Spring til indhold

Trumps popularitet ➚

Det er virkelig svært at fatte, men hans popularitet er ikke dalende. Ikke i USA og ikke i den danske presse. Klik og læs evt. tråden under tweetet – Berlingskes chefredaktør vedbliver med at forsvare DT.

😢

 Samfund/miljø/politik

Sverige – det fortabte land

Et longread i New York Times gennemgår udviklingen på den svenske højrefløj og gennemtrevler de forskellige påvirkningskampagner, der i sidste ende førte til Sverigedemokraternes enorme valgsejr ved sidste valg. Det er utroligt, så mange gengangere der er blandt bagmændene i de forskellige højrefløjskampagner – Trump, Brexit, en lang række udviklingslande, Sverige. Jeg ender snart med at tro på konspirationsteorier…

Apropos påvirkning

Så har du vel set The Great Hack på Netflix? For hvis du ikke har, så skal du – straks. Lån nogens login, hvis det skal være. Når du først har mødt Brittany Kayser, så glemmer du hende aldrig.

8chan

Hvis du ikke har hørt om ovenstående i den forgangne uge, så har du levet under en sten. Mange journalister har forsøgt at forklare os det de seneste dage, men altså – det skal forklares af nogen, der for alvor har tilbragt tid derinde, og som under huden forstår, hvad et “gammeldags” Internet-messageboard er for noget. Dem har vi heldigvis også her i DK – en af dem er Peter Kofod. Læs hans gennemgang.

Deporteret – død

Mand, hvis forældre flygtede fra Irak til USA, da han var baby, blev deporteret af ICE til Irak, et land han aldrig havde været i med et sprog, han ikke kunne tale. Datid, fordi han døde på gaden i Bagdad af insulinmangel.

Økonomi eller kærlighed?

Venstrefløjens dilemma – virkelig smukt og klogt beskrevet i et lille essay af filosoffen Emil Månsson i Eftertrykket.

Viden

Søvn

Hjerneforsker mener, at mange af de sygdomme og problemer, der præger vores tid, skyldes søvnmangel. Det er et statussymbol at sove lidt og et tegn på dovenskab at sove meget. Det vil han gerne gøre op med. Interessant video – 20 minutter af din tid.

Viden om børns sprog

En kritisk gennemgang af den undersøgelse, som både den foregående og den nuværende regering bygger deres “ghetto”-politik på. Det er pinligt – de hvide, danske børn, der bruges som sammenligningsgrundlag, er børn af den øvre hvide middelklasse.

Eureka!

Det forklarede øjeblik, hvor vi pludselig forstår noget eller har en “åbenbaring” er ikke helt så “serendipitous” som vi måske går og tror. En lille gennemgang af, hvad der leder op til disse forklarede øjeblikke.

Skolen – hjemmet – internettet

Medierådet for børn og unge har udarbejdet et forældremødeoplæg om de halvstore børns brug af nettet. Mange lærere har måske ikke opdaget denne ressource, så hvis du gerne vil drøfte det med lærerne og de andre forældre, kan du måske diskret gøre opmærksom på det. (Eller indiskret på forældreintra…)

Påvirker mad vores mentale sundhed?

Forbindelsen mellem det vi spiser og vores mentale sundhed er der, spørgsmålet er, hvor kraftig den er. Men hvis man har tendens til depression, så sker der jo ikke noget ved at prøve at spise sundere. Det er jo i hvert fald ikke skadeligt. Artikel fra The Atlantic.

Multiresistente bakterier – og svampe

En klog læge fortæller om multiresistente bakterier og svampe. Vi skal tage det alvorligt, og vi skal forstå, at der er meget gode grunde til, at alle ordentlige læger er meget fedtede med antibiotikaen. Det er de, fordi det er det bedste for både den enkelte og samfundet som helhed.

Om os

Gudstro vs ateisme

Sørine Godtfredsen har skrevet et meget omtalt debatindlæg her i sommer, hvor hun argumenterer for, at en verden uden Gud er affortryllet – grå og kedelig, fyldt med videnskab og grafer. Zetlands Torben Sangild tager her til genmæle og siger, at Gu’ fanden er verden da fortryllet, selvom man ikke tror på Gud. Og jeg er bare så enig i hans fine betragtninger.

Mute-knappen

En sjov artikel om brugen af mute-knappen. Skal man være liberal med den og bare mute alle dem, man ikke rigtigt orker, eller skal man *gå hele vejen* og slette dem? Jeg hører selv til den konfliktsky type, der er flittig med mute-knappen, men næsten aldrig sletter. Hvad med dig?

Godnat og sov godt

Zetlands Sara Alfort er sgu lidt sur over den polariserede debat om ovennævnte bog. Det skriver hun godt om. Især folk med mindre børn og STORE holdninger kunne godt læse med her. Og hvis du vil have et gratis/billigt prøveabonnement på Zetland, så tryk her. Hvis du tegner det og gerne vil ud af det igen efter endt prøveperiode, så gå tilbage til den her post og tryk her.

