“I have always imagined that Paradise will be a kind of a Library.” Jorge Luis Borges
Hvis jeg havde mange penge, ville jeg næppe købe mange flere bøger, end jeg gør nu, for hvor skal jeg dog gøre af dem? Og dog, hvis jeg nu havde VIRKELIG mange penge, så kunne jeg jo købe alle de nye bøger og så forære dem væk, når jeg havde læst dem… Det rokker ikke ved, at jeg elsker bøger, biblioteker, boghandlere og antikvarboghandlere. Måske faktisk især det sidste? I min barn- og ungdoms bibliotek i Lyngby, stod der altid en venlig og vidende bibliotekar på spring, hvis man gik tøvende rundt. Sådan er det desværre ikke længere – den form for service er afskaffet i effektivitetens navn. Men hvis en antikvarboghandler skal overleve, så er han eller hun nødt til at opføre sig sådan. Og det elsker jeg, for efterhånden som de aflurer deres kunde, kan de pege på de bøger, jeg ikke selv ku’ få øje på, og med et glimt i øjet spørge, om den her mon ikke lige er noget for dig?
Antikvarboghandlen på billedet besøgte jeg på anbefaling i Inverness i Skotland. Jeg kunne have brugt en halv dag derinde, men da jeg fløj med Norwegian med kun håndbagage, var det yderst begrænset, hvad jeg kunne have med hjem. Det blev kun til en enkelt bog, der handler om, hvordan kunstnere forholdt sig til skyttegravene under Første Verdenskrig.
Bøger
Solvej Balle: Om udregning af rumfang III ****
Jeg tror, jeg vil føle en svag nervøsitet, når jeg til efteråret går i seng om aftenen den 18. november. Hun sætter sig godt til rette i ens hoved, hende Solvej! Mere på Goodreads.
Cormac McCarthy: The Passenger ****
En roman, man godt kan blive nedtrykt af at læse (eller lytte i dette tilfælde). Men McCarthy kan bare noget med sit sprog. Det er nærmest ordknapt, men han kan meget præcist beskrive alt omkring sig. Efter råd fra en anden Goodreads-bruger, holder jeg kun en kort pause, inden jeg går i gang med efterfølgeren Stella Maris. Mere på Goodreads.
Apropos McCarthy, er her en interessant idé: Hans The Road som guide til at være en god forælder. Det er faktisk en rigtig god lille tekst fra The Cut, som konkluderer, at det hele begynder og slutter med: being loving and being brave.
Hjalmar Söderberg: Doktor Glas ****
En ubehagelig roman om en misantropisk læge i Stockholm i 1905. Ubehagelig, men læs den alligevel… Goodreads.
De bedste krimier i 2023
En hjemmeside, der hedder crimereads.com fortæller om en håndfuld krimier/thrillere, hvoraf en god del lyder meget læseværdige og egnede til liggestolen, hvor end den måtte befinde sig. Anbefalingen fandt jeg i det glimrende, men selvfølgelig meget US-centrerede nyhedsbrev LitHubWeekly.
Danske lydbøger
Der er meget i vejen… Først og fremmest at det ofte virker, som om oplæseren har fået alt for lidt forberedelsestid og er alene i studiet? Kan det virkelig være rigtigt? Og så kapitelinddelingen, der i fx Det manglende lys var fuldstændig arbitrær – “kapitler” begynder og slutter midt i sætninger. Dvs. at hvis man kommer til at “tabe” det sted, man er nået til, så får man absolut ingen hjælp af kapitelinddelingen. Det gælder selvfølgelig også, hvis man understøtter lytningen med en fysisk bog. Og hvorfor så overhovedet have den? Eller kalde det “kapitler”?
Film
Christopher Nolan om AI
Et interview, der nærmere er en samtale med Christopher Nolan om hans nye film Oppenheimer, der har premiere senere denne måned. Nolan siger interessante ting om AI. Det er (selvfølgelig) Wired, der har lavet interviewet.
Close to Vermeer
Det var uoverstigeligt for mig (og mange andre) at få set en ekstraordinær udstilling af Johannes Vermeers værker i Amsterdam sidste år. Den var der kun relativt kort tid, det er ikke gratis at komme til Amsterdam, og billetterne blev i øvrigt revet væk. Men der er lavet en meget fin dokumentarfilm om det langvarige og omstændigelige arbejde med at tilvejebringe en sådan udstilling. Den kan ses i en uges tid her i juli måned i Grandteatret. Jeg var så heldig at se den ved en særvisning med introduktion fra en kurator på SMK.
Asteroid City
Jeg er ret vild med Wes Anderson, så jeg havde glædet mig til Asteroid City. Den var mere eller mindre, som man kunne forvente – måske bare endnu mere skør? Hovedkarakteren, spillet af Jason Schwartzman, kommer man til at holde meget af – det’ sgu ikke nemt at være ham!
Bill Murray kom ikke med i filmen, fordi han fik Corona, da de skulle til at gå i gang med optagelserne. Lige inden kulisserne blev revet ned, skød Anderson og Murray en lille ekstra film. Læs og se her hos The New Yorker.
Kunst
Gl. Holtegaard er lukningstruet
Man tror jo, det’ løgn, når man hører, at en af Danmarks rigeste kommuner har lukket for kassen til denne fine gamle, men samtidig moderne kunstinstitution. Jeg kommer nok aldrig til at forstå den slags prioriteringer. Der er tale om et årligt tilskud på 3,8 mio kr. Det er jo et greb i lommen for de fleste af vores store fonde, men problemet er som oftest, at de kun giver penge til projekter, ikke til drift.
