En dreng vil sagsøge sin mor og far for at have født ham ind i denne verden. Skiftende mellem klip fra retssagen og det liv, der gik forud, begynder vi at forstå. Det er simpelthen en perle af en film, der samtidig indeholder en af de mest utrolige præstationer fra en børneskuespiller, jeg har set. Filmen hedder Capernaum, og den fik juryens pris i Cannes det år. Jeg så den i Grand i 2018 – eller var det 19. Har du først set forfilmen, er det svært ikke straks at hoppe videre til Filmstriben. Det skal du virkelig unde dig selv.
En lille bog om alderdommen
En god bog, faktisk. Hans Boll-Johansen har skrevet en kort, men højst læseværdig bog om at blive gammel – og om døden og vores forhold til den. Den er god at blive klog af, også selvom man ikke er *rigtig* gammel endnu… Bare titlen: “Ganske kort her til sidst”.
Gauguin – mesteren, monsteret og myten
Jeg kommer næppe til at læse denne bog – jeg har aldrig været specielt vild med Gauguin. Men flere anmeldere roser bogens forfatter, Flemming Friborg, for den eminente måde, han forholder sig til monsteret Gauguin, altså ham der, på bedste imperialistvis, forsynede sig med purunge haitianske piger. Informations Peter Nielsen skriver:
”Friborg bruger en del plads på at diskutere, hvordan vi i dag skal forholde os til privatpersonen i maleren og ender med at skrive et stærkt forsvar for at fokusere på hans kunst uden at ignorere, at han var en skurk. I det hele taget har Friborg en insisterende evne til at undgå for lette slutninger. Han søger en kompleksitet, når han skriver om Gauguin, en kompleksitet, som også er kunstnerens egen, for hans liv og kunst er præget af selvmodsigelser, inkonsekvenser og en løbende redigering af eget liv.”
Jeg kan godt lide denne tilgang, hvor man både adskiller kunstneren og værket, og samtidig ikke ignorerer, at kunstneren var et narcissistisk røvhul.
If a Tree falls
Her er en lidt ældre dokumentarfilm på Filmstriben, som jeg fik anbefalet på Twitter af @madsmogwai efter en samtale om denne DR-artikel, der handler om, hvorvidt man på klimaets vegne må gribe til selvtægt/vold. Jeg synes, filmen er god at blive klog af.
Samfund/miljø/politik
Boomerang
På en skole i Tennessee har skolebestyrelsen i sin *visdom* besluttet at fjerne den Pulitzer-prisvindende grafiske roman Maus, der beskriver Holocaust, men med mus og rotter, fra biblioteket. Begrundelsen er noget med, at der er bandeord i.
Hvad skete der så? Jo, den strøg til tops på Amazon, og flere boghandlere har foræret den gratis til kunderne. Tag den, censur-fjolser! Læs mere her.
Må jeg sige min ærlige mening om Boris Johnson?
Det spørger Jonathan Pie, en gudsbenådet britisk komiker, om i denne video fra New York Times. Den er ubetaleligt morsom. Ikke mindst de sammenstød mellem britisk og amerikansk kultur, som han udstiller så tydeligt.
Det uendelige had på internettet
En ven (hvid, midaldrende cis-mand) sendte mig dette lille essay fra en kvindelig tegneserietegner, der virkelig må stå på mål for meget l*** fra mænd på nettet. Om jeg så bliver 200 år, kommer jeg aldrig til at fatte, hvor alt det had kommer fra?
Når internethadet bliver til vold i virkeligheden
De fleste har nok hørt om den mand, der blev dømt til forvaring for at planlægge skoleskyderier. Ellers kan du læse/lytte historien om ham her hos Zetland. Hvad de ikke nævner hos Zetland og heller ikke i de andre artikler, jeg har læst om sagen, er, hvordan han blev opdaget. Det var en fra foreningen Digitalt Ansvar, der samlede beviserne og anmeldte ham til politiet. For politiet virker ikke selv til at bruge nævneværdige ressourcer på at følge de her typer på de mørkere dele af internettet. Men jeg kan jo tage fejl.
