Jeg har læst andet bind af musikeren Mobys erindringer. Det var en umådeligt deprimerende oplevelse, fordi han synker dybere og dybere ned i fortvivlelse, alkoholisme, stofmisbrug og selvmedlidenhed, efterhånden som bogen skrider frem. Hvis noget, så er det en såkaldt “cautionary tale”. Læs min anmeldelse på Goodreads.
Samfund/miljø/politik
Greta Thunberg og David Attenborough
Problemet med plastik
Zetlands ret fremragende klimaskribent Thomas Hebsgaard har gravet sig ned i emnet “plastik”. Og han kommer hele vejen rundt. Hvordan laves det, kan produktionsmetoderne forbedres, kan man lave plastik af andet end olie, hvordan er det med genbrug, hvad er kvaliteten af erstatningsprodukterne, etc. etc.
“Kampen” om mindesmærker
En del af tidens diskussioner om identitetspolitik, handler om mindesmærker – i Danmark mest i den tilsyneladende endeløse diskussion om busten, der røg i havnen. Nu diskuteres det også, om Queen Mary nu skal have en statue, da hun vist ikke var helt fin i kanten. Det får mig altså til at grine: Kig dig omkring, og spørg dig selv, hvor mange af alle de rige og mægtige mænd, der ser ned fra piedestalerne rundt omkring i Danmark, var “helt fine i kanten”, når man ser nærmere efter?
Anyway, den lidt højpandede artikel her fra Kunsten.dk ser på den “nye” (den begyndte i 80’erne) trend med anti-mindesmærker. Altså, hvor man har en form for tomhed som repræsentation for noget frygteligt. Holocaust, 9/11, Utøya. Det er en interessant diskussion, om hvorvidt man forskubber ansvaret for forbrydelserne ved at lave disse “tomme” monumenter. Jig tror ikke helt, jeg har en mening om det (endnu), men samtalen om, hvordan mindesmærker skal eller bør fremstå for, at vi kan mindes på den rigtige måde, er væsentlig.
Viden
Er det rimeligt at sammenligne risikoen for blodpropper ved AZ-vaccinen og P-piller?
Denne, forbilledligt oversatte artikel fra The Conversation er bragt i Videnskab.dk og beskriver, hvad der sker hos de mennesker, der har fået blodpropper af AZ-vaccinen og hvad der sker hos kvinder, der får blodpropper af P-piller. Det er ikke det samme. En blodprop er simpelthen bare ikke en blodprop. Who knew?
Hukommelse
Zetlands fortræffelige Torben Sangild forklarer her lidt om den nyeste viden om, hvordan vores hukommelse virker.
Risikovurdering
Er en meget vanskelig disciplin, som jeg har læst en del om, men som jeg må indrømme, at jeg stadigvæk ikke forstår til bunds. Artiklen her handler om de forskelle, der nødvendigvis må være på, hvordan en stat vurderer risiko, og hvordan vi vurderer risiko som enkeltindivider. Det drejer sig selvfølgelig om Astrazeneca vaccinen.
Wallace og Darwin
Artiklen her i Information er en del af en serie om livets oprindelse, der er sponsoreret af Carlsberg Fonden. Jeg har ikke selv fået læst så mange af dem, men det kan du godt, hvis du vil, for de er ikke bag paywall. Meget rimeligt, når de nu er støttet af fonden – tak for det til Information.
Når jeg faldt over netop denne, er det fordi den handler om forholdet mellem Darwin og Wallace, som behandles grundigt i den bog, jeg skrev om i sidste uge, The Feather Thief.
NSAID’er eller paracetamol
Hvad er forskellen – det kan være svært, men altså ret vigtigt, at huske! NSAID er forkortelsen for Non-Steroid-Anti-Inflammatory-Drug. Det er den type, der bruges mod “gigt-smerter” (hvis du dykker ned i det, vil du vide, at dem er der mange forskellige slags af), og samtidig den type, som kan være skadelige for nyrerne på langt sigt. Desuden er der en del mennesker, der ikke kan tåle dem. Min egen søn fx. får et anafylaktisk chok, når han tager sådan en, og han har været en tur med ambulancen nogle gange. Vi håber nu, at han endelig har lært, at det er PARACETAMOL, han godt må tage.
Samvirke er så flinke at forklare forskellene her, og hvad de er godt for, og hvor meget man bør tage.
