Når du har læst denne artikel (den er lang, men hold ud), bliver du glad helt ind i hjertet over Danmarks håndholdte og analoge valghandling. Ved at gennemgå et konkret eksempel fra USA i 2016, viser artiklen (i Politico) alle de steder, hvor fejl – hacks eller “bare” fejl – kan opstå. Og ærligt talt, listen er nærmest endeløs!
Samfund/miljø/politik
Island går foran
På Island havde de problemer med unges druk og stofmisbrug, der accellererede op gennem nullerne. Så gjorde de noget ved det.
Snowflakes på Yale
En tidligere soldat fik et legat til at uddanne sig på Yale universitetet. Han havde mange forestillinger om de unge, han skulle gå på universitetet sammen med og betragtede dem som “snowflakes”, ligesom det meste af den amerikanske højrefløj. Dvs. sarte unge mennesker, der kun går op i intersektionalitet og ikke kan “tåle mosten”. Stor var hans overraskelse over, hvordan hans medstuderende var i virkeligheden. Det beskriver han i dette essay, hvor han er meget ærlig om sine egne fordomme.
Dødsårsager
Klik på linket her og se en levende grafik over dødsårsager (jeg ku’ ikke finde ud af at embedde). Det er umagen værd at se den til ende (ganske kort), for “vinderen” overrasker stadig, selvom vi faktisk godt ved det. Tak til Thomas C. for link.
USA’s venstrefløj hader Buttigieg
Altså, han har selvfølgelig det imod sig, at han er en hvid mand. Men han er dog erklæret homoseksuel. Alligevel hader den amerikanske venstrefløj ham og angriber ham med alle midler, skønt det kniber lidt med skytsene, fordi han tilsyneladende ikke har nogen skeletter i skabet. Jeg skal ærligt tilstå, at jeg ikke rigtigt forstår det. Artikel i New York Times. Hvis du ikke lige har fået sat dig ind i, hvem han er, så kan du læse/lytte om ham her.
Vesten mod Vesten
Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, har skrevet en tyk, tyk bog, som jeg egentlig gerne ville læse. Den hedder Vesten mod Vesten. Men jeg ved jo godt, at det ikke kommer til at ske. Derfor er min glæde stor over Informations gave til os, der ikke rigtigt har råd til at holde avisen. Hans foredrag om bogen som gratis podcast. Hent Radio Information i din podcast-app.
Du er træt af at læse om Syrien
Den syrisk/danske læge Haifaa Awad prøver alligevel at råbe os op – igen. Du skulle tage at læse hendes opråb – ikke mindst hvis du hører til dem, der er dybt bekymrede over flygtningestrømmene. Det er jo vores egen inaktivitet, der forårsager dem.
Mange har travlt med at sige, at den iranske general var en slem mand med mange liv på samvittigheden, hvilket helt sikkert er rigtigt. Men der er faktisk en del af hans slags i Mellemøsten (og mange andre steder) – fx Assad i Syrien, der myrder løs på sin egen befolkning. Men ham er der ingen, der smider en bombe efter.
Mere om Syriske flygtninge i Danmark – fra France24 (via Ronnie).
Ugens Jarlov
“De snævre interesser i den offentlige sektor”.
Viden
Det amerikanske imperium
Ærligt talt, jeg ANEDE ikke, at Philippinerne var amerikanske indtil 1941. Japanerne angreb landet samtidig med Pearl Harbour og vandt herredømme over øriget. Som så fik selvstændighed, da Japan tabte krigen. Dette faktum og mange andre kan man lære i denne meget oplysende artikel om de dele af USA’s imperium, vi i reglen ikke hører om. Du husker måske, hvordan Puerto Rico blev behandlet som en andenrangsnation efter orkanen. Igen via Ronnie.
Crispr cheatsheet
Jeg har vist henvist til en del artikler om Crispr-teknologien, og du har måske ikke rigtigt orket at læse dem. Så er her en ret kort artikel, der gennemgår de største nyheder på feltet. Også god genopfriskning for dem, der har læst.
Om os
Licens til at være et r**hul
Interessant forskning i hvorfor “gode” mennesker gør skidte gerninger. Fx folk ansat i NGO’er, der voldtager praktikanter eller er Verdens Værste Chefer. Det handler faktisk om, at vi – ubevidst selvfølgelig – samler godhedspoints sammen, og når så vi har mange af dem, giver vi os selv tilladelse til at opføre os dårligt. Når bare der hele tiden er lidt overskud på kontoen…
Din venindes mand er utro
Du ved det med sikkerhed fra en troværdig kilde. Skal du vælte hendes verden eller “beskytte” hende mod en viden, der vil gøre hende ulykkelig? En psykolog gør et forsøg på at besvare spørgsmålet.
Lær at reparere dine ting
Eller betal for at få andre til det. Smid ikke gode ting eller godt tøj ud. Start fx med at stoppe strømper. Jeg er begyndt på det, og det går okay, selvom det sagtens kunne være en del kønnere. Jeg reparerer også de huller de onde møl laver i mine uldne trøjer. Små reparationer kan være usynlige, de større må man gøre en dyd ud af. Læs artiklen her fra The Guardian om, hvordan du kommer i gang. Den har også henvisninger til Instagram-konti, vi kan følge for at lade os inspirere.
Kunst og kultur
Camillas læseliste
Camilla Larsen-Schmidt er en af de største læseheste, jeg kender, og hun har offentliggjort sin læseliste for 2019 og fortæller lidt om sine oplevelser med de forskellige bøger. Det er fornøjelig læsning i sig selv. Så mange som Camilla får jeg ikke læst, men jeg har sat mit mål til 45 i år. For mig er det ret ambitiøst, men lad os nu se.
Yo-Yo Ma favner verden
Den verdensberømte cellist viser i denne smukke video sin kærlighed til alle kunstarter, alle mennesker. Det er meget fint. Tak til Gabs for link.
Tom Waits som skuespiller
Jeg har alle dage været vild med denne rebelske musiker og skuespiller. Her er et fint sammenkog af de roller, han har haft i forskellige mere eller mindre mindeværdige film.
Læseapparat
Jeg vil ikke have flere papirbøger. Jeg kan ikke holde ud at læse på min iPad. Og Kindlen, som jeg ellers er glad for at læse på, er fra Amazon, der lægger restriktioner på, hvad jeg kan og ikke kan med den. Jeg hører lydbøger, men gad godt, at det var nemmere og billigere at have e-bogsformatet og lydbogsformatet kørende parallelt. Her er en artikel, som udtrykker alle mine irritationsmomenter som ivrig læser. Jeg er helt på linje med artiklens forfatter. GIV OS NU NOGLE BEDRE LÆSEMEDIER!
Knives Out
Her er den anmeldelse, jeg ikke selv var i stand til at skrive.
Læser du?
Så tilmeld dig Goodreads og ping mig, så vi kan være bog-venner. Jeg elsker at se, hvilke bøger mine venner og bekendte læser, og hvad de synes. De seneste, jeg har læst, er Educated af Tara Westover og Agent Running in the Field af John le Carré.