Jeg læser mig til, at det er sådan, Keats beskriver efteråret. Og så må man jo tro, at der er noget at glæde sig til! Selv er jeg et udpræget forårs- og sommermenneske, selvom jeg ofte foretrækker at opholde mig i skyggen.
Billedet er en nyerhvervelse hos den Hirschsprungske samling og passer så fint til denne for mig melankolske overgang fra sommer til efterår. Det er af L.A. Ring og hedder Vejen til badehuset.
Kloge tanker
Den norske forfatter Jan Kjærstad læste om en anmelder, der skrev, at en roman fik ham til at føle sig intelligent. Det gik Kjærstad og spekulerede lidt over, fordi han ikke tidligere havde tænkt over det (me neither…). Han spurgte derefter sig selv, hvilken roman han havde læst, der havde fået ham til at føle sig intelligent, og han kom frem til Stella Maris af Cormac McCarthy (jeg skrev om den for et par nyhedsbreve siden). Kjærstad siger:
“Jeg har aldri tenkt på meg selv som intelligent, men denne romanen fikk meg til å føle meg intelligent.” Og hvorfor så det? Kjærstad nævner romanens lange dialog mellem en terapeut og hans unge patient, Alicia, som på en eller anden måde tvang ham “til å sette mine brokker av kunnskap sammen på nye måter, med den følgen av det skapes innsikter jeg ikke hadde da lesingen startet”.
Disse kloge ord og overvejelser blev bragt til mig af Føljetons vidunderlige nyhedsbrev. Du kan også få det i indbakken, for det er gratis. Det skal selvfølgelig anspore til at abonnere, men lige pt har jeg simpelthen ikke råd – og måske heller ikke helt tid til at få læst det.
Bøger
Louisiana Litterature
var jeg ikke til, for jeg har det lidt svært med de store tilbedende menneskemasser, selvom jeg meget gerne havde hørt fx Ali Smith. Hvad jeg også gerne ville have hørt, men som Information er så venlig at referere, er en samtale mellem Glenn Bech og Søren Ulrik Thomsen om klasseforskelle. Jeg er sgu nok mere på Glenn Bechs hold end på SUT’s.
Fem bøger er det blevet til siden sidst
Kim Blæsbjerg: De bedste familier****
Yvan Goll: Sodoma og Berlin****
Patrick de Witt: The Librarianist****
Andrès Stoopendaal: Dunning-Kruger-effekten****
Giuliano da Empoli: Troldmanden fra Kreml***
Korrekturlæsning
Muligvis bliver korrekturlæsning et af de erhverv, der bliver truet af ChatGPT. Men det er ikke lige om hjørnet. Nogle personer i Dansk Sprognævn har lavet forsøg, og de er ikke faldet ud til AI’s fordel. Heldigt nok for de af os, der lever af at rette andre menneskers fejl…
Film
Den blå kaftan
En film om kærlighed – smuk som en drøm. Langsomt, langsomt forstår vi, at denne her film ikke (kun) handler om undertrykt homoseksuel kærlighed, hvilket ellers er det indtryk, man får af forfilmen, men simpelthen bare om kærlighed. Vi er i Marokko, i en butik, der sælger kaftaner til kvinder. En kaftan er et underskønt beklædningsstykke, som kvinder bruger til de helt store leljligheder, og som går i arv gennem generationer. Butikken lever af at sælge færdige kaftaner, men dens egentlige stolthed er at sy nye og reparere de fine gamle, så nye generationer kan bære dem. Vi er inde i et lillebitte univers med tre indbyggere, skrædderen, hans hustru og hans lærling, og vi møder næsten ikke andre.
Kunst og historie
Brundlund slot (i Aabenraa)
Dette fine lillebitte slot har jeg snart besøgt en del gange, nemlig hver gang jeg besøger mine gæstfrie venner i Sønderjylland. Sidste gang blev jeg svært skuffet, dels fordi jeg ikke brød mig om den aktuelle udstilling, dels fordi ikke et eneste af Franciska Clausens malerier var udstillet (fonden Franciska Clausens samlinger donerede i 2011 hele samlingen til Brundlund).
