i ledelse.

En drøm om fremtiden

Tak til Rikke Nørdum Sonne for at bibringe os alle lidt håb og tro på fremtiden.

Censur i Kina

Der er meget snak om Kina ifm virusudbruddet, og meget af det er aldeles udokumenteret eller overdrevet. Men her er en reportage fra Wired, der i bladets sædvanlige stil fremlægger fakta. De kinesiske myndigheder har ikke været helt så helgenagtige, som de fremstiller sig selv, og mange kinesiske læger, journalister og so-me-brugere er blevet udsat for intens censur. Forfatteren har taget 100-vis af screenshots af artikler og poster, der sidenhen er forsvundet. Eller, som forfatteren fortæller: de har fået æresmærket 404 (når det, de har postet, er forsvundet, og man får en 404-meddelelse, når man forsøger at tilgå indholdet).

Fremmedfrygt

Med pandemier følger altid xenofobi og racisme. Er man bange for at blive smittet med noget, er det helt sædvanligt, at man finder nogen at give skylden for sygdommen. I denne omgang er det hovedsageligt asiater, der må stå for skud (for vi europæere er jo helt ude af stand til at skelne asiater fra hinanden). Ved flere omgange af pesten stod jøderne for skud, men flere forskellige befolkningsgrupper er blevet gjort til syndebukke op gennem historien. Det er Videnskab.dk der har kigget i baglænskikkerten.

Samfund/Miljø/Politik

En whistleblower har ordet

En højtstående Amazon-ansat har forladt selskabet i vrede over dets fyringer af whistleblowers (om Corona-sikkerhed i deres pakhuse). Det fortæller han om på sin egen hjemmeside.

Forensic architecture

I samarbejde med SkyNews har analysekollektivet Bellingcat brugt video, lydoptagelser, satellitbilleder og geolokation til at genskabe hændelser ved den tyrkisk-græske grænse, som var blevet afvist af myndighederne som fake news. Så imponerende arbejde! Tak Peter Brodersen.

Der er håb for os

Da seks drenge strander på en øde ø og først bliver reddet mere end et år senere, har de levet sammen i relativ harmoni og er sunde, glade og raske, da de bliver fundet. Det sker i 1966. Kunne seks moderne drenge mon have klaret det? Her mener jeg ikke, om de kunne opføre sig ordentligt over for hinanden, for det tror jeg, de ville kunne, præcis som drengene i 1966. Men ville de have de nødvendige fysiske færdigheder? Resumé af en bog fra The Guardian.

“Sjov” på Twitter

USA’s finansminister og Axl Rose har haft en livlig diskussion på Twitter. I guder!

Viden

Resultatet af borgerlønforsøget i Finland

World Economic Forum refererer resultaterne af forsøget med UBI (universal basic income) i Finland. På negativsiden tæller, at der ikke kom markant flere i arbejde end ellers. Men jeg bemærker, at der kom flere i arbejde, der var på UBI end der var på kontanthjælp. Hvilket jo må tjene til dokumentation for, at påstanden om at hvis folk får “gratis penge”, så gider de ikke arbejde. Der er flere forsøg på vej. Det er spændende – tænk hvor mange socialrådgivere, der kunne få lov til at socialrådgive i stedet for at kontrollere?

Om os

De valg vi træffer

Podcasten Hidden Brain fra NPR er (også) en af mine favoritter. Denne episode er særligt god. En psykolog forklarer, hvordan vi vælger og om de kulturelle forskelle imellem, hvor vigtigt, vi synes, det er at kunne vælge. Og om hvorfor bestemte situationer får os til at træffe tåbelige valg, på både den store og den lille klinge.

Kognitiv kirurgi

En person i selskabet dominerer samtalen. Hvordan får man afbrudt talestrømmen og vendt tilbage til en samtale mellem alle tilstedeværende? Man benytter “cognitive incision”. Det beskrives ret nøje i artiklen, hvordan man griber det an. Nyttig viden.

Lidt ad gangen

Kloge ord, der sådan set alle sammen er sagt mange gange før, om, hvordan man opnår noget stort, der umiddelbart forekommer uopnåeligt. Lidt hver dag. En 5% forbedring/optimering. Nogle uger senere, yderligere 5%. It.all.adds.up. Det virker hver gang: lære et stykke på klaveret, skrive en roman, lære at programmere, tabe sig, løbe et maraton.

75 år siden

Dorte Toft fik overtalt sine forældre til at tale om krigen, inden det var for sent. Det er der kommet en fin beretning ud af – med vinkler som vi ikke rigtigt har hørt så meget om.

Snak med trolden

En forfatter fortæller, hvordan han besluttede sig for at spise frokost med en altright religiøs tosse af hans perifere Facebook-bekendtskab. En lærerig oplevelse. Måske skulle vi allesammen gøre forsøget og melde os ind i Brobyggerne og drikke noget Dialogkaffe.

Ghosting

At dømme efter samtalen på Twitter er ghosting noget, de fleste, der dater, bliver udsat for. Og udsætter andre for. Her er en lille opskrift på, hvordan man kan undlade at ghoste andre og stadig få afsluttet relationen. Omtanke og høflighed (som sædvanlig).

Kunst og kultur

Nogle tænker på kulturen

Mens kunst og kultur stort set er fraværende i Regeringens genåbningsplan, og ingen på Christiansborg sådan rigtigt taler kulturens sag, er der dog nogle, der tænker på kunsten, nærmere bestemt kunsthallerne, der har været så uheldige at falde mellem stolene ift de støtteordninger, der er iværksat. Den Obelske Familiefond træder ind og hjælper.

Rutschebane uden for Tivoli

Måske åbner Dansk Arkitekturcenter før Tivoli? De åbner med en rutchebane, der snor sig 4 etager ned. Den skal nok blive et tilløbsstykke.

Tid til en Western

Filmstriben har western-tema lige nu. Der er adskillige glimrende film på deres repertoire.

Biennalen 2021

Kunstneren Uffe Isolotto skal repræsentere Danmark ved biennalen næste år. Jeg havde aldrig hørt om ham, men her er et omfattende portræt. Folk, der går på RUC, kender øjensynligt hans værker, forstår jeg. Han er aktiv på Instagram – det kan måske blive sjovt at følge hans forberedelser til så stort et event.

Det ydre er ikke alt

Det her hus på Gotland!  Jeg er helt forelsket – kønt er det i og for sig ikke – udefra – men det kan alt!

Tiny house

 Sådan et her har været min drøm om et “retirement home” i mange år. Men hvor får man lov til at bygge sådan et? Et sted, hvor man på sigt kan bo som ikke-så-fysisk-mobil og uden bil?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share