Spring til indhold

Tiden før døden

“Vi skal alle dø”, er en nærmest latterlig ting at sige, da alle jo ved det. Alligevel optræder de fleste af os, som om vi ikke ved det! Sidsel Hoe fra Zetland har skrevet/indlæst en fremragende artikel om døden i det moderne samfund. Som hun skriver: Der er tilføjet et nyt kapitel til menneskelivet: De år, vi bruger på at dø.

Jeg tænker selv meget over det her – på nær få undtagelser er vi meget sejlivede i min familie, så jeg har snart set mange dø en langsom og ofte pinefuld og ydmygende død – over mange år nogle gange. Undervejs har de mistet alt det, der gør livet værd at leve. Syn, hørelse, smagssans – og ikke mindst hjernekapacitet. Og nogle har oven i købet haft smerter tillige. 

Jeg vil gøre næsten hvad som helst for ikke at leve et ydmygende ikke-liv i mine sidste år.

Corona

Sadiq Khan siger lige noget

Londons borgmester om hvordan etniske minoriteter bliver ramt forholdsmæssigt hårdere af Coronavirus end hvide. Og om hvorfor.

Londons busser

Det bliver nu (midlertidigt) gratis at køre med bus i London, efter at 20 buschauffører er døde af Covid19. Det hænger sådan sammen, at passagererne så kan gå ind ad bussens midterdør og derved undgå at komme i for tæt kontakt med chaufførerne. Det er World Economic Forum, der fortæller.

En verden post-corona

Et interessant og nuanceret syn på, hvad der for altid vil være ændret efter Corona. Men også på midlertidige forandringer, der først vil indsnævre vores råderum, dernæst udvide det igen.

Samfund/miljø/politik

Madame Secretary

Langt interview med Madeleine Albright, hvor hun kommenterer på, hvad der måske kan komme til at ske efter Corona-krisen. Hun forfalder ikke til rasende kritik af Trump. Hun er mere subtil end som så.

Viden

To forskere fra RUC (Institut for natur og miljø) redegør på Videnskab.dk for, hvordan en model med effektiv karantæne og smitteopsporing vil gøre det muligt at åbne samfundet næsten helt op – også for de sårbare – uden at ramme max-antallet af alvorligt syge, som sundhedsvæsnet kan håndtere. En model de allerede bruger i fx Norge.

Teknologi

Kaninhullet

New York Times har startet en podcast om det kaninhul, der er Internettet, nærmere bestemt YouTube og den algoritme, der i løbet af fem klik kan bringe dig fra mainstream til konspirationsteorier. Podcastens hovedperson er en ung mand, der fortæller om sin tur ned i kaninhullet. Det er uhyggeligt og meget spændende. I øvrigt starter hans rejse med Gamergate. Hvis du trænger til at få den sag genopfrisket, så får du det med i købet ved lytningen. Den hedder meget sigende The Rabbithole og kan findes der, hvor du henter dine podcasts. Der findes nu et intro-afsnit og to hele afsnit.

Megavigtigt 😁

Hvordan du får din egen baggrund – eller bare én baggrund – i Microsoft Teams. Tak til Kim Elmose for den.

Om os

Modne single-kvinder vil gerne have en kæreste

Men de gider ikke flytte sammen med ham. Det er der flere gode grunde til, men den væsentligste er, at kvinder ikke gider træde tilbage i omsorgsfunktionen igen efter at have ydet den over for mand og børn og sidenhen måske også for gamle forældre. 

Medier

Det Danske Akademi

For folk med abonnement på Weekend-Avisen og Berlingske har det været en sand klikfest at følge med i debatten om Marianne Stidsen og de fire fra akademiet. Jeg har ikke abonnement, så jeg har kun læst artikler andre steder og overskrifter og referater. Hvad jeg dog har læst er et par af Stidsens tidligere indlæg om feminisme som “Mazisme” og retsforfølgelse af #metoo-aktivister efter terrorisme-paragraffen. Imens forskellige chefredaktører og andre svinger sig i ytringsfrihedslianerne, så tænker jeg, at der måske bare kommer et tidspunkt, hvor man må melde sig ud af en forening, fordi et trættekært medlem erobrer al taletiden for at ride egen kæphest, og resten bare sidder tilbage og piller ved deres telefoner? Hvis du vil læse om det, så googler du bare det fremhævede herover.

Kunst og kultur

Corona-ballet

Denne skønne video har jeg mødt mange gange i den mere kultiverede del af mit Facebook-feed i den forgangne uge. Jeg bliver glad af at se den – you know – balletdansere, disse æteriske og yndefulde skabninger, som rigtigt mennesker!

Det er en illusion

Set designeren fra Parasite fortæller, hvordan han skabte Park-familiens hus som en serie af kulisser efter nøje instrukser fra instruktøren.

En empati-lektion fra fortiden

Shakespeare kan lære os empati i en coronatid. Anne Sophie Refskou er Phd i Shakespeare-studier og fortæller om skuespillet King Lear, som han skrev, mens han var isoleret under et pest-udbrud.

Se eller gense Captain Fantastic

Captain Fantastic, der er en af mine all-time-favourites kan nu ses ganske gratis på Filmstriben. Fik du ikke set den i biffen, så har du her chancen for at opleve Viggo Mortensen i en af sine allerbedste roller, omgivet af en flok vidunderlige børn og unge.

30-års krigen

Jeg har læst Daniel Kehlmanns fantastiske roman Tyll om 30-års krigen. Her er tale om et prægtigt stykke tysk litteratur, der rækker langt ud over sit eget land. Godt oversat til dansk og i en udmærket lydbogsudgave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share