Men denne gang blev jeg så glad! Dels fordi den aktuelle udstilling var aldeles fremragende, dels fordi man har lavet en meget fint kurateret udstilling af et par håndfulde af Franciska Clausens værker sammen med beskrivelse af, hvordan billederne er blevet restaureret.
Udstillingen, der begejstrede mig, hedder I nederlagets skygge og handler om de malere, der stod på “den forkerte side” under den nationale opblomstring, der førte til det, vi i dag kalder for Guldalderen. Læs på museets hjemmeside.
Sidste øjeblik
Jeg kom i tanker om, at det var sidste chance for at se den lille udstilling med Skagen-malerne på Hirschsprung, så jeg gjorde det lille museum til mål for min søndagsudflugt. Vi synes nok, vi kender alle billederne, men det gør vi jo så alligevel ikke. Der var en lille håndfuld, jeg ikke kunne huske at have set før. Jeg har været på museet i Skagen, men kun en gang, og det er ved at være en del år siden.
Og så har Meteorologisk institut doneret en lille samling billeder af den ikke særlig kendte maler Harald Moltke til Hirschsprung. De er malet på Island ved forrige århundredskifte og forestiller alle sammen Nordlys.
Museet udstiller også to nyindkøbte billeder af Bertha Wegmann. Jeg kan lide dem.
Samarbejdspolitikken
Information har i anledning af 80-året for sin grundlæggelse som illegalt nyhedsbrev under krigen kørt en meget god serie om samarbejdspolitikken. En opsummerende artikel om de forskellige synspunkter og et interview med Bo Lidegaard, samt et modindlæg (selvfølgelig, havde jeg nær sagt, fra Bent Blüdnikow). Endelig kan du læse Rune Lykkegaards eftertænksomme leder på 80-årsdagen med fokus på, at der er mange slags modstand og forskellige typer af modstandere.
Design/Arkitektur
Et byhus, der passer til byen (Lissabon)
Se billederne hos Dezeen og læs mere. Det er så fint og lowkey og passer som hånd i handske til byen.
Klima
Kødproducenterne render med broderparten af EU-tilskud
Sådan står der i Informations artikel, der viderebringer forskning fra Stanford om fordelingen af offentlige tilskud mellem kød- og mejeriproducenter og producenter af vegetabilske produkter.
“I 2022 blev der fra forskellige offentlige fonde afsat 29 millioner skattekroner til at fremme afsætningen af animalske produkter i Danmark, mens tallet for den vegetabilske sektor lå et pænt stykke under syv millioner kroner i alt.“ I disse dage ses en reklame for koteletter mange steder i det offentlige rum. Det støder mig ærligt talt, at jeg har været med til at finansiere den!
Madspild
Samvirke sætter fokus på madspild og peger selvsagt ikke fingeren mod sig selv (Coop), men mod os, forbrugerne. Det er så heller ikke forkert, for de peger specifikt på mange menneskers snævre fokus på sidste salgsdato. Den har ingen betydning, når først varen er indenfor hos dig! Så skal du tænke dig i din mormors eller oldemors sted og SE på fødevaren, LUGT til den og SMAG måske endda på den. Sådan har jeg altid gjort, og jeg kan sige, at jeg aldrig nogensinde har pådraget min familie eller mig selv en madforgiftning.
#Rydfladenforklimaet
Det har både DR og Politiken faktisk gjort flere gange på det seneste, og Zetlands chefredaktør har også været ude med riven efter politikerne. Hvis du er på Instagram, kan du følge, hvad der sker i medierne på ét sted – ved at følge kontoen @rydfladenforklimaet.
Samfund/Politik
Vi hører hele tiden, at det går godt for Trump i målingerne
Men det er hovedsageligt målinger internt blandt republikanerne, vi hører om. Læs denne artikel i Politico om en ny måling og bliv nogenlunde beroliget.
