Spring til indhold

En havfrue

Forleden var jeg med en ven inde og se Statens Museum for Kunsts nye iscenesættelse af Guldalderen. De fleste guldaldermalerier lader mig ret kold, men efter at have læst en anmeldelse af udstillingen i Berlingske, var vi enige – vi måtte se den. Og vi fortrød det bestemt ikke. Ideen med at “forlænge” Guldalderen til 1864 og dermed få Danmarks store nedtur med, var virkelig god. Se fx dette vidunderlige billede af Elisabeth Jerichau-Baumann, der også har malet havfruen herover, der fortryllede både min ven og mig.

Elisabeth Jerichau-Baumann: En såret dansk kriger (1865)

Hvordan er det lige gået til, at denne fantastisk maler aldrig rigtigt (før nu, forhåbentlig) er blevet anerkendt i Danmark? For det kan vel ikke have noget at gøre med, at hun er kvinde?

Se den fine udstilling, der virkelig kaster nyt og interessant lys på Guldalderen – også på dens mere mørke sider.

Samfund/miljø/politik

Sådan reddes verden

Hakon Mosbech fra Zetland kan åbenbart læse fransk. I hvert fald har han læst Pikettys nye mursten og er så venlig at give os et referat.

Træt af Thunberg?

Det er jeg ikke, men det er der dælme mange, der er! Så læs her om en række andre unge klimaaktivister. Og der er flere her – fra hele verden!

Goldman Sachs og klimaet

De venstreorienterede hippier hos Goldman Sachs har udgivet en klimarapport. Den er ikke munter. Tror I, Lars Seier har læst den? Det var Rikke Sonne, der havde fundet den.

Det er lige meget, hvad jeg gør

Nej, det er det faktisk ikke. Det er hverken lige meget, hvad du gør, eller hvad lille Danmark gør. Denne artikel fra BBC forklarer hvorfor. Via Lars Køhler på Twitter.

Vi vil have staten på banen

Hvorfor er næsten alt det, der sker på miljøfronten, drevet af private virksomheder, NGO’er, kommuner og privatpersoner? Hvornår kommer staten på banen for alvor?

Og så er der ikke mere om miljøet. Men…

Kønsstatistik

 Jeg ved, at mine mandlige læsere elsker det. Her er det om antallet af kvinder i Nordjyske virksomhedsbestyrelser. Non-spoiler: Der er ikke særligt mange… min kilde er Linse Daugaard.

Og her er seneste rapport fra World Economic Forum, som kan afsløre, at 4 nordiske lande klarer sig vildt godt på ligestillingsparametret. Danmark er ikke et af de 4 lande. Via Signal Klub gruppen på Facebook.

Snowden

Ved du ikke rigtigt, om du orker at få læst Snowdens selvbiografi, så er her et fyldigt interview fra Wired. Vi husker lige, at det er en mand, der må bo et hemmeligt sted i Rusland, fordi både Obama og Trump ønsker ham hen, hvor peberet gror. Dvs. i fængsel resten af livet. Det er, som om vi allerede har glemt, at han, som Assange og Manning og mange flere, var med til at afsløre magtmisbrug og lovovertrædelser.

Medier

En ny trend træder frem i mediebranchen: Journalister skal nu måles på, hvor mange abonnenter, deres artikler genererer. Det er jo barskt, hvis man nu sidder på et usexet stofområde, men samtidig peger det jo væk fra clickbait og henimod journalistik af højere kvalitet. Hvad skal man mene?

Viden

Epigenetik

Måske bærer denne nye videnskab svaret på den ellers uforklarlige øgning af en række såkaldte livsstilssygdomme? Læs i Medium. Citat fra artiklen: “abused children undergo epigenetic changes that may increase their risk for obesity, heart disease, depression, and other medical conditions later in life.”

Hjemløshed

VIVE og RealDania har lavet en undersøgelse af, hvordan man bedst støtter unge hjemløse. Læs den her. Og Zetland har, formentlig inspireret af undersøgelsen, lavet en fin artikel om, hvordan de stort set har udryddet hjemløshed i Finland.

Vera von Schalburg

Hende, den danske nazists smukke lillesøster, har der verseret mange løgnehistorier og halve sandheder om. Blandt andet i en efter sigende elendig film. Men nu har en forsker gravet sig grundigt ned i arkiverne og den sande historie tegner sig. Via Villy Fink Isaksen.

Om os

Vores blik på de tykke

Citat fra artiklen: “Der kan være sundhedsmæssige risici forbundet med at være tyk. Men der er også sundhedsmæssige risici ved at blive fordømt. Ved at vokse op inde i et selvhad, der kommer udefra.”

Fitbit-mordet

Her er en mærkelig historie – “only in America” – om et brutalt mord, offerets fitbit og en usædvanlig mistænkt. Longread i Wired.

Kunst og kultur

Ser du månen, Daniel (bogen)

Jeg læste den nu, for at have læst den, inden jeg så filmen. Men jeg tror faktisk, jeg vil afstå fra at se den – jeg har billeder nok på nethinden, som det er.

Downton Abbey (filmen)

Jeg elskede tv-serien og så den 2 gange. Og filmen var da også skøn. Meeeen, lidt tomme kalorier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share