Spring til indhold

Gamle kendinge

Jeg er simpelthen bare ikke særlig vild med Gauguin – det tror jeg også, jeg skrev i sidste uge… Billedet herover er et af de få Gauguin-billeder, jeg kan lide. Det er fra 1896.

Når jeg alligevel tog på Ordrupgaard med en veninde, var det dels for at gense Ordrupgaards egen samling, som jeg ikke har set i nogle år, og som jo simpelthen bare indeholder perler fra den danske kunsthistorie, og dels for at gense Finn Juhls hus. Min (arkitekt)veninde og jeg er enige om, at noget af det mest fantastiske ved huset er alle de små indbyggede løsninger, der er overalt. En helt enestående kombination af praktisk og æstetisk. 

Se Flugt, mens du kan

Det er en på alle måder anderledes fortælling. I øvrigt var jeg ved at blive kvalt i pinlighed, da statsministeren på Instagram solede sig i filmens tre Oscarnomineringer. Var hovedpersonen kommet til Danmark i dag, var han blevet smidt direkte på porten, og der var ikke nogen film. Den ligger på DR.dk.

Genser Borgen

Jeg ved egentlig ikke, om man skal grine eller græde over, at de politiske dilemmaer og rævekager er præcis de samme nu, som de var for ti år siden. Episoden (i første sæson) om forsvarets rolle i Afghanistan føles helt aktuel.

Trøffeljægerne fra Piemonte

Som nogenlunde den sidste i min omgangskreds har jeg nu endelig fået set den spøjse dokumentarfilm om en håndfuld gamle, sære mænd og deres hunde, Trøffeljægerne fra Piemonte, i Grand. Den havde premiere i efteråret, men går stadig, fordi rygtet er gået om, at den er værd at se. Det er den også. 

Kandisjægene fra Jylland

Jeg skal nok spare læserne for at mene noget om filmen, andet end at anbefale at se den, hvis man ikke allerede har. Min kommentar er til den meget selvhøjtidelige kritik af de greb, filmens skaber har benyttet. Uha, det er ikke ÆGTE dokumentar, hører man. Undskyld, men kan det være rigtigt, at selv rutinerede mediefolk mener, at der ikke manipuleres i dokumentarfilm generelt? Jan Eriksen, en garvet musikanmelder, skriver bl.a. om det i en klumme i POV.international.

Man vidste det jo godt, men

Se her HVOR bevidst og gennemført farvevalget er i spillefilm. Fundet på LinkedIn af alle steder.

Pigen i Violinen

Det gjorde nærmest ondt, da jeg trykkede på “3 stjerner” på Goodreads. Men jeg er altså bare ikke fan 😞 af romanen, skønt stor fan af Romer.

Brev fra Dickens

Et 150 år gammelt brev fra Charles Dickens, som han skrev i en hjemmelavet form for stenografi, er endelig blevet dechifreret. New York Times har historien.

Bertha Wegmann

Nu åbner Den Hirschsprungske Samling en særudstilling om Bertha Wegmann, der som så mange andre kvindelige malere, har opholdt sig i glemmebogen i en del år. Jeg glæder mig til at se den, for jeg har været ret vild med de par malerier af hende, jeg allerede har set i samlingen og enkelte andre steder. Tegningen her hedder Eftermiddagste i kunstnerens atelier og er ikke dateret. Så vidt jeg kan se, har hun brugt én eneste blyant til at få alle de detaljer frem. Det er helt sikkert ikke noget mesterværk, men det er saftsusme godt håndværk. Klik på linket for at se hendes fine malerier eller aflæg den fine lille samling et besøg.

Samfund/miljø/politik

Tvangsadoption?

Zetland har skudt papegøjen i denne uge med deres serie om konsekvenserne af regeringens nye takter i forhold til tvangsadoptioner. Stort set alle andre medier har taget sagen op. Det er meget, meget svært at forholde sig til det emne, for der er givetvis forældre, der er aldeles uegnede til opgaven, men samtidig rammer man måske forældre, der på en eller anden måde på forhånd lever op til en forvaltnings fordomme og så bliver dømt ude, uden at deres forældreevne reelt er blevet vurderet. Og forældre, der på overfladen virker til at have en fin forældreevne, opdages måske ikke. Du får her link til første del af fire. Hvis du gerne vil høre resten og ikke selv er abonnent, så skriv til mig.

Bare fordi de er døde…

Artiklen her taler ondt om de døde, nærmere bestemt Picasso, Steve Jobs, Gandhi, Churchill og Mother Teresa. Jeg tænkte, at vi kunne tage dem med, nu hvor jeg i to uger har omtalt Gauguin, som bestemt heller ikke var nogen helgen.

Men de havde ret

Her kan du læse om fem mennesker, der afslørede forskellige former for svindel, løgn og bedrag, men blev latterliggjort og udstødt. De nåede alle at miste deres omdømme og  karriere og nogle gange mere end det, inden det blev klart, at de havde haft ret hele tiden. Hvor er det dog sørgeligt!

Et sygt system

Alle ved det, men nogle gange bliver man mindet om præcis, HVOR sindssygt, det amerikanske juridiske system er. Læs her om en ung kvinde, der sidder fængslet på livstid, fordi hun ikke i tide forlod den mand, der dræbte hendes barn. AL viden om dynamikken i forhold med en voldelig mand ser man bort fra.

Mails uden for arbejdstid?

