Spring til indhold

George Orwell sagde det:

“So long as I remain alive and well I shall continue to feel strongly about prose style, to love the surface of the earth, and to take a pleasure in solid objects and scraps of useless information.”

Og nu hvor vi er ved de litterære citater, så læste jeg i en boganmeldelse et citat af Ezra Pound:

“Stor litteratur er sprog ladet med den størst mulige grad af betydning.” Det fik mig til at tænke på Mathilde Walter Clarks måde at bruge sproget som våben.

Afslag

Litthub har samlet en række afslag fra forlag til forfattere. De er lige dele tragiske, sjove og mærkelige. Litthub er så venlige at give kontekst til hver enkelt.


Mere om læsevennen

I en tidligere udgave af #serendipitet havde jeg en artikel med om Rebind, et AI-projekt, hvor forfattere, essayister, journalister, skuespillere indtaler timevis af kommentarer til en litterær klassiker (det skal være en bog, hvis copyright er udløbet), hvorefter du kan læse den og indgå i meningsfuld dialog om den og på den måde få meget mere ud af en bog, der måske forekommer tung og svært tilgængelig. Her er endnu en artikel om fænomenet, denne fra Wired. Helt ærligt, jeg kan ikke vente med at “tale” med John Banville om The Dubliners.

En håndfuld meget forskellige bøger

Laura Cumming: Thunderclap: A Memoir of Art and Life and Sudden Death ***

Olga Torkarczuk: Kør din plov over de dødes knogler ****

Niels Krause-Kjær: Fandens forår ***

Jenny Erpenbeck: Kairos *****

Sigrid Nunez: What are you Going Through ****

Marcel Proust: På sporet af den tabte tid. Sodoma & Gomorra. Bind 8. ****

Kjell Westö: Skymning 41 (Skumring 41, den er oversat til dansk) ****

Film og tv-serier

Sex (drømme) (kærlighed)


En af de bedste film jeg har set i lang tid. En vigtig pointe er, at den virkelig handler om sex, men der er ikke noget sex i den. En anden pointe er, at den er sindssygt sjov uden nogensinde at hænge en eneste af karaktererne ud. De to ord i parenteser er titlerne på de næste to film i denne trilogi. De skulle begge udkomme i indeværende år. Skynd dig at se denne helt igennem skønne film.

Jeg har efterfølgende set hans forrige film Barn på Filmstriben. Den er ikke sjov, tværtimod meget alvorlig og for lang. Men den er stadig god. Sex er bare MEGET bedre.

Da Sophia mødte Sylvain


Erotisk festfyrværkeri med undertoner og overtoner. Man ku’ tro, det er en rom-com, men det er det ikke. Altså, den er ikke uhyggelig eller noget, men den vil (og kan) meget mere end en rom-com. Jeg fik meget at tænke over. Er det overhovedet muligt at tilfredsstille både intellektet og begæret i det samme parforhold? Det er det centrale spørgsmål i denne fine fransk-canadiske film.

Og rien à voir, som jeg netop har lært, det hedder, når man abrupt skifter emne: Grandteatret har fået nye toiletter, og de er sååå pæne (og der er flere af dem).

Operarejsen

Jeg er, hvad man vel kan kalde, en modstræbende fan. Frederik Cilius irriterer mig grænseløst, men jeg kan ikke lade være med at beundre hans vid, viden og sans for komik. Jeg skal være ærlig og indrømme, at jeg flere gange grinede højt ud i stuen, da jeg så afsnit tre, hvor der faktisk også er et ganske rørende øjeblik. Informations Anna Cornelia Ploug har det lidt ligesom mig, men hold da op, hvor hun kan give udtryk for det på en vittig, klog og ufattelig velskrevet måde. Læs med

Miraklet i Aarhus

Jeg var opslugt nok af serien (DR) til hurtigt at se de fire afsnit til ende. Og jeg ku’ ret godt lide Kim Sagilds søde og lidt rørende kommentarer, da han til sidst i afsnit 4 kommenterer videoen til Afrika-sangen. Meeen, så hører en del af min begejstring nok op. En arbejdskollega, der ingen relation har til musikbranchen, havde også set serien og kommenterede tørt, at “ham Peter AG vel nok havde travlt med at rose sig selv”.

Jeg savnede nogle lidt mindre begejstrede stemmer, og jeg savnede en repræsentant fra Kliché og da også Thomas Helmig. Og hvad med de toneangivende pladeforretninger i byen, som sør’me også bidrog til “miraklet”, men jo i den grad havde karakter af vandbærere. Flere af de medvirkende havde travlt med at fortælle, at københavnerne ikke gad dem, og de var nødt til at skabe deres eget. Men det var i hvert fald ikke min oplevelse. Den var snarere, at Gnags og Genlyd havde travlt med at bruge “vi er fra provinsen og bare totalt skide selfmade” som afsæt for at træde på os andre. Som om vi ikke også var selfmade. Nå. Du kan nok høre, at jeg endte med at blive lidt gnaven. Bare rolig, det er allerede ovre!

