Spring til indhold

*weird*

Du ved nok, hvad jeg hentyder til – “weird” er Demokraternes nye betegnelse for Trump & Vance. Det er jo meget rammende. Den første, der brugte udtrykket, var Minnesotas guvernør Tim Walz i det meget populære program Morning Joe. Hør et spændende interview med ham, (der er potentiel vicepræsidentkandidat), hos Ezra Klein, hvis podcast jeg vedbliver med at pushe, fordi den er så god!

Men, mere hjemligt, så synes jeg også, at det er WEIRD, at fødevarekvaliteten i vores supermarkeder er så pinagtigt elendig. Mange har skrevet klummer m.m. i aviserne denne sommer, når de er kommet hjem fra ferie i ET HVILKET SOM HELST ANDET LAND I EUROPA, og er blevet konfronteret med de skrækkelige realiteter i danske supermarkeder. Der blev gjort nar af mig og andre, da vi begræd Irmas død, og vi fik at vide, at vi “da bare ku’ gå i Meny” eller i Torvehallerne eller i Mad & Vin i Magasin. Men altså, dels er Meny overhovedet ikke alt det, det er “cranked up to be”, dels er det ikke sådan, at et ønske om ordentlige fødevarer, der smager af noget, er reserveret til den ganske lille gruppe af mennesker, der har råd til at foretage deres dagligdags indkøb på steder som Torvehallerne eller Mad & Vin.

Billede fra Wikimedia commons.

Jeg følger Signe Wenneberg på Instagram, og en af hendes sommerserier har været besøg i en række supermarkeder, både herhjemme og i det nære udland. Og hun kommer – selvfølgelig – til samme konklusion.

Er vi danskere virkelig ligeglade med smag, konsistens, oprindelse, fremstillingsmetode for vores mad, hvis vi bare kan få den billigt? Mens vi tydeligvis køber masser af ting og sager, vi ofte ikke behøver, skirejser hver vinter og sommerferierejser til fjerne destinationer og slik og snacks i kilovis, så det tydeligvis ikke handler om pengemangel? (Jeg er helt klar over, at der er en gruppe mennesker, der reelt ikke har råd til andet end det billigste discount, men det er ikke dem, jeg taler om).

Hvis jeg ikke kunne få frugt og grønt fra Aarstiderne, ville jeg nok ikke dø af sult, men meget af min daglige livsglæde ville gå fløjten.

Bøger

Lister

Vi er nok mange, der elsker lister. Det ved også de, der forsyner os med aviser, tv-programmer, IG-posts, etc. Denne liste (gavelink) fra New York Times (læs, hvordan den er sammensat, det er nyt’ish) rummer de 100 “bedste” bøger i dette århundrede. Jeg har selv læst 20 af de 100. Og har 5 på læselisten.

Som altid med amerikanske lister, selv de mest litterære af dem, er her en desperat mangel på litteratur fra andre dele af verden. Der må vi søge inspiration andre steder.

LitHub vil jo ikke stå tilbage for NYT, så de har udgivet en liste med 71 bøger fra samme periode. Dem har jeg kun læst 6 af. Og de fleste af dem har jeg aldrig nogensinde hørt om.

Min AI-læseven

Altså, jeg har ikke nogen (endnu), men denne Wired-artikel – eller, det er nærmere et essay – fortæller om en AI-læseven, der er lige på trapperne. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal mene om det, men jeg skal helt sikkert prøve den på et tidspunkt. Konceptet er, at forfattere og andre kendte indtaler en række kommentarer til en bog, de har læst (bøgerne skal være i public domain). Så køber du fx Joyces Dubliners og med i købet får du en AI-læseven, der taler med John Banvilles stemme og konverserer med dig om bogen, baseret på de kommentarer, Banville har indlæst.

En hel masse meget forskellige bøger

Antallet af bøger, jeg har læst siden sidst, afspejler både hvor lang tid, der er gået, og at det har været sommerferie/læsetid. Og, mine stjerner er relative. Dvs. at når David Garmarks krimi får fem stjerner, så er det inden for krimigenren eller måske endda inden for danske krimier. Det betyder ikke, at jeg synes, den er lige så god som Baumgartner, for jeg mener ikke, at sådanne bøger kan eller bør sammenlignes.

