Spring til indhold

Vindueskigger

Gl. Holtegaard har skabt mulighed for at se en udstilling virtuelt. Se selv her. Men det, jeg egentlig faldt for i deres nyhedsbrev, var billedet af folk, der står på små stiger og kigger ind ad vinduerne. Det’ sgu sjovt.

Samfund/miljø/politik

Basisindkomst

The Atlantic fortæller her om et projekt gennemført i Stockton i Californien med UBS (universal basic income).. 500$ om måneden fik en tilfældigt udvalgt gruppe mennesker med en indkomst under et vist niveau. Det var en uomtvistelig succes. Joe Biden arbejder på at udrulle noget lignede som Corona-hjælp til alle lavindkomstfamilier i USA. Wauw. Det bliver spændende at følge.

Tyveri af kulturarv

Det var ikke kun i kolonitiden, at vi i Europa tyvstjal andre landes kulturarv, nu vi alligevel var der for at snuppe deres råvarer. Det foregår stadig. Samtidig med at jeg syntes, det er en god ting, at museer verden over huset objekter fra andre tider og andre verdensdele, så vi kan lære om andet end os selv, når vi går derhen, så er det også en balancegang, for mange af de andre landes museer har jo ikke noget af vores kulturarv på hylderne.

En anden ting at tage hensyn til er selvfølgelig, at de uvurderlige genstande fra visse lande og områder er sikret mod krig og hærgen, når de står på et europæisk museum. 

Som det fremgår af artiklen her (den er lang og tager sit udgangspunkt i nogle afghanske marmortavler, der blev udgravet i 1951), så er der egentlig god stemning mellem museerne verden over, mens det ikke sjældent er kriminelle og superrige samlere, der ødelægger den fine balance mellem “østen og vesten”.

Myanmars militær på TikTok

Hvis jeg ikke lige havde læst det hos en pålidelig kilde og set et par af videoerne, ville jeg nok ikke tro det. Men Myanmars militærjunta bruger aktivt TikTok til at true landets borgere. Mens flere andre af de sociale medier har blokeret regimet på deres platforme, så har TikTok “sjovt” nok ikke.

Viden

Stonehenge

Du har måske læst, at man har fundet ud af, at Stonehenge blev transporteret til Wiltshire fra Wales for ca. 3000 år siden. Her giver en britisk arkæolog (artiklen er oversat til dansk) en oversigt over opdagelserne og teorierne og en for lægmand nogenlunde forståelig forklaring på de videnskabelige metoder, moderne arkæologer bruger for hele tiden at vriste ny viden ud af gamle sten (og andet). Artikel i videnskab.dk.

Kemikalier i plastlegetøj

Der er alt for mange af dem! Det fastslår et nyt studie, som bl.a. DTU har deltaget i. Så vi må fokusere på PC trælegetøj og legetøj produceret efter EU’s regelsæt, når der skal indkøbes til børn og børnebørn. Trælegetøj er dyrt, men til gengæld sælges der tonsvis brugt. Det kan som bekendt afvaskes inden brug.

Tættere på at forstå fødevareallergi

Nogle immunbiologer har nye spændende teorier om, hvorfor fødevareallergi er eksploderet i den vestlige verden. Nogle af de måske skyldige er, at vi ikke møder nok forskellige mikrober og bakterier i vores hverdag, at vi spiser for mange forarbejdede fødevarer, at vi (og grisebasserne) får for meget penicillin og måske opvaskemiddel?? Artikel i Videnskab.dk.

Teknologi

Slet dine sovende konti

De fleste af os har oprettet konti hos forskellige firmaer, services, etc., som vi for længst er holdt op med at bruge. Det er klogt at slette dem – på den måde minimeres risikoen for, at data om dig kommer til at flyde rundt på nettet, billigt til salg.

Jamen, dem kan jeg da ikke huske, siger du. Men prøv at gennemgå din passwordhusker (for sådan en har du SELVFØLGELIG!!!) – der står de alle sammen. Ellers har artiklen andre gode tips til at genfinde dem og også hjælp til at slette, da det ikke altid er så ligetil.

Brev fra renaissancen

Ny teknologi lader forskere læse uåbnede breve. De danske forskere, som interviewes, er lidt afvisende og mener ikke, at uåbnede breve kan ændre vort syn på historien, “da de jo ikke blev læst”. Men man kan vel forestille sig, at man finder et brev, der måske VILLE have ændret historien (måske bare en mindre lokal historie, men alligevel), hvis det havde nået sin modtager. Teknikken kan også bruges til at læse beskadigede papyrusser o.lign.

Om os

Hjælpsomme børn

Artiklens forfatter ku’ godt tænke sig, at hendes femårige vokser op og bliver hjælpsom og venlig som de børn, forfatteren har set i andre kulturer. Hun taler med en forsker, der har studeret netop det, og finder svaret på, hvorfor vores børn ofte ikke er videre hjælpsomme. Det er egentlig ret simpelt!

Pjat

Klassisk musik i tegnefilm

Her er en lang twitter-tråd om brugen af klassisk musik i gamle tegnefilm.

Man behøver ikke se alle filmene, men fx er den allerførste virkelig sjov. Og hvis man er en aaaanelse aldersstegen, genkender man mange af klippene og får så nu sat navn på musikken. Jeg har prøvet at finde klippene på Youtube, men tror ikke, de ligger der. (Via Martin Kröger på Twitter).

Orker du ikke en Twittertråd, så er her Tom & Jerry, der giver den gas.

Medier

Snippets

I Lars K. Jensens nyhedsbrev Digital Ugerevy, har han denne uge forkortet sine “lokke-tekster”, så de svarer til det format, som den kommende nye “link-lov” tillader. Jeg kan godt sige, at det er meget korte snippets. Nu ved jeg jo ikke, om resten af verden reagerer, som jeg gør, men jeg klikker på langt færre ting med kortere snippets, end jeg gør med længere. Lars forklarer lidt om loven her.

Instagram og uperfekte kroppe

Zetland har lavet et eksperiment for at teste, om Instagrams algoritmer diskriminerer. Det gør de.

Kunst og kultur

Virtuelt gennemsyn

Auktionshuset Bruun-Rasmussen tilbyder nu virtuelt eftersyn. Prøv at klikke på linket (helst på noget, der er større end en telefon) og gå en tur rundt i auktionshuset og se, hvad der kommer til salg her til næste auktion. Det er godt fundet på, og det har næppe været billigt. 

Jeg har lært en del om kunst og møbler ved at gå til eftersyn hos B-R, skønt jeg aldrig har haft råd til at købe noget og ofte heller ikke trang.

Pyh!!!

Kan du huske, da Donald Trump indførte en ny lov om “smuk arkitektur”? Nå men, det var noget med, at officielle bygninger skulle bygges i samme lagkagestil som det hvide hus og Capitol – ikke noget moderne halløjsa. Den lov har Biden nu afskaffet igen. Artikel i Dezeen.

Skyskrabere

Arkitekturmagasinet Dezeen gennemgår 10 skyskraber-projekter, der vil være færdiggjorte inden for de næste par år. To af dem er danske, det ene oven i købet i Danmark. Så har du nok gættet, hvad der er tale om. Jeg er ikke sådan rigtigt fan af de ekstremt høje, men jeg synes nu meget godt om BIG’s næste projekt i NYC.

Ugens bog

Er andet bind af Stephen Frys festlige, kloge og originale gendigtning af de græske myter. At høre ham selv læse op er balsam for sjælen. Jeg har som sædvanlig anmeldt den på Goodreads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share