Spring til indhold

Computerspil – 4

Dette er fjerde post om computerspil i min serie om børn på nettet. Den første er her. Hele serien starter her.

Hvis dit barn hører til hardcore-gamerne, så sidder du måske alligevel tilbage med en vis bekymring for hans (jo, det er i reglen en dreng…) fremtid, fordi hans spil går ud over interessen for skolearbejdet og andre fritidsinteresser. Bill Gates’ og Steve Jobs’ forældre var vist også ret bekymrede…

Mine egne sønner har kun periodisk været grebet af spil, så jeg har ikke selv haft problemet tæt ind på livet. Men, spilindustrien er en af de hurtigst voksende på globalt plan, og også herhjemme har flere spiludviklere stor succes. Derudover er et (relativt) nyt fænomen ved at vinde indpas; det hedder “gamification”. Der findes ikke et dansk ord for det, men det er præcis, hvad ordet siger – man bruger spilelementer uden for spilverdenen. Det oplagte er selvfølgelig i undervisningen, du har måske allerede set forskellige matematik-applikationer, hvor børnene kan vinde points osv. ved at løse matematikopgaver. Men det har langt videre rækkevidde end det og bruges mange steder, fx for at gøre nudgebrugeroplevelsen bedre på en hjemmeside eller for at skubbe brugerne i en bestemt retning. Det, der med et andet moderne udtryk, som heller ikke findes på dansk, kaldes for “nudge”. Nudge kan oversættes til “skubbe blidt” og er fx det, Københavns Kommune gør, når de laver hvide fodaftryk på fortovet hen imod en affaldskurv.

Og hvor vil jeg hen med det? Jo, jeg foreslår, at du måske  “nudger” din søn eller datter henimod overvejelser om at lære at programmere, så de kan “lege” med computerspil resten af livet og oven i købet tjene penge på det. At kunne programmere er/bliver en af den nære fremtids helt centrale kompetencer. Så hvorfor ikke hjælpe ungerne med at lære det allerede nu? De kan måske programmere deres første telefon-app inden de er fyldt 15 og være millionærer året efter!

Ingeniøren

Der er mange små og færre større danske firmaer, der udvikler spil, så for den originalt tænkende unge med gode programmerings-skilz, skulle der nok være jobmuligheder. Ikke mindst hvis man er pige…

Fra virkeligheden:

En drenge-pige, der bliver holdt lidt udenfor i klassen, begynder at gå til rollespil i fritiden. Et fristed, hvor hun leger ude i skoven sammen med andre anderledes børn. Da de bliver lidt større, begynder de at spille World of Warcraft med hinanden resten af ugen. Pigen bliver på et ret tidligt tidspunkt meget dygtig til spillet, så da hendes klassekammerater får øjnene op for det, er hun langt, langt foran dem og opnår derved ny status i klassen. Hun lærer senere sig selv at programmere, og den tidlige udstødelse og interessen for rollespil førte på den måde til, at hun har fundet en plads i livet, hvor hun bliver beundret for sine færdigheder.

Det var det sidste om spil  –  i morgen kommer der noget om de særlige pigeuniverser, GoSuperModel og MoviestarPlanet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share