Sebastian Lynggaard: Mus ***
https://www.goodreads.com/review/show/6602505373
Roy Jacobsen: De uværdige ****
https://www.goodreads.com/review/show/6602554338
Emma Holten: Underskud ****
https://www.goodreads.com/review/show/6639820389
Alex Schulman: Glem mig ****
https://www.goodreads.com/review/show/6654096479
Alexis Schaitkin: Saint X ****
https://www.goodreads.com/review/show/6677362220
Maja Marie Aidt: Øvelser i mørke ***
https://www.goodreads.com/review/show/6680786823
Paul Auster: Baumgartner *****
https://www.goodreads.com/review/show/6691792906
Viggo Bjerring: Verdenshjertet ***
https://www.goodreads.com/review/show/6705768134
David Garmark: Kæntring *****
https://www.goodreads.com/review/show/6719501278
Klaus Lynggaard: En færdig mand **** (udkommer 16/8)
https://www.goodreads.com/review/show/6722538415

Film og tv-serier

Den moderne kvinde


Denne italiensk/franske spillefilm handler om Maria Montessori (1870-1962), der opfandt en helt ny pædagogik. Jeg vidste intet om hende og egentlig også kun ganske lidt om metoden, så jeg blev klogere. Men noget filmisk mesterværk er det ikke. Hvad jeg kunne lide ved den, var, at alle personer taler det sprog, de taler. Altså, de taler italiensk i Italien og fransk i Frankrig, etc. Det tilfører enhver film en ekstra grad af realisme og troværdighed.

Musik

Rufus Wainwright i koncerthuset

Et godt menneske i min bekendtskabskreds forærede mig helt ud af det blå to billetter til Rufus. Ham kan jeg godt lide, så jeg sagde ja, mange mange tusind tak til dette generøse menneske og hev min søster med. Rufus havde tømmermænd efter det, der vist var en vild aften i Berlin, dagen inden. Så han glemte ordene og rodede lidt rundt i det hele. Men stemmen fejler ikke noget, og han synger vidunderligt rent. Han var alene på scenen og skiftede aftenen igennem mellem guitar og flygel. Han er en morsom mand, som diverterede med forskellige anekdoter, så det blev en dejlig aften, skønt han ikke var i topform. Vi fik Halleluja som tredje ekstranummer. Jeg hører for lidt livemusik…

Kunst/Historie

Bowie-fotografier i Kristianstad

Hvor skal man tage hen, hvis man vil se en større udstilling af den berømte japanske fotograf Masayoshi Sukitas billeder af David Bowie (og et par andre koryfæer). Jamen til den lille put-by Kristianstad i Sverige, selvfølgelig. Så det gjorde vi. Fin udstilling, hyggeligt museum, rar by, der også rummer en kæmpe domkirke, bygget af ham der Christian IV.

110 år

Den 4. august var 110-året for Englands indtræden i Første Verdenskrig. Udenrigsminister Edward Grey sagde de berømte ord: “The lamps are going out all over Europe, we shall not see them lit again in our life-time.” Han havde virkelig sans for drama. Hør podcastserien The Rest is History om WW1. Søg først efter The Murder of Franz Ferdinand (4 afsnit) og derefter The Road to the Great War (6 afsnit). Tom Holland og Dominic Sandbrook er begge historikere, Tom Holland nok bedst kendt her i landet. De er ikke enige politisk, hvilket betyder, at deres samtale er meget dynamisk, og flere fortolkningsmuligheder af begivenhederne kommer i spil.

Design/Arkitektur

Centre Pompidou

Tænkte du også, “hvad pokker?”, da du første gang så Centre Pompidou? Jeg var helt uforberedt på dets brutalitet og ufærdige look. Men nu får centret en massiv opdatering med tilføjelser og reparationer, men planen er altså at bevare det generelle indtryk og i det hele taget så meget som muligt. God plan.


