Spring til indhold

Computerspil – 1

90% af alle børn og unge spiller spil på nettet. Nogle nøjes med lidt Wordfeud på telefonen, men de fleste spiller meget mere – både på telefon, tablet, computer og spillekonsol. Og det gælder både drenge og piger. Spilverdenen er som alle andre verdener fyldt med både godt og skidt. Mange af de populære spil udfordrer både hånd/øje koordination, strategisk tænkning og samarbejde. Mange forældre vil, som sådan en rygmarvsreaktion, tænke, at det er bedre at spille FIFA13 end at spille Call of Duty (nr. 1 og 2 på listen over mest solgte spil i Danmark i 2012). Men den reaktion vil jeg gerne udfordre.

***

Jeg vil gå let henover småbørnsspil, da de for det første sjældent er online, i den forstand at barnet spiller mod andre, dels som oftest er aldeles ukontroversielle. En anden dag kan vi så diskutere den udbredte idé om, at småbørnsspil absolut skal indeholde læringselementer…

Men spil, der egentlig er designet til store børn og voksne, spilles mere og mere af børn helt ned til 8-9 år.  Der er som bekendt aldersangivelser på spil, fastsat af en fælleseuropæisk samarbejdsorganisation om mærkning af spil, kaldet PEGI (PanEuropean Game Information).

Mærkerne ser således ud:

Pegi

Medierådet for Børn og Unge bakker op om denne mærkning. Men også her er det måske en idé at udvise lidt fingerspidsfornemmelse. Det er klart, at man bør tænke sig om, inden man lader 10-årige spille spil, der kun anbefales til børn over 16 eller 18. Men hvis den 10-årige nu har en 13-årig storebror, der spiller 16+ spil hele tiden, kan man måske overveje, om man skal lempe lidt på reglerne for husfredens skyld. Den nyeste forskning i børn og spil i Danmark viser, at det er helt almindeligt, at børn helt ned til 8-9 år spiller voksenspil. At spille spil med 16+ og 18+ mærkninger er en sejhedsmarkør.

Men den bedste vurdering er nu selv at sætte sig ind i spillet. Har du siddet ned med dit barn og set, hvordan spillet udfolder sig? Ved du – sådan ca. – hvem det er dit barn spiller med? Er det vennerne eller fremmede i fjerne lande? Hvis det er det sidste, der er tilfældet, har I så talt sammen om, hvordan man skal beskytte sin identitet mod fremmede, der sådan set godt kan lade en forstå, at de sidder i Brasilien, men i virkeligheden er en bekendt under falsk identitet eller en potentiel indbrudstyv, der sidder i nabobyen?

Meget mere om computerspil i de næste dage – inklusive spil rettet mod piger. Serien om børn på nettet startede her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share