Spring til indhold

Brug lidt tid på SMK

Statens Museum for Kunst er det museum i Danmark, der tilbyder sine gæster den mest gennemførte online oplevelse. Der er hundredevis af billeder, som vi frit må benytte, dusinvis af foredrag og rundvisninger i samlingerne, som vi kan deltage i hjemme fra stuen. Som jeg tidligere har beskrevet, kan man sågar søge efter malerier efter farve! Jeg kan kun anbefale at gå lidt på opdagelse, så bliver det også sjovere at komme på museet, når vi engang igen må.

Maleriet herover: Elisabeth Jerichau Baumann: En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh, 1899.

Samfund/miljø/politik

Det stikker dybt i det republikanske parti

Her er et brev fra en lokalformand for GOP i Nevada. Prøv at læse det hele, inklusive kommentarerne – det viser dybden af den misinformation, trumpister sumper rundt i. Og at det officielle USA nok bør se lidt nærmere på beskyttelsen af indsættelsesceremonien senere på måneden og af “forræderne” i det republikanske parti. 

At det her er verdensomspændende kan man forsikre sig om ved at læse om “Men in Black”-demonstrationen i København lørdag aften, der passerede under mine vinduer, efter at politiet havde opløst den. På deres Facebook-side skal man lede længe efter, hvad det egentlig er, de kæmper for/imod, men det er i hvert fald noget med frihed. I en af deres videoer fremgår det, at de kæmper mod “frihedsindskrækkende (sic!) restriktioner” og i kommentarsporene kan man bl.a. se, at de kæmper mod tvangsvaccinering. Det er da ned ad bakke og i medvind!

En klimavenlig tomat

Hvordan vælger vi de mest klimavenlige tomater i supermarkedet? Det svarer videnskab.dk på i denne artikel, hvor de også fortæller, at det vigtigste er, at vi prøver at spise de grøntsager, der kan dyrkes uden brug af drivhus her i landet. Lige her i januar bliver det så kun kål og rodfrugter, hvilket de færreste af os er klar til at nøjes med. Men, spanske frilandstomater er bedre end danske drivhustomater, selv når man regner transporten med.

Nyhedsbrev fra Tyskland

Jeg bander jævnligt mit yngre, dovne jeg langt væk, fordi jeg ikke anstrengte mig mere for at få lært et respektabelt tysk og fransk. Jeg forstår lidt, men slet ikke nok. Nu har David Barnwell, som jeg (ikke) kender fra Twitter lavet et nyhedsbrev med skæve nyheder fra Tyskland. Det hedder Fein, og det synes jeg er fint. I første udgave linker han til den her helt vilde animation af Berlins nye lufthavn, som den er planlagt.

Viden

Risiko for vaccineresistens?

I forbindelse med at flere lande planlægger at udskyde vaccine nr. to for at kunne give flere borgere vaccine nr. et, har nogle læger og virologer gjort opmærksom på, at der dermed opstår en risiko for, at der kan opstå en resistent version af virussen, mens vi venter, så at sige. I denne artikel bliver vi beroliget (hvis vi læser helt til slut). Det er muligt, men ikke sandsynligt.

Immunitet

En kær veninde har tilbragt julen i sengen med corona. Det var IKKE sjovt, og hun har stadig ikke rigtigt  fået sin smags- og lugtesans tilbage. En trøst er, at hun med overvejende sandsynlighed ikke kan få corona igen de første 6-9 måneder, men forskerne er virkelig meget forsigtige med at melde ud, fordi vi af gode grunde jo ikke kan vide det! Videnskab.dk har talt med et par forskere.

Rygning

Ja, ja, jeg ved det. Mine rygervenner hader, når jeg går i gang med mine ikke-ryger-prædikener. Men det er altså den rene kærlighed – jeg ønsker ikke, at I skal dø før tid, og jeg ønsker især ikke, at I skal trække vejret gennem et sugerør de sidste år af jeres liv. Her har videnskab.dk lavet en gennemgang af, hvad der sker i kroppen i de første timer, uger, måneder efter rygestoppet.

Palmeolie

Du ved sikkert, at palmeolie er skidt for miljøet. Ved du også hvorfor? Videnskab.dk giver dig svaret.

Regnskov er bare SÅ meget federe end lige rækker af oliepalmer

Teknologi

Zuckerberg og Dorsey, what’s next?

Wireds chefredaktør Steven Levy tygger lidt på fremtidsudsigterne nu, hvor senatet er blevet blåt og efter ugens hændelser. Det er altid værd at læse med, når Steven Levy deler sine tanker.

Om os

Forargelse

Skal vi ikke holde op? Og enten sige *pyt* eller blive ægte vrede og så gøre noget. Zetland har interviewet en psykolog om forargelsen, der er blevet meget mere udbredt end tidligere (fordi det er så nemt at komme af med den), men som er usund for os som mennesker.

Medier

#Jestoo

Her bliver sagt kloge, rolige, afbalancerede ord om fyringen af Jes Dorph. Og særdeles interessante ting om forskellen på, hvor og hvordan vi gamle og de yngre kommenterer på de her sager. Jeg afslører ikke for meget ved at sige, at de unge ikke gider skrive i Facebooks kommentarspor, og at de ikke er enige i medie-Danmarks klagesang.

Kunst og kultur

Nye museer

I løbet af 2021 åbner en lang række nye kunstmuseer over hele kloden, nogle af dem ganske spektakulære. Mange af dem kommer jeg aldrig til at se, men fx gad jeg da VIRKELIG godt se Tadao Andos ombygning af Børsen i Paris til kunstmuseum. Og det nye Munch-museum i Oslo!

Tadao Andos ombyggede børs i Paris

Se listen og billederne af alle de nye museer.

Georgia O’Keefe

Her er den flotteste billedserie med portrætter af Georgia O’Keefe. De fleste er taget af Alfred Stieglitz. At sige, at den dame havde stil, er vist en underdrivelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share