Spring til indhold

Teknologisk skønhed

En af nøglepersonerne bag det succesrige Apollo-program var software-ingeniøren Margaret Hamilton. Google har skabt en hyldest til hende i Mojave-ørkenen, der nok ville glæde hende, hvis hun kunne se den. Det er så smukt. Se videoen herunder og læs om projektet her. Tak til Kristjan Wager for at pege på den.

 Samfund/miljø/politik

Go Greta & Go Olga!

Greta slår tilbage mod de højreorienterede toppolitikere, der tager tid ud af deres travle kalendere til at skrive op-ed’s, Facebook-opslag og tweets om den “latterlige, syge teenagepige”. I forhold til hvor lidt vægt de angiveligt tillægger hendes ord, er det alligevel utroligt, hvor mange kræfter de bruger på at nedgøre hende.

Olga er et nyt navn på den internationale scene, men hun er måske på vej til at blive Ruslands Greta. I hvert fald satte hun sig og læste højt af Ruslands forfatning for politiet, der (ulovligt) arresterede demonstranterne i Moskva i sidste uge.

Sig mig lige engang: Er det teenagepiger, de skal redde verden? Måske vi andre lige sku’ ta’ os lidt sammen!

Why the zombie walks

Forfatteren og aktivisten George Monbiot har en ny bog på vej. Den handler om det halvhemmelige økonomiske system, der overtog Vesten i begyndelsen af 80’erne og egentlig faldt med et brag i 2008 – Neoliberalismen. Men som Monbiot skriver: This is why the zombie walks – fordi venstrefløjen ikke har været i stand til at komme op med et alternativ, der samtidig forholder sig til klimakrisen. 

Krigene på nettet

Mange af nettets mest ulidelige og hadefulde diskussioner starter i Nørdland, der ikke ligner det Nørdland, vi kendte i 80’erne og 90’erne. Læs eller lyt til en interessant artikel fra Zetland om had i Nørdland.

Barnet væk fra ipad’en

Som det efterhånden er veldokumenteret, kan det ikke påvises, at det er farligt for børn at bruge meget tid på nettet. Til gengæld kan det godt påvises, at det er sundt at komme ud i den friske luft og bevæge sig – ikke kun for kroppen, men også for hjernen. Og da de to ting ikke kan foregå samtidig, så var det jo noget, man kunne foreslå børnene – eller endda gøre sammen med dem!

Giftes med en soldat

Jeg får dem jævnligt, og det gør andre modne kvinder, jeg kender, også. Venneanmodninger fra højt dekorerede officerer i det amerikanske militær. Der er næppe mange skandinaviske kvinder, der falder for den slags. Men det er noget andet i USA.

Det er nemt at grine af de her kvinder, for hvordan kan de dog lade sig narre på den måde. Men hvis man både savner basal viden om internettets funktion og tørster efter kærlighed og omsorg, så falder man måske let i fælden. Og amerikaneres forhold til deres soldater forstår vi slet ikke.

Og bør vi presse på for at lægge et større ansvar på Facebook? Ja, selvfølgelig. Susanne Sayers, som delte denne historie på Facebook, citerer en tidligere forbrugerombudsmand for følgende: Lovene bør beskytte de svage. De stærke skal nok klare sig. Hvilket jo er så sandt, så sandt.

Kina og Rusland

Kina og Rusland er de nye internationale kærester. Men hvordan er magtforholdet egentlig mellem dem? En artikel i The Economist og en i Zetland er ikke helt enige. Men man forstår mere om de to landes relation efter at have læst og lyttet.

Indvandreres kulturforbrug

Holder man sig til de traditionelle medier, kan man let få den forståelse, at indvandrerne er helt anderledes end “os danskere”. Men faktisk er de der brune menneskers kulturforbrug næsten ikke til at skelne fra hvide menneskers. Og hvad er nu det for noget???!!! Her er noget statistik til at dæmpe fordommene. Og Gud forbyde at #dkmedier skulle komme til at beskæftige sig for meget med den.

Nu vi er ved indvandrere og flygtninge

Jurist og ny direktør i Dansk Flygtningehjælps Ungdom, Natasha Al-Hariri, fortæller (på Facebook) om, da hun og hendes familie kom til Danmark fra Libanon for 30 år siden. Jeg fik noget i øjet, da jeg nåede til det om hendes følelser over for hendes mor og far. Det gør du måske også.

Cui bono?

Hvem har (økonomisk) fordel af det her? Et sundt spørgsmål at stille sig selv ved enhver given lejlighed – det gælder både det små og det store. Jeg er nok ikke helt så paranoid som Caitlin her, men hun har ret – det spørgsmål bør vi altid stille os selv.

Viden

At huske og at glemme

Utroligt spændende artikel fra Nature om, hvordan man først nu er ved at finde ud af, at det at kunne glemme er lige så vigtigt som at kunne huske.

Plastikflasker

De kan med god samvittighed genbruges et par gange, skriver Videnskab.dk. Jo mere omhyggelig renholdning, jo flere gange genbrug. Men sæt dem ikke i opvaskemaskinen. Det smarteste er at skaffe en vandflaske beregnet til genbrug, som også kan gå i opvaskemaskinen.

Om os

A brush with death

En beretning om at blive bidt af en klapperslange midt ude i Yosemite, inkl. masser af viden om slangegift og modgift og biologi – og en hel del uhygge.

Selvmord

Den irske komiker Aisling Bea’s far begik selvmord, da hun var 3 år. Hun beskriver her, hvordan hun til sidst har fundet ud af at leve med det.

I essayet skriver hun bl.a.disse smukke ord: My father’s death has given me a lot. It has given me a lifelong love of women, of their grittiness and hardness – traits that we are not supposed to value as feminine. It has also given me a love of men, of their vulnerability and tenderness – traits that we do not foster as masculine or allow ourselves to associate with masculinity.

Kunst og kultur

Hazel Scott

Den kvindelige jazz-superstjerne, ingen i nutiden har hørt om – Hazel Scott. Læs den utrolige historie om hendes storhed og fald. Spoiler: McCarthyism stod for hendes fald.

Yao

Jeg har set den fransk-senegalesiske film Yao, der har Omar Sy (De Udødelige) i hovedrollen. En film uden vold. Og det var uden vold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share