Når det nu skal være

så er denne nye bygning i London, presset ind mellem andre bygninger, et eksempel på et blik for omgivelserne, som så mange andre nybyggerier savner. Meget smukt.

Politik/samfund

Broderismen

Jeg har (under tvang (=arbejde)) læst to begejstrede anmeldelser af en meget omtalt ny bog med ovennævnte titel af den franske antropolog Florence Bergeaud-Blackler. Hendes påstand er, at det Muslimske Broderskab er i fuld gang med at undergrave de vestlige samfund ved hjælp af tilsyneladende velintegrerede og veluddannede muslimer. Præcis som Frederik Vad sagde i sine berømte udtalelser. Det viser sig, at oversætteren faktisk sendte ham manuskriptet, så det sandsynligvis lå til grund for udtalelserne og gjorde, at han følte sig på sikker grund. Her, i POV.international, er en nogenlunde neutral anmeldelse. 

Heldigvis er bogen også udsat for mere kritisk læsning, her af Zetlands Mathias Mencke, der også har interviewet forfatteren. 

Jeg hader simpelthen, at de prøver at få mig til at kigge skeptisk på hver eneste mørkhudet menneske på min vej med spørgsmålet: er du ved at undergrave det samfund, jeg bor i? 

Klima

Hvorfor @rydfladenforklimaet?

I en kronik i Information forklarer Ida Maria Zeuthen, hvorfor hun har startet den heldigvis meget succesfulde Instagramkonto @rydfladenforklimaet. Hvis du ikke allerede følger den, så skynd dig at gøre det.

De dyr, vi ikke ser

Og for en gangs skyld handler det ikke om grise, køer og høns. En fotograf har rejst hele kloden rundt for at fotografere sjældne insekter. Klik på linket og se en række af hans vilde billeder af skabninger, der ligner noget fra en science fiction film. Det er ikke dem alle sammen, jeg har lyst til at møde irl, selvom jeg bliver relativt galvaniseret i mit sommerhus, hvor der er en del flere insekter end hjemme på Nørrebro.

Han har også en Instagram-konto, hvis man skulle have lyst til jævnlige møder med mærkelige skabninger.

Flyrejsen

Zetland griber om nældens rod og spørger, hvorfor vi dog bliver ved med at rejse med fly, også til destinationer, der er tæt nok på til, at vi ku’ have taget bilen eller toget, og til destinationer, der er voldsomt plaget af hedebølger, tørke og sågar skovbrande.

Medier

Udsyn

Det mangler vi, vil du sikkert, som læser af #serendipitet, medgive. Det er også titlen på en af de bedste podcasts, DR udgiver. Kaspar Colling Nielsen har nemlig en meget vigtig egenskab, hvis du skal kunne lave gode og uddybende interviews med kloge mennesker: Dannelse. Han kender sin historie og sine klassikere og benytter sin store viden, ikke til at slå folk eller lytterne i hovedet med, men til at skabe dybde og perspektiv i sine interviews. Og så er han nysgerrig, en anden vigtig kvalitet hos dem, der skal gøre os andre klogere.

To andre dannede mennesker er gået sammen om at lave en anden ganske velinformeret podcast, nemlig Lykkeberg & Corydon, chefredaktører på hhvs. Information og Børsen. Tro på, at de ikke er enige om ret meget, men de har en respektfuld debat om tidens varmeste politiske emner, og man kan ikke undgå at blive klogere. Den kan både findes via Information og via Børsen, men kan tilgås overalt.

I en anden podcast taler Lykkeberg indgående om verdens tilstand med en anden nu tidligere avismand, som han langt fra er enig med, nemlig Bo Lidegaard. Den findes overalt under overskriften Radio Information og herunder “sommersamtaler”.

Det vil ikke være undgået læsere af dette nyhedsbrevs opmærksomhed, at jeg er ret kritisk over for den journalistiske kvalitet her i landet. Men der er undtagelser:

Dette interview fra Zetland med skatteministeren, hvor journalisten Mahamad-Bakher Sabah går hårdt til ham, har fået flere mennesker i kommentarsporet til at sige, at Sabah er for agressiv. Jeg tror, at det er fordi, de er blevet vant til journalister, der ikke går til stålet. Og hvad skal vi dog med politikerinterviews, hvis vi ikke får andet end de sædvanlige soundbites og forberedte tirader?

