Piger spiller ikke så mange traditionelle computerspil (endnu). Så mange pigeforældre tror, den hellige grav er velforvaret, og at deres døtre er beskyttet mod både det ene og det andet. Men pigerne tilbringer lige så meget tid ved computeren som drenge, de laver bare noget andet.
Udover intensiv brug af Facebook og Youtube ligesom drengene, så tilbringer mange piger overordentlig meget tid i de såkaldte pigeuniverser. P.t. hedder de Moviestarplanet og GoSuperModel (begge dansk ejet og udviklet). Titlerne er temmelig selvforklarende, og det drejer sig naturligvis om tøj og tilbehør – man kan sige, det er en kraftig opdatering af min barndoms påklædningsdukker.
Begge spil er udmærkede og meget varierede, og mange piger elsker dem. Kønsstereotyper kan vi diskutere en anden dag. Spillene er udviklede med dyb indsigt i pigers måde at lege og kommunikere på, og de tilbyder mange forskellige slags gøremål, så (næsten) alle slags piger kan få deres lyster styret. Der er derfor ikke grund til at stoppe pigernes adgang til disse spil. Der dukker naturligvis snart nye spil op målrettet mod piger, og mit råd er, at man checker spillet ud sammen med pigen, finder ud af, hvem der står bag og forsøger at gennemskue, hvad det kan komme til at koste. Disse spil er nemlig opbygget på samme måde som mange mobilspil, så selve spillet er gratis at deltage i, men man kan så tilkøbe forskellige ting. Sæt en klar grænse for, hvor meget de må købe for om måneden – tal evt. med de andre forældre i klassen.
Der gøres fra begge spils vedkommende en stor og behjertet indsats for at forhindre misbrug og mobning, og forældrevejledningen på Moviestarplanet er eksemplarisk. Begge spil er meget sociale og fungerer faktisk som sociale netværk, men pigerne spiller ikke under deres egne navne.
I udgangspunktet er det naturligvis rigtigt set, at pigerne spiller med avatarer, der er “dukkeansigter” og under pseudonymer – dette sikrer, at pigerne ikke kommer til at udlevere sig selv til fx en pædofil, der udgiver sig for at være en ung pige. Desværre sikrer det ikke pigerne mod mobning fra andre piger. Spil, som pigerne går så højt op i som disse to, er naturligvis noget, der tales om i klassen. Og selvfølgelig fortæller de hinanden navnene på deres avatarer og blotlægger dermed sig selv for at en evt. mobning i klassen kan fortsætte i spiluniverset – eller omvendt. Netop derfor skal forældre jævnligt huske at spørge til, hvordan det går i spillet og sige ja til at se datterens seneste kreation, selvom det kan være svært at forholde sig til endnu en selskabskjole med matchende håndtaske. Deltagelse og engagement er altid bedre end kontrol!
I morgen lidt mere om pigeuniverser og en sag om mobning.