Teater

Grønnegaardsteatret

Det er jo for sent at anbefale forestillingen, for vi så en af de sidste opførsler af Oscar Wildes En Ideel Ægtemand. Og det er ærgerligt, for det er da fantastisk, at et stykke, der blev skrevet i England i 1895 kan føles dagsaktuelt. Stykket handler om beskidte handler mellem politikere og velhavere…

Dejlige skuespillere og, som du kan se, helt vidunderlige kostumer.

Kunst/Historie

En usædvanlig WWI-helt

Det vil være faste læsere bekendt, at jeg er ret opslugt af Første Verdenskrig. Her er en lille historie om en usædvanlig soldat under usædvanlige omstændigheder.

Design/Arkitektur

Menneskefjendsk design

Vi har nok alle bemærket dem. Bænke med mærkelige armlæn, varmeriste med pigge m.m. Design, der er målrettet samfundets allersvageste, de hjemløse. Målrettet på en sådan måde, at det siger “GÅ VÆK”.

Tankevækkende artikel i Information om, hvad design desværre også kan være.

Hvad sagde jeg?

Og det er altså ikke mig selv, jeg henviser til her, men til fundet af et brev i en falsk søjle i en del af National Gallery i London. En af sponsorerne af den ombygning, som netop nu renoveres, var virkelig ked af den retning, projektet havde taget, og skriver bl.a.: 

Arkitekturmagasinet Dezeen skriver, at læserne er begejstrede for fundet, og det forstår man jo godt. Synes, det var vanvittig diskret af denne hr. Sainsbury.

Politik/samfund

Mangler vi arbejdskraft?

Det kan man diskutere, og det gør vi tydeligvis alt for lidt! Læs eller lyt hos Zetland, der har interviewet en økonom, der gerne vil ryste det “faktum” lidt. Skønt med noget nyt økonom-blod!

Retorik i særklasse

Fik du hørt Michelle Obamas tale ved Demokraternes konvent? Det burde du. Et oratorisk mesterværk – intet mindre.”The affirmative action of generational wealth.” “We cannot get a Goldilocks complex about whether everything is juuust right.” Det er muligt, hun ikke selv har fundet på det, men hvor er det dog præcist!

Om JD Vance

Læsere af #Serendipitet vil vide, at jeg er kæmpe fan af den amerikanske essayist og forfatter Rebecca Solnit. Her er et af hendes vidunderlige essays, denne gang om vicepræsidentkandidaten JD Vance. Endnu engang tak til Føljeton for link.

Antisemitisme

Jeg har ikke lyst til at melde mig ind i den aggressive debat om Israel/Gaza. Jeg bliver så ked af det. Men jeg bliver nødt til at sige, at jeg ikke synes, det er i orden at blive beskyldt for at være antisemit, når jeg kritiserer Israel. Forleden læste jeg en artikel i et mainstreammedie, hvor man havde valgt at kalde herboende (her som i Europa) jøder for “israelere”. Det er altså et skråplan!

Man kan være jøde uden for Israel og være for Israels adfærd i Gaza og på Vestbredden.
Man kan være jøde uden for Israel og være imod (…)
Man kan være israeler i Israel og være for (…)
Man kan være israeler i Israel og være imod (…)
Israelere er mennesker med israelsk pas.

Og antisemitter kan alle være, der har noget imod jøder pga deres jødiskhed. Men man bliver IKKE antisemit, fordi man er modstander af Israels adfærd i Gaza og på Vestbredden. Og inden én eller anden siger det: Man bliver heller ikke tilhænger af Hamas,.

En sikker overborgmesterkandidat?

Er Pernille Rosenkrantz-Theil en mere sikker overborgmesterkandidat end Sophie Hæstorp Andersen eller Lars Weiss? Det føler S sig vist selv ret sikre på, men passer det mon? Læs analysen hos POV.international.