Kunst og kultur

Det’ gratis

Enorme mængder af gratis (e)bøger venter bare på at blive læst. Masser af engelsksprogede bøger fra før 1964 er uden for copyright og kan downloades gratis, hvis man ellers kan finde dem. Nogle gode og ordentlige mennesker har påtaget sig den sisyfos-opgave, og vi kan nu nyde godt af det. Læs om projektet her.

Og besøg et af “bibliotekerne” (virkelig lækker hjemmeside i forhold til, at alt er gratis og lavet af frivillige), hvor du bl.a. kan downloade bøger af Charles Babbage eller Somerset Maugham ganske gratis. Brug evt. den ligeledes gratis tjeneste Calibre til at konvertere downloadede ebøger, så du kan læse dem på din Kindle, hvis du har sådan en.

Husk i øvrigt også det gode, veltjente koncept BIBLIOTEKET. Tip: du læser om en ny bog, men tænker, at du ikke liiige har 300 kr. Så åbner du biblioteks-app’en på din telefon, finder bogen og bestiller den. Og så, vupti, pludselig en dag, kommer der besked om, at den nu er klar til dig. Okay, du får så ikke læst den samtidig med, at den vilde hype er i gang i medierne, men det er vel heller ikke det, læsning går ud på?

Gyserfilm

Da jeg havde set Suspiria for nogle måneder siden, svor jeg, at jeg aldrig mere vil se en gyserfilm. Ikke fordi jeg så ikke kan sove eller bliver skræmt fra vid og sans, men simpelthen fordi de ikke gør noget for mig. Nå men, så kom jeg jo til at gå ind og se en alligevel, fordi alle skrev, at den var åh så god. Både jeg selv og min biopartner hadede den så meget, at vi gik, før den var færdig. Det var Midsommar.

To meget forskellige bøger

Jeg har både lyttet til en lidt ældre roman af Stephen King (ikke en gyser!), som jeg faktisk rigtigt godt kunne lide og til en lidt nyere sag, den meget fine Everything I Never Told You af Celeste Ng.

10 tanker om “Trumps popularitet ➚”

  1. Tak for at være en begavet ‘redaktør’, som ofte finder noget, jeg har overset – eller gerne læser uddybet.
    Jeg er bare glad for at have fundet labeet.dk!

  2. Ift. mute knappen.

    Den skal man da bare bruge lige så tosset man vil.
    Og man skal da bare slette lige så tosset man vil.

    Folk bliver jo ikke notificeret om at du har slettet dem. Det har du bare, og pludselig er relationen væk.

    Personligt synes jeg grundlæggende det er problematisk, når folk lukker sig inde i deres bobler. Jeg tror på det er et skridt mod en større polarisering, når man ikke bliver udsat for dem man er uenige med – uagtet af hvilken grund det så er.

    Vi bliver udsat for større og større meningsuenighed, og den uenighed bliver mere polariset. Mens vi forventer at kunne lukke os mere og mere inde med dem vi så er enige med. Og det forstærker så en anden polarisering.

    Og i mellemtiden lærer ingen af os at håndtere uenighed på en fornuftig måde.

    På den ene side er det jo folks ret.

    På den anden side bliver håndtering af uenighed, og det at kunne indgå i diskussioner med folk man er lodret uenige med, og det at have relationer med mennesker man er uenige med, en uudviklet kompetence.

    I en verden hvor den kompetence måske især er en kritisk kompetence.

    Ikke at vi skal søbe os i uenighed og diskutere den uenighed. Der er en grænse for os alle hvor det dræner mere end det giver.

    Omvendt, så mister vi noget – både os selv som mennesker, men også os som samfund – når vi bliver dårligere i stand til det.

  3. PS: Og den overordnede grund til at vi skal kunne være uenige på en fornuftig måde er, at vi opretholder en midte. En balance. Og det vænner et menneske til ubehaget ved, at måske tage fejl. Eller at være nødt til at se lidt mere på ens argumenter for ens synspunkt.

    Og det kan godt være ubehageligt. Men det er vel samtidig nærmest en livspræmis? Så når vi bliver dårligere til det, bliver vi også ringere udgaver af os selv – er mit synspunkt.

    … det var bare det… ;)

    1. Jeg er fuldstændig enig, og det er ikke det, jeg bruger mute-knappen til. Jeg muter folk, der ikke kan tale ordentligt. Jeg vil ikke kaldes skældsord, og jeg vil ikke tale med folk, der bruger skældsord om andre. Det kan være, jeg så “går glip” af nogle synspunkter, der ikke ligner mine egne, men so be it. Tal ordentligt eller skrid fra mit feed!

      Og så bruger jeg – først og fremmest – muteknappen til folk, der praler eller folk, der er kedelige… Mange flinke og rare mennesker, som jeg kender fra diverse epoker i mit liv, er desværre også kedelige. Eller i hvert fald er det, de poster på Facebook og fx Instagram kedeligt. Og så muter jeg bare stille og roligt.

  4. Mange tak for denne opsamling af artikler. Faldt over din hjemmeside/nyhedsbrev på Twitter og er nu en fast del af min weekendlæsning, sammen med Weekendavisen. Så TAK! og keep up the good work

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share