Når nu man kan sætte sit mailsystem til at sende mails på et bestemt tidspunkt, hvorfor så sende mails til sine medarbejdere eller kolleger søndag aften?  Der kan selvfølgelig være uopsættelige sager, men hvad med resten? Alternativt kan man skrive i emnelinjen, at det sagtens kan vente, til det bliver hverdag igen. Zetland har kigget på, hvordan og hvor meget det påvirker os.

Et grundigt kig på 4-dages arbejdsugen

Artiklen er fra Wired, så den handler om det amerikanske arbejdsmarked, der heldigvis ikke ligner vores særlig meget. De fleste, der har været med i forsøg med 4-dages arbejdsuge, er meget glade for det, men mange arbejder så til gengæld lange dage, og nogle rapporterer, at de savner tid til at sludre med kollegerne ved kaffemaskinen. Og – SURPRISE – så har succes eller fiasko med en kortere arbejdsuge meget at gøre med kvaliteten af ledelsen.

Viden

Monokulturer – hvorfor er de så farlige?

Det er de, fordi hvis hele verden kun dyrker en håndfuld sorter af hvede, bananer eller kaffe, så er de ekstra følsomme over for både sygdomme, insektangreb og klimaforandringer. En større variation vil betyde lavere risiko – og ja, større variation i udbuddet. Men det koster, ikke mindst på producenters bundlinjer, så derfor sker det ikke. Men som med den “uventede” pandemi, kan der også opstå en “uventet” sygdom på kaffeplantager verden over, som vil betyde enden på kaffe som vores daglige redningsdrik og hverdagsnydelse. Når jeg sætter “uventet” i gåseøjne, skyldes det selvfølgelig, at det ikke vil være spor uventet, fordi forskere har forudset det i årtier. Artikel i Vox.

Gennembrud i migræneforskningen

Videnskab.dk fortæller om gennembruddet, der handler om de gener, der forårsager sygdommen. 

Danske drabsstatistikker

Jeg har ikke noget at tilføje til ugens heftige og nødvendige debat om kvindedrab. Men da jeg allerede et par gange har set spørgsmålet, “hvor mange gange dræber kvinder mænd?”, så er her svaret: 11% af mord i Danmark begås af kvinder mod mænd. Justitsministeriet har udgivet noget statistik, som du kan læse.

Medier

De bedste naturfotos i år

Jeg tør ikke bringe et af dem her, men klik og kig nærmere. Der er nogle underskønne imellem – ikke mindst det fantastiske vinter-vinderbillede.

Teknologi

Genialt genbrug

Vindmøllevinger som broer! Det er næsten for smart til at være sandt… Men de første to er bygget, én i Polen og en i Irland. Billedet er fra Irland. Fundet på The Verge.

Udsalg af både data og etiske overvejelser

Telenor har solgt et shitload af data om borgere i Myanmar til militærstyret. Hvad skal man dog mene om sådan en opførsel? Jeg er glad for, at jeg ikke er kunde hos Telenor! Danwatch og flere andre medier har historien, men den har ikke skabt breaking-bjælker. Hvorfor egentlig ikke?

Om os

Kigger på vinduer

Samvirke opsummerer i denne lille artikel, hvad der er lovligt vindueskiggeri, og hvor grænsen overtrædes. Heldigvis er en af mine yndlingsbeskæftigelser inden for loven – nemlig at kigge ind ad folks vinduer, når jeg går forbi eller kigge ind til genboerne (som i mit tilfælde bor ret langt væk), når jeg alligevel står ved køkkenvinduet eller på min altan. Når jeg kigger ind, mens jeg går på gaden, er det i høj grad for inspiration. Nogle mennesker har bare originale, sjove og fine måde at indrette sig på – ikke mindst her på Nørrebro. Når jeg kigger over til genboerne, er det nok mere bare, fordi blikket tiltrækkes af lys og/eller bevægelse. Men jeg kan mærke, at jeg alligevel ikke er interesseret nok til at skelne dem fra hinanden. To af dem ryger på altanen – det er svært ikke at bemærke om vinteren… Og en har en kat, der ofte sidder i vinduet og kigger tilbage på mig. Det er lidt hyggeligt. 

PS: Finder du kikkerten eller kameraet frem, så er det ulovligt…

Tahincreme

Jeg er begavet med en helt utroligt sød og hjælpsom nabo. Hun hjalp og støttede ud over alle rimelighedens grænser, mens jeg var mest bevægelseshæmmet pga den knækkede ankel. Som tak inviterede jeg hende forleden på vores lokale gourmet-restaurant, Omar, der ligger i en sidegade til Sjællandsgade og er en af de der overvældende succeser, man bare ikke kan forklare. I en af retterne indgik en tahincreme – en form for sauce, som jeg elsker, men ofte glemmer. Her har Samvirke en opskrift på en nem og hurtig udgave, men den kan forskønnes på alle mulige måder.

Brug dog de fine glas og de guldrandede tallerkner

Det råd gav en af mine veninder mig, da jeg flyttede ind i min lejlighed her på Nørrebro – en lejlighed med noget mindre opbevaringsplads end den tidligere. Og hvor havde hun ret! Jeg glæder mig dagligt over at dække bordet med pæne ting. Går de i stykker? Ja, så går det også nok, for gider børnene overhovedet arve dem? Det samme siger forfatteren til denne artikel.

Pjat

Snydt

Jeg elsker den opgivende måde, den lader sig glide helt til jorden.

Wørdle

På Twitter får man det indtryk, at *alle* spiller Wørdle. Jeg gør ikke, for jeg har ikke brug for flere tidsslugere i mit liv. Men jeg læser her hos videnskab.dk, at en sprogforsker har fundet frem til de bedste ord at starte spillet med. Så værsgo til dig, der spiller Wørdle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share