PS: Jeg læser også andre medier end dem, som jeg deler links fra, men de har alle betalingsmur.

Viden

“God smag”

I videnskab.dk læser jeg om et studie, hvor danskere er blevet spurgt, hvilke kulturelle aktiviteter (bredt defineret, mad, musik, scenekunst, sport, fritid, kultur) de associerer med høj hhvs. lav status.

Jeg morer mig over flere af resultaterne, fordi de sgu ikke rigtigt stemmer med min egen erfaring. Fx er ALLE de mennesker, jeg kender, der går til Copenhell og hører metal, særdeles kultiverede mennesker. Og i fritidskategorien rangerer vinsmagning allerøverst! I litteraturkategorien ligger tegneserier nederst, et pænt stykke under romance. Når det gælder tegneserier, er det min personlige erfaring, skønt jeg ligesom med metal, ikke selv dyrker det, at dem, jeg kender, der læser tegneserier, er yderst kultiverede. Måske er dette bare endnu en bekræftelse af, at jeg lever i en boble! 

Velfærdsstat/velfærdssamfund

En gruppe sprog- og kulturforskere giver et lille rids af de to begrebers historie og fortæller, hvofor vi i dag taler om velfærdssamfund og ikke velfærdsstat.

Dræbersnegle

Hvorfor er der ingen rovdyr, der spiser de forbandede dræbersnegle, som der er flere af i år end næsten nogensinde før, fordi det regner så meget. De elsker regn og fugtigt vejr og hader sol og tørke. Min have i sommerhuset er #vildmedvilje, så jeg er egentlig ligeglad med, at de spiser planterne. Men der er hundredvis af dem på de græsdækkede stier, og jeg skal indrømme, at jeg synes, det er temmelig klamt at køre over dem med græsslåmaskinen og at glide i dem. Bvadr. I videnskab.dk forklarer en biolog, hvorfor de klamme dyr næsten ingen fjender har. 

Teknologi

Lukket ude

Her er en skrækindjagende historie fra det virkelige liv om en mand, der ifølge Google har overtrådt en eller anden regel (det har han ikke), hvorfor de har slettet ALT, hvad han nogensinde har haft på Google. Mail, docs, YouTube, passwords, alt. Det kan ske for alle og enhver! Jeg er lidt i chok, må jeg sige. Jeg har heldigvis også en privat mailkonto uden om Google, ligesom jeg bruger min personlige hjemmeside til #serendipitet. Men av, det ville gøre ondt, hvis Google slettede min adgang til Docs! Det er Cory Doctorow, der har skrevet historien.

Om os

Arbejd arbejd

Oliver Stilling, som Politiken-læsere kender som den tidligere bagsideredaktør, og som i dag arbejder på det dejlige nyhedsbrev Føljeton, har skrevet et mini-essay om sit forsøg på at finde et job, hvor man SLET ikke behøver lave noget.

8 tanker om “*weird*”

  1. Henrik Bruun Andersen

    Wired!
    Det er mærkeligt, at et landbrugsland, fiskerination og et af de rigeste lande i Verden, ikke har adgang til mange gode råvarer i butikkerne.
    Det er det samme lille udvalg af råvarer, som du skriver, helt mangler at smage at noget særligt, ligesom manglende friskhed, sprødhed og saftighed når det burde været standard for en råvare. Der skal ret meget krydderi i madlavning, for at få god smag ud af råvarerne. Hvilket er en fin balance mellem at lade råvaren smage igennem, uden at krydringen overdøver råvaren, men retten skal også smage af noget.
    Og i f.t. pris på gode råvarer de få steder det muligt, så er volumen af det samlet salg af gode råvarer alt for lille, til at prisen disse kan noget tættere på priserne i et supermarked.
    Du har sikkert også set flere interview med dem der faktisk laver gode råvarer og fanger de bedste fisk, at de ikke kan sælge dem i Danmark, fordi vi generelt ikke vil betale prisen for gode råvarer, så alt det bedste det kører vi hver nat på lastbiler til bl.a. Spanien, Frankrig og Italien. Og de lande har gode råvarer tilgængelig i forvejen – og måske netop derfor de henter flere råvarer ind som matcher den kvalitet i har selv.

