Du kan også lytte den – I don’t care. Men hold nu op med dit sludder om, at du ikke har tid. Så må du sige det lige ud: Jeg gider ikke læse bøger. Men ærligt talt – en person, der ikke gider læse bøger, ved ikke, hvad de går glip af!
I videnskab.dk forklarer professor Peter Simonsen fra Syddansk Universitet om skønlitteratur, der giver indsigt i, hvad det vil sige at være en del af prekariatet.
Guy Standing, ham der er “far” til begrebet “prekariatet”, er hot for tiden. Han bliver interviewet i lørdagens longread hos Zetland, der ser på, om vores nyfundne respekt for mennesker med jobs i såkaldt “kritiske funktioner” mon vil vare ved og føre til, at de kan få en ordentlig løn?
Corona
Helseminister
Det hedder sundhedsministeren i Norge. Og han er en oratorisk begavelse med noget på hjertet. Derfor er hans tale til de unge gået viralt. Det er meget fortjent. Hvis du har set SKAM, så ved du, hvad en “russebus” er, og hvor vigtig den er for norske unge.
Skønne Dolly
Det er faktisk en halvgammel nyhed, men den var smuttet delvist under min radar. Dolly Parton nøjes ikke med at læse godnathistorier for børn, hun har også doneret 1 mio $ til vaccine-research-enheden på Vanderbilt Universitet. Hun hører virkelig til blandt de mere cool celebs.
En ny slags økonomi post-Corona
Douglas Rushkoff tegner omridset af en mere lokalt baseret økonomi – det vi herhjemme nok vil kalde andelsbaseret økonomi. Flere og flere økonomer giver udtryk for, at vi ikke skal have præ-corona-økonomien tilbage. (Rushkoff er ikke selv økonom).
Samfund/miljø/politik
Monica Lewinsky
Efter at have set dokumentarserien om Monica Lewinsky-skandalen, er jeg fuldstændig næsegrus af beundring over, at hun stadig overhovedet lever. Og så så velformuleret og eftertænksom. Noget af det, jeg blev mest berørt over, var alle de comedy-sketches, avis-ledere og opinion pieces, der hånede hende og slutshamede hende i helt ekstrem grad, skønt det eneste hun havde gjort, var at forelske sig i en magtfuld og meget charmerende mand – som 22-årig. Se den på dr.dk.
Borgerløn
Nu kan man læse anbefaling af borgerløn (UBI) i Financial Times, og hans hellighed paven anbefaler det minsandten. Den mest udbredte indvending er, at intet samfund har råd til det, men den indvending er tilbagevist en del gange. Her er en helt anden indvending – sådan lidt vendt på hovedet.
Geotermi (jordvarme)
Forsømmer vi at kigge ned, når vi søger efter at reducere CO2-udslippet? Her er en dugfrisk artikel fra Videnskab.dk og her en lidt ældre fra Zetland.
Misinformation er ikke en ny disciplin
Her er en ganske fantastisk historie om Operation Neptun fra den kolde krigs tid, hvor den tjekkiske efterretningstjeneste forsøgte at narre de vestlige efterretningstjenester og den vestlige offentlighed. Lykkedes det? Who knows? Men det er dælme en god historie, som man måske godt kunne lave en film om.
Er din lille datter på Tiktok?
Så er jeg bange for, at du lige skal tjekke den her video. Og øhm, er du nu HELT sikker på, at hun ikke er på Tiktok?
Viden
Køn i forskning
Mænd bliver hårdest ramt af corona-virus. Formentlig er der ikke kun én årsag til dette, hvorfor kønnede data er særdeles vigtige. Evanthia K. Schmidt fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet skriver her om, hvorfor det er så vigtigt, at begge køn er repræsenterede både blandt forskningsobjekter, men også blandt dem, der forsker.
Om os
En bogreol i baggrunden
En skør Trumphadende amerikaner anmelder alle de talende hoveders dagligstuer og kontorer på Twitter. Det er ret sjovt. Hvad jeg kom til at tænke på, er, at hvor det er super hot at flashe sin bogreol, når man er et talende hoved på TV, så er der ingen, som i INGEN, der gør det på deres dating-profil. Tænk lige lidt over det.
Nu vi taler om bogreoler
En af The New Yorkers fantastiske tegnere har illustreret “den minimalistiske bogreol“. Så cute – og nogle af dem er meget genkendelige!
Medier
Ih, du godeste!
Steven Snedker, en internet-kendt IT-nørd, har fået to regninger for at linke til artikler i Berlingske og Børsen. Tænk, at det sker i moderne tid! Han fortæller om det på sin hjemmeside, Internetforbrugeren.
Kunst og kultur
Yahyas død
Du har, som jeg, sikkert læst en del nekrologer/mindeord om Yahya Hassan. Men denne eulogi (link til Facebook) har du ikke læst – den er endda skrevet for et par år siden! Forfatteren er filosoffen og psykologen Saman Atter Motlagh.
Hjemmebio
Har du egentlig opdaget Grandbiografens hjemmebio? En god ikke-mainstream film er en fin afveksling fra Netflix-seriestrømmen. Og så støtter du jo et godt formål – nemlig biografens overlevelse. Du kan fx se Ken Loach’ seneste Sorry we Missed You, der smukt og rørende og realistisk viser, hvad det vil sige at tilhøre prekariatet – at arbejde som “associate” – eller partner, som Wolt kalder det herhjemme.
Kunsten at vente
Et meget smukt lille essay om at vente og de både positive og negative aspekter, der kan være ved den aktivitet.
“If my time is distinct from your time, and you end up wasting my time by valuing your own, you have robbed me of my resource (time). When you value your own time instead of my time, you have effectively stolen minutes (or hours) from me. We see these attitudes in abundance.
However, if we shift perspectives and see our time as intertwined with one another’s, then we are all investing our time in other people’s circumstances.”
Vi besøger både Borges, Bertrand Russell og TS Elliot undervejs.
Et fint lille hus og en brandrød brandstation
Det lille hus er indrettet med lyst træ, men på en måde, så man ikke tænker på nyt sommerhus.
Brandstationen er meget, øhm, brandstationsagtig på den skønne, lidt LEGO-agtige måde.