Modern 1 & Modern 2
Det er navnene på to kunstmuseer i Edinburgh. De ligger lige over for hinanden og er ikke større, end at man snildt kan nå dem begge på en formiddag. Bortset fra en stor, flot særudstilling med Alberta Whittle, var de ikke så ophidsende kurateret, men der var da billeder af kunstnere, jeg holder af, som jeg ikke tidligere har set. Heller ikke på fotos. Og så er museerne i Storbritannien næsten alle sammen gratis. Hold da op, hvor er det skønt! Gid vores museer kunne følge i det fodspor – om ikke andet, så bare en enkelt dag om ugen.
Herunder: Roger Brown (1975), Max Ernst (1936), Laszlo Moholy-Nagy (1933), Henri Matisse (1919), Helen Paxton Brown (1910), Eduardo Paolozzi (1989), Annie French (1941) og Alberta Whittle (2019).
Design/Arkitektur
Ret cool
En satellit med det ene formål at måle bygningers energieffektivitet er for nylig sendt i kredsløb. De data, den indsamler, kan købes af stater, kommuner, entreprenører, boligselskaber, etc. Forhåbentlig til en fornuftig pris. Ikke bare kan man identificere bygninger, der har brug for energirenovering, man kan også se, hvor i urbane områder, der er brug for træer, fordi der bliver for varmt.
Artiklen er fra Dezeen, hvor en læser spørger, om det giver mening i forhold til den mængde CO2, sådan en satellit-fætter udleder, og en anden læser svarer:
Klima
Proteiner
Mange bruger behovet for proteiner som begrundelse for at vedblive med at spise kød. Men i denne artikel vises det, at de fleste af os får rigeligt med proteiner i alt det andet mad, vi spiser. For at du kan slippe for at læse artiklen i Videnskab.dk, fortæller jeg dig lige her, hvilke kilder til protein, der er i en ganske almindelig dags fødeindtag for en gennemsnitlig person:
havregrød lavet på mælk: 14 g, banan: 1 g, toast med syltetøj: 4 g, pasta (som del af pastasalat): 10 g, græsk yoghurt: 8 g, varm chokolade: 9 g, frosne ærter: 5 g, kartofler: 3 g, peanuts: 12 g.
I alt 66 g. Det er 11 g mere end anbefalet til en rask ung mand. Så skær bare ned på kødet – du overlever!
Samfund/Politik
27.655 pattegrise dør hver dag
Hver dag! Og det er ikke, fordi vi så kan spise dem. De her dør forgæves og bliver til benmel eller biobrændsel. Lækkert, ikk’! Læs Informations leder om et landbrug, der hele tiden får lov til at regulere sig selv, skønt de jo faktisk har vist os, at de ikke er i stand til det.
Viden
De bedste år i livet?
Jeg var forleden til en dobbelt 60-års fødselsdag, hvor vi gæster fik den udfordring at komme med et råd om, hvordan man håndterer at runde netop det hjørne. Læsere af #serendipitet ved, at emnet aldring interesserer mig – måske endda ud over, hvad min alder tilsiger. Faktisk forsøgte jeg, da jeg var i 40’erne, at få job på et projekt om aldring – det ærgrer jeg mig faktisk stadig over, at jeg ikke fik…
Nå, mit råd er simpelt: Læs og lær.
Læs, #serendipitet, nyhedsbreve, aviser, magasiner, bøger bøger bøger. Både skøn og fag. Man bliver et lykkeligere menneske af det.
Lær, fordi det holder hjernen skarp, og fordi det er tilfredsstillende at lære noget nyt. Jeg lærer fransk (400 dage nu) på DuoLingo, er ved at lære mig selv at sy, og bliver hele tiden bedre til at reparere tøj, bl.a. ved at brodere små motiver hen over pletter og huller. Jeg har også lært mig selv at lave mad på en ny og mere tilfredsstillende, billigere og grønnere måde. Jeg skal også blive god nok til at tegne, til at andre kan se, hvad motivet er… måske endda lidt bedre. Det ligger dog lidt ud i fremtiden – man må jo prioritere.
Denne podcast fra den klassiske podcastserie Hidden Brain, handler bl.a. om det “mysterium”, at ældre mennesker faktisk er lykkeligere end yngre. (Linket er til Apple podcast – men søg efter Hidden Brain: The best years in your life i enhver app.)
Mænds elendige sædkvalitet
Forskerne ved jo faktisk ikke rigtigt, hvad det skyldes, men miljøfaktorer i det miljø, som moderen færdedes i, ser skyldige ud. Særligt, når man ser på tidslinjen for, hvornår det begyndte at gå ned ad bakke.
Det undrer mig egentlig lidt, at magtfulde mænd ikke for længst har gjort en indsats for at gøre noget ved det her – på deres sønners og sønnesønners vegne. Artikel fra Videnskab.dk.
Din telefon er klam
Det var min også, men efter at have læst denne artikel fra Videnskab.dk (oversat fra The Conversation) skred jeg fluks til handling. Jeg har hældt sprit på en mindre flaske og stillet den et sted i mit køkken, så jeg altid får øje på den. Og nej, jeg tager aldrig min telefon med på toilettet. Det er altså ikk’ særlig lækkert. Jeg synes måske, artiklen går lidt over gevind i renlighedshysteriet, men noget er der helt sikkert om snakken.
Om os
Kirkegårde
Jeg holder virkelig meget af kirkegårde og benytter enhver lejlighed til at besøge dem. I Edinburgh nåede jeg to, Old Calton i byens centrum, hvor David Hume er begravet, og Dean Village kirkegård. Begge er historiske, så der er ingen nye gravsteder.