    1. I dag var jeg forbi SuperBrugsen på Frederiksborggade i indre København, der tidligere var en flagskibs-Irma. I dag skulle jeg have 6-7 ting: De 4: basilikum, øko-smør, 1/2 l. mælk og en ravost fra Thise havde de ikke. Man kan vist ikke længere købe 1/2 l. mælk i SuperBrugsen (for der er jo næsten ingen enlige mennesker i København…), smørret og de andre ting var udsolgt. Da jeg ledte efter basilikum, bemærkede jeg, at de øvrige krydderurter næsten alle var mere eller mindre visne.
      Det var aldrig forekommet hos Irma, hvor grøntmedarbejderen var stolt af sit arbejde.

      Og ja, det er sgu sørgeligt, at vi eksporterer vores bedste råvarer, eller at de kun kan købes i alt for dyre domme på steder som Torvehallerne.

      1. Henrik Bruun Andersen

        I Birkerød der blev Irma udskiftet med en Coop 365…
        De har i min bedømmelse nok de mest tarvelige varer på hylderne og priserne er de samme som andre butikker i discount segmentet.
        Coop må være i meget meget seriøse problemer.

        1. Det må du nok sige. For nogle uger siden tog jeg et billede i en anden Superbrugs, denne på Nørrebrogade, hvor et display med ferskner i indgangen kunne mønstre otte bakker med decideret rådne frugter. Det var om aftenen, men de ferskner må jo have været uspiselige allerede, da de blev sat frem om morgenen!

    2. Altinget bragte 31/7 en meget kritisk anmeldelse af Broderismen med fokus på de akademiske mangler. Den kan læses her https://www.altinget.dk/artikel/1-a-hvis-broderismen-skal-indgaa-i-debatten-om-udlaendingepolitik-skal-dens-paastande-gaas-meget-grundigt-efter-i-soemmene

      Så er jeg ikke det mindste ekspert på fransk politik, men der er ting som er svære at forstå for os nordboer, hvis man ikke tænker på det meget komplicerede forhold mellem Frankrig og (specielt) Algeriet. (RN har jo i sidste instans sit udspring i Algeriets befrielseskrig, koblet med en autoritær katolsk tradition). Dertil kommer en lang række islamistiske terrorangreb i Frankrig, hvilket giver en klangbund for budskabet om at muslimer generelt er upålidelige. Det er interessant, hvordan bogen er spejlet ind i en dansk sammenhæng.

    3. Kære Néné
      Herligt at du lige har en liste – med dine bedømmelser – for de bøger, som sommeren bød på for dit vedkommende. Meget god service.

      Jeg er også møj enig med dig i, at @rydfladenforklimaet er fremragende mikroblogging (som vi jo kaldte det i gamle dage ) , på samme måde som @signewenneberg har rejst en fornyet fokus på uvæsenet med, at ganske udmærkede huse bliver revet ned, fordi folk med for megen friværdi liiiige vil have det på en lidt anden måde.

      1. Til et selskab overhørte jeg en samtale blandt en gruppe midaldrende mænd i gode jobs. De talte om Palads. Det, der havde deres fokus, var to ting: At de aldrig havde brudt sig om Gernes’ farveeksplosion, og at biograferne var dårlige. “Jeg foretrækker altid Imperial,” sagde en af dem, som om det var et enten/eller mellem én kæmpebiograf og 12 små. Og så var de enige om, at de nye lænestolsbiografer var det fede, og det ville der jo også komme under jorden i det nye Palads. Klima- og områdepåvirkningen af nedrivning, så dyb en udgravning og en ny betonbygning blev der ikke talt om. Jeg bed mig i tungen, for det var min venindes fest, og jeg nænnede sgu ikke at ødelægge den gode stemning. Havde jeg kendt mandegruppen, havde jeg blandet mig.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Share