Du er et får, jeg er et får, vi er alle får, der viljeløst lader os manipulere. Fotografen, der har taget ovenstående fotoserie, har lavet en række andre, der demonstrerer dette. Det’ sgu lidt sørgeligt… Til gengæld er de sjove at se på.
Samfund/miljø/politik
Marc Zuckerberg har mildest talt uld i mund, når han skal udtale sig om restriktioner for, hvad man må skrive på Facebook. Som det også er almindeligt her i landet, er den store forkromede YTRINGSFRIHED hans fall-back-clause. Komiker og generelt klog mand Sacha Baron Cohen får sat ham grundigt på plads i den video, man kan finde i dette indlæg hos Techcrunch.
Jeff Bezos kan ikke li’ fagforeninger
Amazon har udsendt en video til cheferne i Whole Foods varehusene, som instruerer dem i, hvordan man forhindrer medarbejderne i at organisere sig. I den hører man bl.a.:
The video tells supervisors what they must not do, according to labor law—threaten workers, interrogate them, spy on them, or promise rewards if they reject a union—but then coaches managers through lawful ways of achieving many of the same ends. (“To avoid your comments being an unlawful threat,” the video says, “avoid absolutes. Speak in possibilities instead.”)
Historien står i Wired.
Har du fået juledæk på bilen endnu?
Debatten om muslimernes angreb på danskernes elskede jul er efterhånden ligeså tilbagevendende som æbleskiver i supermarkedet. Min Twitter-ven Jacob Christensen sætter debatten lidt i (internationalt) perspektiv på sin dejligt tørre, akademiske måde.
Trumps børnehavenoter
Jeg var næppe den eneste, der mistænkte, at det var fake news til at få os “liberals” til at falde i fælden. Men den var altså god nok. Fotografen fortæller i Wired, hvordan det gik for sig. I øvrigt er konsensus i Washington, at det meget banalt skyldes, at han burde have briller, men er for forfængelig til at ville gå med dem.
Jeg fan-girler Mickey Gjerris
Mickey Gjerris har skrevet en ny bog om at gøre det etisk rigtige i klimakampen. Det er langt sværere end i mange andre situationer, hvor vi står og skal vælge mellem det etisk rigtige og forkerte, fordi der ift klimahensyn ofte må vælges mellem noget dårligt og noget endnu dårligere, ligesom det kan være utroligt svært at finde ud af, hvad der er hvad.
I denne opsummerende artikel skriver han bl.a.:
“Men håbet skal, for mig at se, i særdeleshed findes i en tro på, at det at omstille samfund og livsstil ikke nødvendigvis er et offer af det gode liv, men i stedet en mulighed. En mulighed for at få et godt og meningsfuldt liv… blot på en anden måde, end vi gik og troede.”
Om os
Hvid mands privilegier
Min hvide mandlige ven Thomas har skrevet en Twitter-tråd om at sætte pris på sine privilegier. Og samtidig være bevidst om, at ikke alle har dem. Klik på tweetet for at læse resten af den læseværdige tråd.
Igen og igen – og igen
Gentagelse er ikke nødvendigvis kedeligt. Det kan faktisk være en ret fantastisk oplevelse at genbesøge et museum, se en film for tredje gang eller høre en plade for 100ende gang. Med streaming og sociale medier har vi en tendens til at glemme det. Det er synd.
Klimavenlig mad
Jeg har fået Klimakogebogen, som denne artikel handler om, forærende. Desværre er jeg ikke særlig begejstret – og det skyldes, at de fleste af retterne bare ikke er særlig hverdagsvenlige. Men noget af det kokken i artiklen siger, er til gengæld værd at tage med: Barndomsminderne. Især for os af ældre dato – for vi fik ikke kød hver dag som børn og en relativt beskeden mængde kød på tallerkenen, og vi spiste langt mere sæsonpræget, end de fleste mennesker gør i dag. Så mormors køkken er altså en god vej til at spise mere klimavenligt.
Medier
Brøgger-bashing
At tæske på den 75-årige Suzanne Brøgger for simpelthen ikke at hade islamisk stat tilstrækkeligt meget har været ugens hobby på den “kloge” højrefløj og langt ind i Socialdemokratiet. Den måde, de forskellige debattører hiver citater ud af sammenhængen, er simpelthen et imponerende stykke cherry-picking. Og ingen af kritikerne nævner overhovedet Damsgaard/Brøggers besøg hos de kurdiske militskvinder, så de mange, der ikke har hørt eller kommer til at høre podcast’ne, ikke får forplumret billedet. For det vigtigste for Leny Malacinsky et al er tydeligvis at få fremstillet Suzanne Brøgger (og i naturlig forlængelse ALLE på venstrefløjen og ALLE feminister) som islamisme-apologeter.
Jeg opfordrer dig til at høre de to korte podcasts og tælle, hvor mange gange Brøgger udtrykker udtalt afsky for IS, islamisme og mellemøstlige staters behandling af kvinder og så bagefter fortælle mig, hvor mange gange hun burde have gjort det, for at det var nok.
PS: At Suzanne Brøgger er en kæmpe krukke er ingen nyhed.
Kunst og kultur
Kunsten at gå på museum
Der er mange gode råd at hente i denne lille vejledning, ikke mindst det helt simple – planlæg dit besøg. Der er masser af ressourcer til det, stillet til rådighed af museet.
Parasite
Den koreanske film Parasite er en af de mest hypede i år. Den har premiere i Danmark 1. Juledag. Her er en anmeldelse (fyldt med spoilere), der sætter den i et meget interessant samfundsperspektiv: hvordan er det egentlig sket, at vi allesammen går rundt og tror, at underklassen aldrig vil rejse sig? Revolutionær gotik kalder skribenten filmen og trækker paralleller til andre. Underholdende og interessant læsning.
David Hockney
Grandteatret havde en særvisning af A Bigger Splash, filmen om tilblivelsen af maleriet af samme navn. Du kan med overvejende sandsynlighed se billedet for dit indre blik, men det var der jo ikke nogen, der kunne i 1973, hvor maleriet og filmen blev til. Tidsbilledet af London og Hockneys overordentligt excentriske omgangskreds er helt unikt og mærkeligt ironisk – og et blik ind i tiden før AIDS, hvor det ikke kunne koste en livet at være lidt promiskuøs. Filmen ligger på Amazon og måske også på andre tjenester.