Helsefreaks der bliver fascister
Vi så det under Covid, hvordan et mærkværdigt mix af hippie-typer (typisk modne kvinder) og yngre radikaliserede mænd fandt sammen i protesterne mod Covid-restriktionerne. Og vi har set det i protesterne mod dragshows. En artikel i The Guardian ser nærmere på fænomenet.
Viden
Hvorfor bør børn lære at skrive i hånden
Når nu det er meget nemmere at skrive på telefonen eller computeren – eller bare diktere. Videnskab.dk oplister fem grunde. Selv er jeg mest optaget af årsag 1 og 2: Finmotorikken bliver bedre og det understøtter hukommelsen. Jeg oplever fx selv, at når jeg har skrevet noget ned i en af mine små notesbøger eller lapper, så behøver jeg ofte slet ikke at tjekke, for så kan jeg godt huske, hvad jeg skal gøre.
Medier
Alternativ til X og Threads
Det bruger jeg nu, det hedder Mastodon, er blottet for kommercielle interesser og drevet fra servere spredt over hele verden. Min server hedder fx Nørrebro. Tjek det ud – jeg trives der og bruger ikke TwitteX mere. Læs en introduktion her. Den er fra Adam Bindslev, som jeg har “kendt”fra Twitter, i jeg ved ikke hvor mange år.
Om os
Han blev en rigtig mand
– da hans hustru døde efter 50 års ægteskab. Mens han gik og lærte sig alle de huslige opgaver, hans hustru hidtil havde udført, begyndte det at gå op for ham, hvor meget han var gået glip af, og hvor meget han havde taget sin hustru for givet. Læs hans beskrivelse af, hvordan han, i sine 70’ere, blev en ordentlig mand. Og endda belønnet med en skøn kvinde, som, ifølge ham selv, ikke ville have værdiget hans gamle jeg et blik. Tak for link til Patrick.
Mikrobiologen bader to gange om ugen
Det gør jeg også, med mindre det har været særlig varmt. I det hele taget gør jeg fuldstændig som Dorte i artiklen. Alt andet er spild af varmt vand og dårligt for huden. Fænomenet “etagevask” kan godt tåle at blive genoplivet. Og tøjet bliver hurtigere slidt, når det bliver vasket hele tiden.
Tørretumbler har jeg ikke haft de sidste 13 år. Jeg er med på, at hvis man bor i lejlighed med børn, er en tørretumbler en stor lettelse, måske endda en nødvendighed. Men for alle os andre er den ikke nødvendig – den bruger en masse energi (den skal også produceres) og slider på tøjet.
Snyderengøring i en fart
Washington Post har en hurtig guide til, hvordan du kan få dit hjem gjort nogenlunde præsentabelt på en halv time. Flere gode tips! Det overrasker ingen, at jeg er uenig i amerikanernes endeløse brug af specialrengøringsmidler og engangsdimser, så spring dem over. Jeg benytter lige lejligheden til at lufte mit personlige, hjemmelavede rengøringsmiddel, som jeg nu har brugt i mindst fem år. Du skal bruge:
Citronskaller
eddike
opvaskemiddel
Hav et glas i køleskabet til citronrester dækket med eddike. Hvis du har godt med citroner, er eddiken klar til at blive blandet med vand og nogle dråber opvaskemiddel efter nogle uger. Midlet fungerer bedst i en sprayflaske. Jeg bruger det stort set til alle overflader.
Mad
Indisk for alle pengene
Madhur Jaffrey er den helt store stjerne, når det kommer til indiske kogebøger, og her får du helt exceptionelt ti gratis opskrifter fra hendes nyeste kogebog India Express.
Husk nu, at du ikke skal gå i baglås over de amerikanske vægtangivelser. Slå dem alle sammen op på en gang og skriv det ned. Og er der ting i opskriften, du ikke har og ikke gider anskaffe, så spørg google, hvad du kan bruge i stedet. Easy peasy. Du kan også bede ChatGPT om at oversætte hele opskriften for dig, inklusive ændre til danske mål. (Husk dog lige at tjekke for de mærkelige fejl, ChatGPT ofte laver).