Klima/miljø

En uge uden plastic

En reporter hos NPR (National Public Radio i USA) har forsøgt at leve i en uge uden plastic. Det viste sig at være noget nær umuligt. Jeg forsøger selv at reducere engangsplastic så meget som muligt, men ih altså, hvor er det svært. Det hjælper, at Aarstiderne er blevet virkelig gode til at levere frugt og grønt uden plastic – et eksempel til efterfølgelse. Der er visse frugter og grøntsager, som jeg godt kan finde på at købe uøkologisk, og dem køber jeg så hos den lokale grønthandler og råber op, inden han har proppet dem i en plasticpose.
Men min skyr (som jeg dog køber i liter-bøtter, men alligevel), og alt muligt andet, som pasta, bønner, flåede tomater, kikærter, etc. etc. Hvad gør man?
Og så er der toiletartikler og rengøringsmidler. Shampoo, håndsæbe, balsam, cremer, læbepomade, opvaskemiddel, kalkfjerner etc. etc. Det er jo helt sindssygt, hvor meget engangsplastic, vi omgiver os med, når først man begynder at tænke nærmere over det. Hvad skal vi gøre ved det?
En del af svaret (eller rettere svarene) kan findes i denne Wired-artikel (Wired leverer helt vanvittig velskrevet og vel researchet journalistik, siger det bare).
Her er journalisterne af sted for at finde forskellige løsninger, både dem, der genbruger plastic og dem, der helt forsøger at undgå den. Sjovt for en dansk læser er det, at de er helt vildt imponerede af et system for returflasker med pant, som de har fundet i Norge. Ha ha. Men der er også andre interessante veje at gå. Men altså, lovgivning eller bestemmelser ovenfra, er, som med de fleste andre miljøting, afgørende.

Det, vi ikke taler om: AI’s klimabelastning

En Zetland-artikel forklarer kort, hvor stort problemet er, men også hvad der gøres for at løse det.

Man tror jo, det’ løgn

Men næh, 500.000 træer fældet i Tyskland for at gøre plads til en Tesla-fabrik.

Om dyremishandling

Det fortræffelige medie (nyhedsbrev) Føljeton skriver om den store palaver, der var op til og under OL om mishandling af dressurheste. Og så:

“Selv når man tager forbehold for det ovenstående, kan det alligevel undre, at danske medier bruger så meget tid på disse enkeltsager. To gange med Carina Cassøe Krüths pisk på Danses rygstykker er to gange for meget. Men hvad med landbruget, hvor der igen og igen bobler sager frem om dyr, der lider overlast? Kummerlige og ulækre grisetransporter, 27.000 smågrise, som dør hver dag, husdyr, der står på for lidt plads og næsten ikke ser dagens lys osv. Som World Animal Protection formulerer det: “Alene i Danmark tilbringer over 200 mio. grise, køer, høns og kyllinger hele deres liv i lukkede stalde i det industrielle landbrug. Fokus er på stadig hurtigere vækst og større produktion – ikke på dyrenes naturlige behov og adfærd.”

Tøjskam

Glimrende artikel fra Zetland om tøjskam, hvorfor mange af os bør have det, og hvad vi skal gøre ved det.

Det værste er jo, at det at erstatte køb af nyt tøj én til én med køb af brugt tøj kun er marginalt bedre end at købe nyt. Vi SKAL købe mindre. Meget mindre.

Jeg har lært mig selv at reparere mit tøj, og det går faktisk rigtig godt med det. Og jeg er så småt ved at lære at betjene min symaskine, så jeg kan få noget ud af gamle gardiner og duge – og tøj.

Medier

Jeg er glad for Zetland

fordi de hverken er højre- eller venstreorienterede. Fordi jeg aldrig tvangsindlægges til at høre om sensationer, mord eller personfnidder (eller sport), men i stedet får de lidt større linjer, uden at det bliver højpandet af den grund. Fordi de ikke taler ned til mig. Fordi appen er nem at bruge og lydindholdet er i topkvalitet.

Du kan prøve Zetland i en måned til en pris, du selv vælger, hvis du klikker på dette link (i denne uge).
Du vil næppe fortryde det. De venner, jeg hidtil har overtalt, er stadig abonnenter.

Woke

Når du bruger det ord, hvad/hvem bruger du det så om? Nogle, du ikke bryder dig om, gætter jeg. Anna von Sperling fra Information sætter os lige på plads her. Hvem siger woke om hvad, og hvor kommer udtrykket egentlig fra? Hvad betød det for dem, der først begyndte at bruge det? I flere blå aviser bruges det nærmest dagligt, netop om alt det diverse skribenter ikke bryder sig om. Uden skelen til ordets betydning. Når blot det gi’r forargelsesklik!

Er det bare, fordi han er sexet?

At jeg – og mange andre politik-nørder – er vilde med Ezra Klein? Nej, det er fordi han giver noget af det allerbedste kontekst til amerikansk politik. Og fordi, som der står i denne artikel, han er så god til at lytte. Han har ofte folk i studiet, som han absolut ikke er enig med, og han lytter til dem og giver dem plads, men de skal stå tidligt op, for han stiller de bedste og mest velforberedte spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share