Spring til indhold

Syvtommersøm

Her, 40 år efter at de første forskere ramte plet med deres forudsigelser om klimaforandringerne, skal vi stadig diskutere det. Det er faktisk temmelig uudholdeligt. Den nye fødevareminister, der har ansat en spindoktor fra Landbrug og Fødevarer, meddeler, at der ikke skal skæres ned på produktionen af oksekød. Jamen, hurra hvor det går! Den helt igennem fremragende internet-tegneserie skcd.com har lavet en ret slående graf over temperaturstigningerne siden sidste store istid. Billedet herover er af de aller aller sidste ganske få år i vores historie.

 Samfund/miljø/politik

Strategisk modvilje

Min internet-bekendte Hans Hüttel kommer med nogle gode betragtninger om det fænomen, han selv har betitlet “strategisk modvilje”. Det skal ses i  modsætning til strategisk velvilje, som han også beskriver i dette ganske korte blogindlæg

Et eksempel på strategisk modvilje er visse menneskers evindelige angreb på Greta Thunberg for ikke at være grøn nok. Selvom de ikke selv er den mindste smule grønne. 

Hvorfor skal jeg stå alene med ansvaret?

Hvor længe skal vi sidde i hvert sit hjem og kæmpe med at gøre en forskel for klimaet, mens regeringen sidder på hænderne? Jeg VED godt, at det ikke batter en sk**, at jeg ikke køber kaffe i engangskopper, og at jeg har skåret ned på flyvningen. Men jeg er da nødt til at gøre NOGET!

Så siger folk, nah, men de er jo lige tiltrådt, og giv dem nu en chance. Men altså, den gamle regering lavede drakoniske tiltag omkring flygtninge og indvandrere, der nærmest fik effekt fra dag til dag, og deres lettelser til landbruget strøg også lige igennem lovgivningsapparatet. Så hvorfor skal klimatiltag tage 100 år? Hvis en lov ikke virker 100% som tilsigtet, kan man jo bare lave den om igen, når man er blevet klogere! HANDLIIIIINGGGGG!

Nå, så duede det argument (mod elbiler) heller ikke

Hvad skal vi nu finde på for at stoppe udbredelsen af dem her i landet, når det viser sig, at der er strøm nok til, at vi alle får elbiler?

Okay, ikke mere klima…

Når aktiveringsprogrammer skyder helt ved siden af

Unge sættes til at reflektere over deres spidskompetencer, når deres reelle problemer er misbrug eller skimmelsvamp i lejligheden, fortæller nogle forskere, der har kigget nærmere på den type indsatser.

Økonomi på internettet

Jeg er bruger af adskillige internet-projekter, der ikke kræver penge af mig. Hvis jeg ellers husker at aktivere min hjerne, så tænker jeg over, hvordan de holder sådan nogle projekter kørende. En hjemmeside, jeg bruger ret flittigt, er Ravelry.com – et community for folk, der strikker og hækler. Det er både en slags socialt medie, hvor man er medlem (gratis) og en salgsplatform, hvor man kan købe opskrifter og garn.

De fortæller her ganske gavmildt, hvordan de får det til at løbe rundt. Det synes jeg faktisk er både interessant og sympatisk.

#metoo er kommet på bog

Dorte Toft anmelder tre bøger om #metoo, en dansk og to svenske. Hendes pen er skarp og hendes viden stor, og hun lægger ikke fingrene imellem. Både Loke og Thor får én på hatten. I like ;-)

Sapioseksuel

Det er det, man er, hvis man først og fremmest er tiltrukket af intelligens – det glitrende intellekt, der for nogle overstråler skaldethed eller topmave. En lidt mærkelig artikel i Guardian.

Viden

De dyre forskningsartikler

Åbent brev til forskningsministeren om det store, men underbelyste problem med de sindssyge priser, det offentlige (og andre, bevares) betaler for at kunne tilgå forskningsresultater, der ofte er blevet til på statsfinansierede universiteter. Dvs. at vi kan komme til at betale for den samme forskning mange gange – uden at forskerne selv får en bøjet femøre ud af det.

Aspartam

Jeg har det selv anstrengt med aspartam, men jeg erkender, at der ikke eksisterer noget som helst forskning, der underbygger alle de mange påstande om dets farlighed. Jeg er egentlig ikke bekymret over aspartam men over kunstige sødemidler generelt, fordi jeg ikke tror, det kan være godt at vænne sig til at indtage så meget, der smager sødt. Men her er tale om en ren synsning fra min side.

Venstrehåndethed

Der er både fordele og ulemper ved venstrehåndethed. Hvis fordelene var noget større end ulemperne, ville vi for længst have lige mange venstre- og højrehåndede. Som det er nu, er vi 10%, der har en lille fordel nu og da (sport) og en lille ulempe på andre tidspunkter (redskaber).

Elever og lærere skal ud i naturen

I fortsættelse af sidste uges indlæg om at smide iPad’en og smutte ud i naturen (med børnene), er her et indlæg fra Forskerzonen om, hvordan både børn og lærere trives bedre, når noget af undervisningen lægges ud i det fri. Og samtidig øges indlæringen.

Om os

Ældres ensomhed kortlagt

Som vi nok godt vidste, er ældre mere ensomme i byerne end på landet. Men så er forskellen alligevel ikke så stor, som jeg havde troet. Her sættes navne på de byer/kommuner, der er bedst/værst at være ældre i, når man ser gennem ensomhedsbriller.

Kunst og kultur

Biblioteket holder regnskab

BoingBoing har den søde historie om et bibliotek, der på lånekvitteringen fortæller dig hvor mange penge, du har sparet ved at låne i stedet for at købe. Fjollet ja, men alligevel ikke helt forkert.

The Handmaid’s Tale

Jeg har læst (nej, lyttet) den for tredje gang. Jeg læste den som ung, men da tv-serien startede, gik det op for mig, at jeg vitterligt ikke kunne huske handlingen. Så jeg lyttede den efter at have set sæson 1. Jeg var meget tilfreds med både bog og serie – serien ramte bogens stemning virkelig godt. Siden så jeg Sæson 2 (vankelmodig der), og nu har jeg set sæson 3, som jeg virkelig ikke kunne lide. Stine Liv Johansen skrev meget rammende på Twitter : “man bliver megatræt af alle de gange, June skal kigge mystisk-smægtende-powerfuldt ind i kameraet”.

Så nu har jeg lyttet til bogen igen for at slette sæson tre fra min erindring. Bogen bliver ved med at være god.

Nutiden i historisk perspektiv

Det er konceptet for en NPR-podcast (NPR = National Public Radio – måske nærmest dem, der opfandt podcast-genren?), der hedder Throughline. Jeg har senest hørt afsnittet om amerikanske fængsler. Det er simpelthen spitze – racisme ligger og ulmer under alle årsagerne til, at USA er endt med at være det land i verden, der fængsler flest af sine borgere, men også racisme er komplekst. Jeg kan kun anbefale at smide 48 minutter af din tid efter dette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share