Spring til indhold

Evidenspyramiden

Videnskab.dk guider os gennem de forskellige typer videnskabelige studier, der udgør evidenspyramiden. De udsætter mundbindsforskningen for pyramiden, og svaret er, mumle, mumle, mumle… tvetydigt. Sjovt, hvor ofte det er tilfældet med forskning!

Samfund/miljø/politik

Dommedagsmaskinen er her

The Atlantics chefredaktør ser tilbage på sine interviews med Zuckerberg og andre pinger fra de øverste lag af so-me, og hendes konklusioner er ikke så rare.

En lille dosis ad gangen

Stefan Zweig skrev, at “teknikken var at administrere foranstaltningerne et lille dryp ad gangen. Så holde en pause, tjekke om folk synes, det er for meget, og så gå videre til næste lille dryp”. Teknikken til hvad, spørger du måske? Teknikken til at få en befolkning til at acceptere et brutalt diktatur, hvor syndebukkene langsomt lægges for had og skilles ud.

Man må jo aldrig ALDRIG trække nazikortet, men altså, tjek lige hvordan det er blevet “det man siger” i nytårstalen; at udpege én specifik befolkningsgruppe som “skyldige”, uden at ret mange protesterer. Det er bare endnu et dryp af malurt i bægeret, der på et tidspunkt pludselig er blevet ægte giftigt. Artikel om hvordan nazificeringen af almindelige tyskere fandt sted i Medium.

Orientalisme

Et godt og rammende ord for vores (Vestens) enøjede syn på resten af verden. Her er en lille video, der hurtigt lader Edward Said forklare, hvad det vil sige. Tak til Gabz for at pege på den.

Må en imam være mægler?

Zetland har taget et meget grundigt kigkonflikten på Motalavej i Korsør, der et kort øjeblik havde hele nationens interesse, fordi visse politikere mente, at hvis en imam var nødvendig for at mægle mellem to indvandrerfamilier, der var raget kraftigt uklar, så var det et bevis på parallelsamfund og al anden elendighed. Men som så ofte, når man tager luppen frem, dukker der detaljer frem, som flytter perspektivet. Jeg synes selv, jeg blev en hel del klogere af at høre/læse denne artikel.

Viden

Modernas vaccine forklaret

Hvordan kan det tage både 40 år og 2 dage at udvikle en vaccine? Well, det får du en meget grundig og helt utroligt interessant forklaring på i denne Zetland-artikel, der faktisk indeholder interview med den kvinde, der startede det hele for 40 år siden. Historien om vaccinen er også historien om, hvorfor forskere skal have lov til at grave sig ned og blive ved, selvom der ikke er bingo første gang.

Søvn, melatonin og covid-19

#longread i The Atlantic, skrevet af en læge. Han udforsker en sammenhæng mellem melatonin og Covid, som har været synlig siden starten af epidemien. Endnu er det dog ikke klart, om det er melatoninen eller dens virkningsområde, søvnen, der udgør sammenhængen. Præsident Trump fik melatonin, da han var indlagt, og det gives mange steder til Covid-patienter.

Den islandske vulkan

For snart meget længe siden, skrev jeg om en podcast, jeg var blevet meget fascineret af, nemlig en udgave af min favorit, Throughline på NPR, der handlede om et vulkanudbrud for længe siden, nærmere bestemt 1783. Intet tydede på, at ret mange gad høre et timelangt podcast om et vulkanudbrud for en evighed siden, men her fortæller Jeanette Varberg (NatMus) og en kollega historien ganske kort. Millioner af mennesker døde af sult verden over som følge af et vulkanudbrud på Island! Artiklen er en del af en serie, som Videnskab.dk har kørt, om de værste år i verdenshistorien. Den er i det hele taget god at blive klog af.

99 millioner år gammel blomst

Klik på linket (til videnskab.dk) og nyd synet af en ret gammel blomst (stivnet i rav).

Teknologi

Browserudvidelser til Firefox

Wired har en lille liste over gode udvidelser til Firefox. Fx en der spærrer Facebook inde. Det lyder altså smart!

Medier

Men hvilke?

I de første ca. 1000 år af mit liv læste jeg Politiken. Jeg voksede op med den og fortsatte med at abonnere på den, da jeg flyttede hjemmefra. Så havde jeg en venstredrejet periode, hvor det blev Information, som jeg desværre ikke var klog og/eller tålmodig nok til at læse. Da jeg lidt senere blev en smule klogere/mere tålmodig, læste jeg stadig Politiken, men også Weekend-Avisen.

Men efterhånden rykkede flere af WA’s skribenter længere og længere ud på den nationalistiske højrefløj, så jeg droppede den. Og så kom turen til Politiken. Både fordi abonnementet er latterligt dyrt, og fordi avisen bliver ringere og ringere. Bevares, der er ting, jeg savner, men det opvejer ikke den daglige irritation, jeg også følte – inklusive irritationen på min bankkonto. 

Nutiden er flere “mindre” abonnementer. Zetland, New York Times, Medium og Wired. Og så har jeg netop ladet mig lokke af et virkelig godt tilbud på Information i de næste seks måneder. Det er et glædeligt gensyn, og jeg kan virkelig godt lide at læse Rune Lykkebergs ledere, ligesom jeg nærmest er blevet afhængig af hans “opture” i Radio Information.

Det lyder måske dyrt, men det er ikke meget dyrere end et abonnement på Politiken. Til gengæld bliver jeg så noget bredere orienteret. Og så har jeg ikke nogen tv-pakke, kun Netflix.

Om os

Nysgerrighed

Jeg plejer altid at sige, at den menneskelige egenskab, jeg værdsætter næsten lige så højt som ærlighed, er nysgerrighed. Nysgerrige mennesker er bare mere spændende at være sammen med. Her lidt om forskning i nysgerrighed.

Auld Lang Syne

En smuk og lidt anderledes udgave. Tak til Gabz for at linke.

Kunst og kultur

Hokusai

Her er en fortryllende indføring i Hokusais kunst via hans mange billeder af Mount Fuji. Tag dig tid til at nyde billederne og læse om dem.

Hammershøi på den Hirschsprungske Samling

Det er noget, jeg glæder mig til i 2021. Udstillingen fokuserer på, hvordan Hammershøi brugte fotografiet til at skabe en ny form for maleri. I det hele taget har de et forrygende program for 2021 på det lille museum. Jeg tror måske, jeg ligefrem må have et årskort!

Anderledes Danmarkshistorie

Det tog mig nogle måneder at komme igennem den, men jeg har været enormt begejstret hele vejen. Den tidligere bz’er og nuværende historiker, ph.d. René Karpantschof, har skrevet en moppedreng betitlet De Stridbare Danskere – Efter enevælden og før demokratiet, fra 1848 til 1920. Læs min begejstrede anmeldelse her.

En del bøger

Jeg fik læst og (mest) lyttet en masse i december, ikke mindst mens jeg lå og rallede med årets anden (!) influenza i ugen før jul. Så her kommer links til mine anmeldelser i Goodreads af Ian Rankins seneste, den første bog i vores bogklub “løse regler”, Hedeselskabet af Malte Tellerup, en forbløffende god selvhjælpsbog betitlet Attached, Kjell Westös seneste roman Tritonus og den småfilosofiske The Midnight Library af Matt Haig.

Influenzaen var så også medvirkende årsag til, at der er gået så lang tid siden sidste #serendipitet. Undskyld!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share