I sidste uge skrev jeg om, hvor begejstret jeg var for Ursula Reuter-Christensen, da jeg så Kunstnerkolonien på Bornholm, men også at jeg var lidt skuffet over udstillingen med hendes værker på Den Frie. En gammel Twitter-bekendt sendte mig denne video, som jeg gætter på, at hans søn har lavet. Den viser meget fint, hvad der er skønt ved Ursula!
Sidste af fire
Det er ikke blevet til så meget kunst og kultur denne uge, men jeg har da læst (lyttet til) en bog, nemlig den sidste bog i Ali Smiths lille årstidsserie, Summer. Jeg var måske ikke helt så meget oppe at ringe over den, som over de tre foregående, men der er fx en karakter i denne, som bliver hængende i erindringen. Læs evt. på Goodreads. Måske er det bare mig, der ikke har opdaget det, men det forekommer mig, at hun ikke rigtigt er slået igennem i Danmark? Alle de fem af hendes bøger, jeg har læst, findes på dansk. Jeg anbefaler varmt hendes forfatterskab, der er helt unikt.
Frankensteins mor
Jeg har ikke været i biografen, men jeg faldt over filmen om Mary Shelley på Filmstriben, og den var et fint bekendtskab. Jeg vidste ærligt talt ikke så meget om hende. Gad vidst, hvor sandhedsnær den ret ondsindede beskrivelse af Lord Byron er? Er det noget, du, kære læser, har indsigt i, så fortæl, fortæl!
Et maleri, der ligner Ditlev Bluncks maleri herunder (Nivaagaard), spiller en central rolle i filmen. Jeg var slet ikke klar over, at dette motiv var en genganger. Vi får billedets betydning for bogen om Frankenstein og hans monster forklaret her.
Det er ægte passion, der driver værket
– hos Lise Bach Hansen, der er chef for Det Kgl. Biblioteks forfatterscene. Her er et interview med hende, hvor vi i hvert et ord kan mærke, hvor meget hun brænder for sit arbejde. Fx her: “Dannelse er grundlaget for enhver udvikling. Det er ikke bare flødeskum på samfundskagen. Det er selve livsnerven og modermælken til al fremtidstænkning.”
Det forekommer mig at stå lidt i kontrast til den nuværende regerings syn på kultur og dannelse. Meeen, det er måske bare mig…
Disclaimer: Jeg kender Lise lidt og hendes kæreste bedre. Jeg promoverer altså ikke alle mine kultiverede bekendte her i #serendipitet, men jeg er ret begejstret for Lise og hendes kollegers tilgang til deres arbejde! *Forberedelse!!!*
Samfund/miljø/politik
Distraktioner
En mand forklarer, hvad han som teenagedreng blev distraheret af. Og forklarer, hvordan hans distraktioner aldrig kan blive pigers problem.
Når det er sagt, kan vi vel godt blive enige om, at skoler gerne må lave en politik for påklædning. Den skal bare være ens for alle køn!
Problemet med kaffe
Dette longread fra NYT beskriver, hvilket kæmpe arbejde visse NGO’er gør for at dokumentere, hvordan fx regnskoven bliver decimeret. Her følger vi én, der over flere år og intenst detektiv- og dokumentationsarbejde, finder ud af, hvorfor en nationalpark i Indonesien hele tiden bliver mindre. Problemet er kaffe. Dernæst skal han finde en bæredygtig løsning på problemet. Der er 100 kompromiser undervejs og mange forhindringer, der skal fejes af vejen. Det er interessant læsning, som gør mig en lille smule lykkelig over min egen kaffeløsning: Ønsk Kaffe. Tjek dem ud.
Vi er simpelthen så eurocentriske!
(mig selv inklusive). Det er nærmest endeløst, hvad jeg ikke ved om lande uden for “Vesten”. En drille-Facebook-post fra den altlæsende Ronnie Rocket indeholdt link til denne Wikipedia-side, der fortæller om de utroligt mange koreanere, Koryo-saram, i de tidligere sovjetrepublikker. Men hvorfor dog, spørger du? Det gjorde jeg også. Læs artiklen, den er ikke lang.
The other half
En amerikansk antropolog har opretholdt forbindelsen med en überkonservativ anti-vaxxer, anti-masker, pro-Trumper i Michigan efter at have interviewet ham i forbindelse med noget forskning. Her fortæller han om deres samtaler og udveksling af tekstbeskeder. Han forsøger det, som Özlem Cekic forsøger herhjemme – at samtale med “fjenden”. Det er virkelig ikke nemt!
Kloge ord om kulturel appropriation
NYT har en fast klumme, kaldet The Ethicist, Etikeren. Personen eller personerne svarer hver uge på svære etiske spørgsmål. Denne uge handler det første spørgsmål om, hvorvidt noget er kulturel appropriation. Jeg synes, svaret er virkelig godt. Du kan læse det, fordi jeg deler artiklen med dig.
Forskningsministeriet
To “gamle rotter”, Tim Knudsen og Jørgen Grønnegaard, ser her på den “perlerække” af forskningsministre Danmark har haft siden Helge Sander, der blev berømt (øhm, berygtet?) for sit “forskning til faktura”-paradigme. Det er ret sjovt, at de to slet ikke nævner ham…
Viden
Der er flere slags vaccineskepsis
Professor Morten Sodemann forklarer, hvor vaccineskepsis i det globale syd kommer fra. Og hvordan den “smitter” indvandrere i vesten. Det bragte ham på en medie-rundtur, som igen gjorde, at han fik besøg af “vennerne” i indbakken. De er modige, de mennesker, der stikker næsen frem i indvandrer- og kønsspørgsmål!
Selvom det ikke står i tweetet, er det starten på en tråd. Klik på det, og læs hele tråden.
Medier
TV2 og det grønlandske valg
K-Forum opruller her det, vi kender til forløbet omkring den fake-news-historie, som TV2 valgte at bringe fire dage før det grønlandske valg. Man må sige, at den ikke er så køn. Og ærligt talt, som en der selv arbejder i K-branchen, så må vi virkelig håbe, at det ikke (igen) er et K-bureau, der har været lidt for smarte. Som historiens forfatter Mikkel Skov Petersen skriver: “Der må trods alt være en øvre grænse for, hvor mange svaler der kan være enlige.”
Teknologi
At få repareret sin tech-gadget
Vi får skiftet skærme på vores telefoner, men så snart det er mere end det, fx. batteri, så er vi tilbøjelige til at købe en ny, fordi det er så besværligt. Her er en artikel fra NYT’s tech-skribent om de (langsomme) fremskridt, der gøres i USA med at få vedtaget “right-to-repair”-love.
Hvis vi skal begrænse vores forbrug af alt muligt, skal vi have hjælp til det fra lovgiverne. Tech-giganterne skal tvinges til at gøre det tilgængeligt at få skiftet vitale dele i vores gadgets, særligt telefonerne, selvfølgelig.