Og hvis du vil grave dig længere ned på dette ubehagelige sted, er her et longread fra Rolling Stone om en FBI-agent, der var under cover i +25 år (!) i højreradikale miljøer. Pyh!
Fast fashion
Nu hvor det har været modeuge, kan vi passende se disse videoer om, hvor alt det tøj, vi køber billigt og bruger ganske lidt, før vi smider det ud, ender. Det ender bl.a. i Chile, hvor det forgifter de mennesker, der bor der. Eller i Ghana.
F.L. Smith og grønvaskning
Danwatch påviser, at F.L. Smiths argumenter for at blive i kulbranchen mildest talt er tynde. Som en repræsentant for Rådet for Grøn Omstilling siger det:
»Man kan ikke legalisere dårlige handlinger ved at sige, at ellers kommer der nogen andre, der gør det dårligere. Man kan ikke vaske sig ren i andre folks snavs«
Viden
Kun fem menneskeliv reddet
Har du (også) læst det om coronanedlukningerne? En analyse, som bl.a. Cepos stod bag, havde held til at få de fleste danske medier til at hoppe i med begge ben. Her forklarer danske forskere, hvorfor den undersøgelse ikke er det papir værd, den er printet på. Forhåbentlig kan denne pinlighed lære danske medier, at Cepos er en lobby-organisation, ikke en forskningsinstitution.
Ældste sygdomsfremkaldende virus opdaget
Oven i købet af den danske forskergruppe, der ledes af Eske Willerslev. Den er fundet i 31.000 år gamle mælketænder, og den findes stadig. Læs hos Videnskab.dk.
Stonehenge
Der er en udstilling på vej på British Museum om Stonehenge. I denne artikel fra The Guardian opsummeres, hvad man kan lære på udstillingen. Man kan blandt andet lære, at immigration altid har fundet sted, så de store sten måske ikke er så “engelske”, som det ellers var oplagt at forestille sig. Det er faktisk værd at tænke over, at begrebet “England” slet ikke var opfundet, da stenene blev rejst. I øvrigt over en periode på ca. 1500 år.
Teknologi
Nåh jo, jeg har droppet Spotify
Og jeg leder efter et alternativ til både Audible og til min Kindle. Desværre er det sådan, at Audibles (Amazons lydbogstjeneste) udvalg er enormt og deres app tæt på perfekt, derfor er mine krav høje til en ny lydbogstjeneste. Jeg har flere gange krydstjekket de danske tjenester for at se, om de havde de 3-5 næste bøger, jeg havde på min ønskeliste, og det havde de bare aldrig, eller måske én af dem. Så derfor hænger jeg stadig på Audible. Andre bud modtages med kyshånd.
Mht. Kindlen, så er den jo et skønt læseredskab (det er en paperwhite, jeg har), og med lidt besvær får jeg lempet danske bøger (som jeg har købt) over på den. Jeg vil selvfølgelig også gerne have en læser, som jeg kan læse bibliotekslån på. Jeg er ikke vild med at læse på min telefon. Men først og fremmest vil jeg gerne blive helt fri af Amazon! Help me out, people!
Og forresten, Joe Rogan har ikke bare promotet anti-vaccine, men også voldelig racisme.
Sikker Internetdag
Sådan en dag findes, og det er vist meningen, at den skal kommes i hu på alle landets folkeskoler. Det er på tirsdag, så du kan jo tjekke med dine unger, hvis du har nogen, der går på mellemtrinnet eller i udskolingen, om de faktisk har talt om sikkert internet? Medierådet for Børn og Unge står for indholdet, som du kan læse om her.
Pjat
Ja, jeg synes, det er noget pjat
At kalde noget for et “hjem”, når det hverken har toilet, bad eller køkken. Men altså, som legehus er det da ret fedt.
Baggrund til Zoom-møder
BBC tilbyder nu baggrunde fra en lang række af deres programmer – og de går langt tilbage. Hvad med Manuels værelse fra Fawlty Towers?