Tekstilproduktion står for en ikke ringe del af CO2-udledningen + at der går uendelige ressourcer til spilde ved produktion og bortskaffelse, som kunne have været brugt på langt mere fornuftige ting. 84 stykker tøj, har man regnet sig frem til, er, hvad der bør hænge i garderoben i en bæredygtig fremtid. Læs artikel i Information (gavelink).
Jeg har lavet et hurtigt overslag over, hvor meget tøj jeg har, og må med skam at melde erkende, at jeg har en del mere end 84. Især da, hvis man også skal medregne undertøj og strømper 😳. Hvor meget har du?
Se også denne film om, hvor tøjet, vi afleverer til genbrug, alt for ofte ryger hen – simpelthen fordi fast fashion er for ringe til at blive genbrugt.
Bøger
Malene Ravn: Hvor lyset er ***
Den var ikke dårlig og ganske velskrevet, men den fik aldrig fat i mig. Goodreads.
Lisanne Wilken: Bourdieu for begyndere *****
Det var på grund af bøgerne af Glenn Bech og Édouard Louis, at jeg anskaffede denne lille bog via antikvariat.net. Skønt at få sat de kendte, men lidt tågede begreber så nogenlunde på plads. Wilken er en aldeles fremragende formidler. Meget mere i Goodreads.
Hanne-Vibeke Holst: Kriger uden maske *****
Knaldgod roman, simpelthen, om den berømte danske billedhugger Sonja Ferlov Mankoba. På Statens Museum for Kunst har hun en lille tribune langs en endevæg, hvor en masse af hendes fine små figurer står samlet, hvilket klæder dem rigtig godt. Billedet er fra Assistens Kirkegaard, hvor hun ligger begravet i familiegravstedet. Går du tur langs søerne, står en noget større skulptur på Sortedamsdosseringen. Goodreads.
Læs Middlemarch eller skrid!
I dette interview fra NYT’s litterære nyhedsbrev, fortæller en forfatter, jeg aldrig har hørt om, om et løfte hun engang aftvang en forlovet: At han sku’ læse Middlemarch. Det fik han aldrig gjort, og de blev da også skilt. Hun sagde sådan her: “Certain men are constitutionally incapable of reading one of the greatest novels ever written,”. Kender jeg egentlig en mand (nogen), der har læst den?
Hvis det ellers var aktuelt, ville jeg nok stille en lignende betingelse. Måske ikke lige Middlemarch, selvom det er en af mine yndlingsbøger, men bare (gode) bøger, der ikke er biografier af sportsstjerner eller erhvervslivets helte…
Onkel Toms hytte
På mine vandringer i de litterære/historiske afkroge af internettet faldt jeg over det faktum, at Onkel Toms hytte af Harriet Beecher Stowe (ældre læsere vil have hørt om den), der blev udgivet i 1852, næsten øjeblikkeligt blev forbudt i USA. Af nogenlunde de samme årsager, som republikanske stater nu forbyder visse bøger af sorte forfattere på skolebibliotekerne. Intet har vi lært på 170 år. Artiklen her er fra 2016 og gennemgår bog”brændingernes” historie i USA.
Film og teater
Corsage
En film, der leger med vores perception. Kostumemæssigt er den et rigtigt udstyrsstykke med den smukke, selvoptagede men allerede livstrætte (hun er 40) kejserinde Elizabeth af Østrig-Ungarn i centrum. De forskellige slotte og herregårde, vi besøger undervejs, henstår i forskellige grader af forfald – ligeså haver og parker. Og når kameraet panorerer ned ad en lang gang, fanges blikket pludselig af en moderne rengøringsspand af plastik. Når filmen engang kommer på en streamingplatform, jeg har adgang til, skal jeg se den igen og holde mere øje med de forskellige nutidsting, der er anbragt i den. Ellers er filmen ikke sådan helt oppe at ringe, men originalt tænkt, det er den. Også hvad angår soundtracket.
Iliaden
Minsandten om jeg ikke har været i teatret. Det sker ikke så tit – både fordi jeg ofte er lidt undervældet af teater, men i den grad også fordi det er dyrt… Men jeg læste begejstrede opslag på Facebook fra DR’s Chris Pedersen og Zetlands Torben Sangild, og så skrev min veninde, at “det skal vi da”, så det sku’ vi jo! I øsende regn tog vi til Betty Nansen, og det var vel nok godt!
