Mon Dronningens abdikation live på tv var sidste gang, vi som danskere har oplevet, at et kollektivt gisp er gået igennem næsten hele befolkningen (over to millioner mennesker så med)? Du vil indvende, at det var tæt på med Eriksens kollaps i Parken og Vingegaards TdF-sejre og andre sportslige begivenheder. Men selvom du måske tilhører de sportsglade, vil du vel medgive, at det her var noget andet?
Det er jo ikke, fordi det kollektive gisp har særligt mange år på bagen – vi skal tilbage til, at en stor del af befolkningen havde fået en radio, de dagligt lyttede til. Sådan ca. for 100 år siden og indtil vi først fik mange forskellige radio/tv-kanaler og sidenhen har fået det, man velvilligt kan kalde individuelt kuraterede nyheder. (Mindre velvilligt kan man kalde dem kuraterede fra USA eller Kina). Med andre ord: Det Kollektive Gisps Epoke har varet i mindre end 100 år.
I min egen stue, hvor vi var hele to til stede, blev luften nærmest suget ud, og vi så på hinanden i vantro. Måske sagde jeg “what??”. Og jvfr. et sammenklip, som Anders Hemmingen har lavet på sin Instagram, så skete præcis det samme i alle landets stuer og festlokaler. Jeg bliver helt svimmel ved at tænke på det!
Nå, de fleste kommentarer i nyhedsmedierne har været umådeligt forudsigelige, men som sædvanligt skiller Rune Lykkeberg sig ud i sin leder i Information. Og det er ikke, fordi han siger grimme ting om Dronningen.
Bøger
Jeg har haft perioder, hvor jeg har fået den ene fremragende bog op under neglene efter den anden. Stjernerne har siddet løst, og jeg har været helt oppe at køre over alt det, jeg får forærende af bøgerne. Den seneste måned har jeg dog været mindre heldig. Og alle dem, som jeg læser/lyttter lidt af, men så alligevel ikke gider, hører du slet ikke om. I den seneste tid har jeg dog været meget glad for den norske AI-forskers kloge bog om kunstig intelligens, og jeg blev endelig færdig med syvende bind af På sporet (…), som jeg synes, var det hidtil bedste. De bøger, jeg læser nu, er også gode, men både lange og tunge, så det varer lidt, inden du hører mere om dem.
Yuval Noah Harari: Sapiens ***
Inga Strümke: Maskiner der tænker ****
Marcel Proust: På sporet af den tabte tid VII (Sodoma og Gomorra) ****
Martin Amis: Night Train ***
Karin Smirnoff: Jeg tog ned til bror ***
Mick Herron: The Marylebone drop ****
Film
Faldne blade af Kaurismäki
Kaurismäki, når han er allermest Kaurismäki. Vi er i et nærmest tidløst miljø i finsk arbejderklasse. Vi møder en mand og en kvinde. Derefter sker der næsten ingen ting. Og en helvedes masse.
Mus og mænd
En ven inviterede mig ind og se Of Mice and Men i Cinemateket – filmen er en meget loyal tolkning af Steinbecks roman af samme navn. Den er fra 1988, og det var Gary Sinise, der både instruerede og spillede hovedrollen ved siden af den uforlignelige John Malkovich. Filmen virker meget ældre, men på en god måde. De to suger blikket ind i hver en scene. Smuk oplevelse!
George Smiley
Her er en hyldestartikel (i det meget glimrende online magasin The Conversation) til John le Carrés superspion fra en yngre person, der fandt bøgerne i sine bedsteforældres bogreol. Jeg kan slet ikke udtrykke, hvor meget det glæder mig, at også yngre læsere falder for Smileys mildt sagt underspillede charme.
Den “nye” (2011) indspilning af Tinker, Tailor, Soldier, Spy ligger sør’me på Filmstriben. Og alle bøgerne findes på biblioteket og e-reolen. Og – fandt jeg lige ud af: mange af dem kan læses eller lyttes på engelsk, ganske gratis, på Libby, bibliotekernes internationale tjeneste. Ah men, hvad får vi da ikke for skattekronerne?
Kunst og historie
Jeg er lidt forelsket…
Skønt jeg sikkert ikke kunne udholde hans roderi (og rygning) ret længe, er jeg alligevel helt forgabt i denne fiktive person.
Der er tale om en kunstinstallation fra 2014.
Dalí for fuldt tryk
Til min fødselsdag fik jeg i gave et besøg på en udstilling i Jernbanebyen, som jeg overhovedet ikke havde hørt om. Dalí Cybernetics. Det var helt overvældende, og da udstillingen netop er blevet forlænget til februar, kan du også nå det. Der er fuld tryk på alle sanser, inkl. hele Dalí-universet som VR. Salvador Dalí var mere, end jeg havde anelse om.
Design/Arkitektur
Designhistorien fra William Morris til hollandske upcycle-pionerer Droog
Lynhurtigt læst gennemgang af “velmenende” design fra slutningen af det 19. århundrede til i dag. Professor Peter Gall Krogh fra Aarhus Universitet guider os effektivt igennem.
Ikke børneegnet, men vidunderligt
Nytegnet hus i Japan består af et eneste rum i flere plan. Det er meget smukt, men inden man flytter ind, skal man virkelig vide med sig selv, at man ikke skal have børn, og/eller at børnebørn kommer på besøg med livet som indsats.
Klima
Hvorfor klima- og ulighedskrisen ikke kan skilles ad
Adjunkt ved SDU og leder af forskningsprojekt om frontlinjerne i Europas grønne omstilling, Rune Bennike, forklarer i en kronik i Information, hvordan de hænger sammen.
