Denne artikel handler fx. om et gigantisk og ret vildt kunstprojekt i en by, jeg aldrig havde hørt om. Og specifikt om de kinesiske arkitekter, der har indrettet en restaurant inde i kunstprojektet.
Jeg bliver overvældet af min egen ignorance ift Kina!
Samfund/miljø/politik
Skal forskerne råbe op?
Eller skal de hellere sidde i deres elfenbenstårne og diskutere med hinanden og håbe på, at politikerne selv finder frem til deres forskning og forstår vigtigheden af resultaterne? Artiklen her i Videnskab.dk interviewer tre forskere om emnet. De er ikke enige, men det er en interessant diskussion.
Lige siden Anders Fogh smed eksperterne til side, har vi haft problemer med, at forskning, og da særligt humanistisk forskning, ikke tages alvorligt. Senest har Henrik Dahl og Morten Messerschmidt været ude med en “advarsel” om, at dansk forskning i indvandring og migration er venstreorienteret og derfor ikke kan bruges til noget (Det er Rasmus Brygger næppe helt enig i!), hvilket kommer efter, at minister Tesfaye har kastet en forskningsrapport og dens forfattere under bussen, fordi han ikke brød sig om dens konklusioner. Det er ikke en rar tendens. I Tyskland havde de engang indført sådan noget ved lov. Det hed Berufsverbot.
Der er politik i tøj
Vi skal købe (meget) mindre tøj, vi skal vaske det mindre, reparere det mere og bare generelt passe bedre på det. Jeg er selv ret uduelig, når det gælder syning, men alligevel følger jeg hashtagget #mendingmayhem på Instagram for at se de fine ting, folk applikerer eller broderer for at lappe huller i tøjet. Jeg reparerer selv uldtøj, der er kommet huller i, men fortrinsvis “usynlige” reparationer, da mine broderier ikke altid falder lige heldigt ud…
Artikel fra The Guardian om at passe på tøjet af en britisk/italiensk designer/forfatter. (Tænk, hun lægger uldtøj, der i særlig grad appellerer til møl, i skabet for at holde dem fra hendes andre uldting).
Viden
Kræftvacciner
Store samfundskriser, ikke mindst krige, har altid ført en masse nye opfindelser med sig. Man kan sige, at nye våben ikke står højt på samfundets ønskeliste, men disse opfindelser har altid ført andre opfindelser med sig, som var anvendelige i fredstid. Denne krise har, ud over alt muligt teknologisk ift hjemmearbejde og online varesalg, heldigvis ført til et spring i medicinsk forskning. Læs om kræft”vacciner” her i videnskab.dk.
Vidensformidling
I mandags så jeg et streamet foredrag fra Videnskabernes Selskab med Professor Jens Lundgren, rammende betitlet Coronapandemien: Fra kaos til løsning. Ikke uden grund er Lundgren en international stjerne inden for infektionsmedicin, og han sidder i diverse råd og styrelser.
Ofte, når jeg har ladet mig lokke til et streamet foredrag, hopper jeg af igen, fordi jeg ikke kan fastholde opmærksomheden. Nogle gange er det, fordi de taler mig over hovedet, andre gange er de bare elendige formidlere. Men Lundgren formår at være begejstret og vildt optaget af sit stof, selvom han ærligt talt må være lidt slidt efter et helt år!
Du kan se det her.
I den forgangne uge har det glædet mig at se, at en del journalister faktisk har set foredraget og citerer fra det i artikler, der er kommet drypvis i ugen.
I morgen mandag 1. marts kl. 19:30 kommer et nyt foredrag, denne gang om den økonomiske side af sagen. Så vidt jeg husker, er nationaløkonom Torben M. Andersen en glimrende formidler, men nu ser vi i morgen aften. Her er i hvert fald link til hans foredrag.
Om os
Kartofler er godt
Som Samvirke-kokken også siger i videoen her, så er kartofler sørgeligt umoderne, og hvorfor egentlig? De er aldrig blevet umoderne hos os, selvom jeg dog sjældent serverer kogte kartofler. I går lavede jeg fx Hasselback-kartofler til mig selv med en yoghurt-dressing til. Uhm. At jeg så kom til at blande lige lovlig meget Sambal Oelek i er en anden sag… 🌶🌶🌶
Forældreskab og opdragelse
Hvis man flytter sin bagdel til en anden del af verden og anskuer forældreskab derfra, så ser vi simpelthen bare underlige ud, vi hvide europæere. God artikel fra BBC om forældreskab og børneopdragelse rundt om på kloden.
Medier
Kim Schumacher
En bekendelse: I starten kunne jeg ikke lide ham. Jeg var nok lidt til den selvhøjtidelige side, og Schumachers speedsnakken og forkærlighed for “letbenet” musik havde jeg svært ved at fordøje. Men for pokker, havde man først mødt det intelligente, vidende, imødekommende og venlige menneske, var det svært ikke at holde af ham. Og så var der hans kolossale sproglige formåen, der bare imponerede uanset hvad.
Der er lige udkommet en biografi på over 500 sider. Den kommer jeg ikke til at læse, men jeg var glad for at læse Jan Eriksens anmeldelse af den i POV.
Kunst og kultur
Skagens museum
Ikke alle museer er lige gode til at udnytte Instagram, men Skagens museum er ved at komme efter det med en serie små videoer, hvor en inspektør eller kunstner fortæller i nogle minutter om et værk. De gør det stille og roligt, og konceptet er helt nede på jorden. Og på dansk med undertekster. Det vil jeg gerne anbefale de andre institutioner også at gøre. Inspektørerne føler sig usikre på engelsk, og det giver en usikker optræden.
Nu vi er ved Instagram
Magasinet Artland guider til de bedste museer på Instagram. At Skagen og Vejen kunstmuseer ikke er med, er jo bare, fordi Artland ikke har fundet frem til dem…
Interview med SMK’s direktør
I Kunsten.nu er der et fyldigt interview med direktøren for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh. Det er centreret om de store identitetspolitiske spørgsmål, som museer i dag forventes at “svare” på med deres udstillinger. Han er en rolig mand, der argumenterer velovervejet og afbalanceret for sine synspunkter. Fx at museer som hans eget har en forpligtelse til at sætte ældre kunst i perspektiv i forhold til mindre flatterende perioder i historien. Jeg er ved at læse Thorkild Hansens Slavernes Ø (1970), og jeg må sige, at min (vores?) uvidenhed om Danmarks tid som slavenation er næsten grænseløs.
Når visse politikere ikke bryder sig om, at vi skal diskutere det og påtage os en form for skyld eller ansvar, så forstår jeg det simpelthen ikke. De (samme politikere) har jo travlt nok med at bruge andre historiske perioder (1864, samarbejdspolitikken, etc.) til at argumentere for deres nutidige synspunkter.
The Silence of the Lambs
Her er et langt og vidunderligt interview med Anthony Hopkins og Jodie Foster i Vanity Fair i anledning af 30-året for filmen. Jeg har ikke set den siden dengang, og jeg husker KUN, hvor bange jeg var. Den film skræmte virkelig livet af mig. Jeg har derfor besluttet, at jeg vil finde den på en streamingtjeneste og se den igen.
Ugens bog
Det var nærmere månedens bog, for jeg var et stykke tid om at få læst den. I bogklubben skiftede vi bog i vadestedet, så læsningen af Carsten Jensens bog om sorg blev udskudt lidt. Som du kan læse her på Goodreads, så var jeg både meget begejstret og temmelig skuffet på en gang. Men stensikkert: Han har meget kloge og fine ord om sorgens væsen.