Medier
Nyhedsbreve
Noget af det bedste, jeg læser hver uge, får jeg via nyhedsbreve. En del af det kan tilgås via diverse hjemmesider, men der er også nogle, hvor man kun får guldkornene, hvis man abonnerer. Astrid Bigonis nyhedsbrev Nerdy by Nature er et af dem. Jeg glæder mig til det hver uge, for hun skriver så fint og hudløst om ting, der er nære og vigtige på én gang. Så skriv dig nu op, ikk’! Du kan jo bare afmelde det igen, hvis det ikke er noget for dig.
Digitalt
København i farver
Har Facebook lækket dit telefonnummer?
Version2 skriver om lækket, og nederst er der en lille søgeboks, hvor du kan finde ud af, om dit telefonnummer er et af de lækkede. Mit var ikke, og det er alligevel offentligt, men hvor må det være surt for folk, der af forskellige grunde har hemmeligt nummer! Historien fundet i Digital Ugerevy, (endnu et godt) nyhedsbrev.
Om os
Lifehacks
Artiklen her er en af de der typiske og meget amerikanske eller damebladsagtige “fem ting du kan gøre for at blive lykkeligere”. Nå men, jeg synes i den grad, at fyren her har fat i noget. Han er meget tæt på de stoiske principper, skønt han ikke nævner dem.
En ting, jeg selv kan tale med om, er at skære ned på negative nyheder, sociale medier og tv-tid. Det er snart mange år siden, jeg holdt op med at se tv-nyheder. De giver mig intet, jeg ikke kan få på skrift eller som lyd. Til gengæld giver de en masse, jeg ikke ønsker, såsom “hvad følte du, da…”, voxpops, sport og endeløse vejrudsigter. For slet ikke at tale om de reklamer for eget indhold, mange programmer er fyldt med. I modsætning til artiklens forfatter, læser jeg dog nyheder, men jeg arbejder på at modstå clickbait og forsøger kun at læse historier, som kan gøre mig klogere eller som bibringer mig nødvendig viden.
Jeg har skåret ned på mit forbrug af tv-serier og sociale medier, men jeg har lang vej igen. Allerede nu kan jeg dog se, at jeg får læst meget mere (altså bøger), og der er overhovedet ingen tvivl om, at det gør mig til et gladere menneske.
Meximad
Apropos nyhedsbreve, så får jeg også hver uge et, der hedder The Happy Foodie. Det fungerer egentlig mest som en reklameplatform for nye kogebøger, hvilket også betyder, at man hver uge får en håndfuld helt nye opskrifter fra en spritny kogebog. Da jeg nok aldrig bliver træt af at prøve nye opskrifter, så er det lige noget for mig. I denne uge er det en ny kogebog fra Rick Stein, der laver mexicansk mad. Og hvis du nu begynder på noget med kulturel appropriation, så synes jeg, du skal flytte sammen med Morten Messerschmidt og spise DANSK mad hver dag. Her er hele 10 opskrifter at gå i gang med. Jeg skal prøve den med rejerne, tror jeg.
Pjat
S.l.o.w. D.o.w.n.
Det har vi brug for. Vi har nogle gange i vinterhalvåret ladet en af de mange fine pejsevideoer på Youtube køre på tv’et i stuen. Det føles, som om det varmer… Vi har også kørt med toget i snelandskaber og den slags. Men nu kan man komme i akvariet i Monterey Bay. Det er sør’me også beroligende!
Kunst og kultur
Japanske arkitekter
Jeg kan ikke få nok. Det er næsten hver uge, når jeg kigger i arkitekturnyhedsbreve, at mit blik falder på noget, der viser sig at være af en japansk arkitekt. Således også i denne uge. De har redesignet et hotel i en japansk by, jeg aldrig har hørt om, og fået forskellige kunstnere til at indrette hver sit rum. Udefra ligner det lidt Herredet fra Ringenes Herre. Jamen, altså! Det var lige der, en rask lotto-gevinst kunne gøre underværker!
Fru van Gogh
Hun var gift med Theo, Vincents bror, der døde kun få år efter sin bror og få år efter brylluppet med Jo, som hun hed. En kunsthistoriker, som først brugte 15 år på arbejdet med brevene mellem Theo og Vincent (som har resulteret i en ekstra dimension til udstillingen på van Gogh-museet i Amsterdam), opdagede hvilken kæmpe rolle Jo havde spillet for at gøre Vincent kendt. Da han og senere Theo døde, var Vincent stadig helt ukendt. Spændende longread om endnu en kvinde, der udrettede store ting, men alligevel næsten var forsvundet i glemslen.
Ugens bog ⏫⏫⏫
Ugens film
Jeg så den film, jeg anbefalede i sidste uge, men den var altså ikke heeeelt god. Bestemt heller ikke dårlig, men den ramte altså ikke skiven på trods af interessant manuskript og gode skuespillere.