Samfund/Politik
Et blik på Ukraine-krigen
BBC har lavet et særdeles grundigt stykke research-arbejde for at dokumentere, hvor mange russiske soldater, der dør på slagmarken, og hvor dårligt Rusland behandler sine egne soldater og deres pårørende/efterladte. (øv, at jeg ikke kan embedde videoen, men klik og hop over på YouTube og se den alligevel).
Zuckerberg bygger sig et “sommerhus” på Kauai (Hawaii)
Wired har været på øen og set på sagen med magasinets sædvanlige grundighed. Hvad kan man sige, andet end at man virkelig kunne synes, at milliardærerne kunne finde bedre ting at bruge deres penge på, end disse groteske mausolæer.
Usammenligneligt – eller?
Information forklarer, hvordan efterspørgslen på kritiske metaller ikke kan sammenlignes med efterspørgslen efter fossile brændstoffer. Der er flere grunde til det, og det er i det hele taget en meget oplysende artikel, som jeg kun kan anbefale.
Dagen efter kom der et modsvar i avisen fra to forskere. De er ikke ganske enige med den økonom, som interviewes i artiklen ovenfor. Det er ret dejligt med en avis, der giver plads til divergerende synspunkter, så vi som læsere selv kan danne vores mening.
Harvard
Jeg har ledt med lys og lygte efter en artikel, der havde noget baggrund med om den nu forhenværende Harvard-rektor. Her er en leder fra Informations USA-korrespondent, der har det hele med. Og hvis du nu tror, at fordi den står i Information, så fremstilles Claudine Gay som fejlfri, så er det fordi du har nogle ufunderede fordomme om avisen. Læs i stedet.
Dengang i forhistorisk tid. I 1967.
Et raceblandet par måtte ikke købe et hus i Illinois (og de fleste andre stater i USA). Men det her par gjorde det alligevel, og det kunne nemt have kostet dem deres liv. Læs den temmelig deprimerende historie hos Politico. Det skete, da jeg var syv år.
En nabo giver udtryk for sin bekymring: “We feel that they have been put here … to ‘brain wash’ our children into accepting a mixed marriage as natural. We will never accept a mixed marriage as being right.”
De hvide naboers argumenter mod parrets tilstedeværelse lyder præcis som republikanernes krig i dag mod “woke”. Fx.: “The police won’t let white people demonstrate, but Negroes can do as they please,” (jeg skal indrømme, at jeg kun har skrålæst den meget lange artikel.)
Viden
Vegansk mad ER sundt
Nyt tvillingestudie beviser det. Jeg er desværre nok selv ret langt fra at blive veganer, fordi jeg elsker ost og smør så meget, selvom jeg er blevet hverdagsvegetar med en enkelt (dåse)fisk i ny og næ. Når jeg spiser kød, går jeg nu helt uden om oksekød. Ud over sundhed og klima prøver jeg også at tage dyrevelfærd med i betragtning, når jeg køber ind. Men det er ærligt talt ret udfordrende, og vi får jo INGEN hjælp fra politisk hold. Men så er det jo godt, at Zetland kan hjælpe os lidt på vej. De har her en guide til, hvilke fødevarer der er mest og mindst klimavenlige. Det er ikke nær så kompliceret, som vi nok går rundt og tror.
Crispr til kræft
Forskere på kræftafdelingen i Herlev har netop indsendt ansøgning til Lægemiddelstyrelsen for at få lov til at behandle ellers uhelbredeligt syge patienter med modermærkekræft. Læs artiklen for at forstå, hvordan Crispr kommer ind i billedet.
Teknologi
Vores sårbare digitale liv
Jeg prøver på IKKE at forestille mig, hvordan det vil være, hvis russerne (eller nogle andre) pløjer havbunden op og river vores netkabler over. Og jeg prøver på ikke at forestille mig, hvad der vil indebære, hvis der sker flere og mere velfinansierede og målrettede angreb på vores infrastruktur, kraftværker, vandværker, betalingssystemer, etc. For ærligt talt, så er konsekvenserne jo helt sindssyge. Og vi i Danmark er med vores tårnhøje digitaliseringsgrad ekstra sårbare.
Dorte Toft, den kloge gamle internet-ræv, har i POV.international skrevet en virkelig god gennemgang af IT-kriminalitet i Danmark med fokus på den hastigt voksende banksvindel af private. Og hvad har det så med ovenstående at gøre? En hel del, som du vil se, hvis du læser artiklen færdig. Og det bør du gøre, selvom du selv er en ørn til at genkende falske hjemmesider og spotte fupmails.
Om os
Da (far)mor var ung
En fin lille videogennemgang af året 1983 fra DR. Jeg havde glemt det halve, men da jeg sad og (gen)så programmet, kom alt jo tilbage.
Ha ha ha ha ha
Ca. halvdelen af amerikanske mænd tror, de kan lande et passagerfly, hvis de får hjælp fra kontroltårnet. Lidt færre kvinder lider under den ret bastante selvovervurdering. Som der står i artiklen (videnskab.dk), er der en grund til, at det tager så lang tid at blive pilot…
Mad
Grøntsager i ovnen
Skønt jeg virkelig elsker at smække grøntsager i ovnen og har lært mig selv at gøre det på rigtigt mange måder, var der alligevel nyt i denne artikel om, hvordan man tilbereder ALLE grøntsager i ovn. Inklusive agurker??? (jeg er ikke sikker på, at jeg prøver den af). Der står fx, at vi bør droppe bagepapiret, hvis vi vil have rigtigt sprøde grøntsager. Tjek nogle af disse mange forslag ud. Flertallet af forslagene er oven i købet forsynet med links til flere opskrifter. Artiklen kommer oprindeligt fra den ret fremragende madhjemmeside Epicurious.