Storslået teater, der gjorde Homer aktuel i en helt nutidig sammenhæng – og det uden at lave om i teksten. Du kan nå det endnu.
TV og tv-serier
Operarejsen
Nu har jeg kæmpet mig gennem begge sæsoner, og jeg må bare sige, at jeg aldrig mere skal se noget med Frederik Cilius. Ikke fordi de andre er meget bedre, men jeg er dødtræt af prut-humor, sex-humor og lavpandet mobbehumor. Cilius er sindssygt klog og vidende – hvorfor står han ikke bare ved det og deler ud af det? Eller er det DR, der bare er 100% overbevist om, at vi danskere ikke kan tåle hverken litteratur-, film- eller musikprogrammer, der tager kunsten alvorligt? Når jeg så alle afsnit, var det, fordi jeg gerne ville se de mange fine operahuse rundt om i Europa og gerne ville høre lidt mere om og af de mange forskellige operaer. Men der var bare for lidt musik og for meget “Se Mig, jeg snakker om prut og fisse i fjernsynet.”
Kunst og historie
Beautiful repair
Øverst har du læst om tekstilindustriens alt for store påvirkning på miljøet. Det handler udstillingen Beautiful repair på Copenhagen Contemporary også om. Køb noget ordentligt tøj fremstillet på systuer uden giftstoffer og uden børnearbejde, og pas så godt på det. Og lær at reparere det og se skønheden i det uperfekte. Eller køb det brugt – der er masser af vintage-butikker i de store byer til dem, der går højt op i tøj. Til os andre er der både Røde Kors, Kirkens Korshær og en række andre + alverdens loppemarkeder. Ingen undskyldninger!
Design/Arkitektur
Hjælp til dem, der intet har
Man gad jo godt, at flere arkitekter ville skabe ly og læ til de mange, der af forskellige grunde ikke har tag over hovedet, eller hvis tag lader noget tilbage at ønske. Her et papstativ, der kan bære rumdelere af stof til jordskælvsofrene i Tyrkiet og Syrien, indlogeret i sportshaller. Der findes noget, der hedder Voluntary Architects’ Network – de laver faktisk den slags. Hvor dejligt – særligt når man ellers lige har set 3-4 artikler om kæmpestore prestigebyggerier, som ingen faktisk har brug for.
Samfund/Politik
Nord Stream mysteriet
Der er flere grundige og pålidelige kilder til information om, hvordan det går med at finde frem til gerningspersonerne/organisationen/landet.
Wired fortæller om OSINT (Open Source Intelligence) researcheres arbejde, og Zetland har en serie, hvor de prøver at skille facts fra rygter. Her er link til første artikel i serien, vil du have links til resten, så sig til.
Lynetteholmen
Jo mere jeg hører og læser om det projekt, jo større modstander bliver jeg. Der er konsekvenserne for natur og miljø – derfor har Klimabevægelsen sagsøgt projektet – og der er den ret veldokumenterede underfinansiering. Fra Danmarks verdensberømte professor i megaprojekter, Bent Flyvbjerg, ved vi, at denne type projekter næsten altid er både underbudgetterede og at de ofte går (langt) over tid. Læs/lyt denne artikel fra Zetland om professor Flyvbjergs forskning. Det er faktisk vanvittig intessant!
POV.international har en serie om Lynetteholmen, den kan du læse første del af her.
Viden
Er det synd for mænd og drenge?
Ja, det er det, men det er et svar med en masse modifikationer. Ezra Klein (NYT) og hans gæst, forskeren og forfatteren Richard Reeves, kommer hele vejen rundt i denne podcast, The Men – and boys – are not Alright (den findes gratis i din podcast-app), der simpelthen er forbilledlig i sin grundighed og tænksomhed, når det gælder så følsomt et emne.
Det allervigtigste at tage med fra samtalen er: DET ER ET IKKE NULSUMSSPIL!!! Det er ikke sådan, at mænd får det dårligere, når kvinder får det bedre – og omvendt. Heller ikke selvom det går alt for godt med at få udbredt den forestilling.
Teknologi
Pokemon Sleep (what?)
Jo jo, Pokemon er kommet med et “spil”, der skal hjælpe dig med at sove bedre. Sjov og far-out historie fra Zetland.
Om os
Dansk drukkultur
Den er faktisk kun ca. 50 år gammel og går slet ikke tilbage til vikingerne. Læs spændende artikel i videnskab.dk om den politiske baggrund for udsving i alkoholkulturen i Danmark.