Ung japansk kunstner på Gl. Strand
Jeg har været lidt undervældet af de seneste udstillinger, jeg har set på Gl. Strand, og var begyndt at overveje, om jeg måske skulle droppe mit årskort. Men så så jeg den japanske kunstner Tabaimo. Åh, så godt. Så japansk og så fint. Både smukt grimt og fyldt med overraskelser. I videoen herunder ses lidt af en af de videoinstallationer, man også kan se på udstillingen, hvor der også er billeder og ruminstallationer. Det hele er godt. Jeg tabte min kritiske sans allerede ved det første billede…
Fravær
Måske har du ikke engang bemærket det, men der er gået en hel måned siden sidste #serendipitet. Det skyldes en blanding af travlhed og brok fra mine skuldre, albuer og nakke i en uskøn kombination af tennisalbue og slidgigt. Der er helt sikkert lyspunkter ved at blive ældre, men kroppen skal nok sørge for at holde begejstringen i ave… Næste #serendipitet bliver nok ikke om 14 dage heller, for jeg er i den lykkelige situation, at jeg skal på en rigtig ferie – for første gang i årevis. Jubii!
Bøger
Jordforbindelser (en kunstbog) ***
Bogen er egentlig et udvidet katalog til en kunstudstilling, der fandt sted for nogle år siden. Jeg fik desværre ikke set den. Jeg lånte den på bib, fordi Jesper Christiansen, en maler jeg er meget begejstret for, har den som en af sine (mange) inspirationskilder, og den fangede mit øje. Det er slet ikke uinteressant at se på landbrugsrevolutionen og den industrielle revolution med malernes øjne, selvom de dér kunsthistorikere godt nok kan blive pænt lange i spyttet nogle gange! Goodreads.
Om udregning af rumfang II ****
Jeg venter med tilbageholdt åndedræt på, at de mange foran mig i bibliotekskøen får læst bind III. Det er stadig en bevidsthedsudvidende udfordring at forestille sig at være fanget i den 18. november. Det bliver det nok ved med at være. Goodreads.
Pige, 1983 ***
Denne type bog er typisk for, hvorfor jeg i reglen går uden om autofiktion. Det er svært at forklare, hvorfor jeg var begejstret for Brænd alle mine breve (tidligere omtalt og omtalt nedenfor), der jo også er autofiktion. Men de mange gentagelser og – undskyld – navlepilleriet gør ikke noget godt for mig. Goodreads.
11% ****
Jeg var godt underholdt af Maren Uthaugs fantastisk velskrevne og virkelig originale scifi-roman, der ikke får én til at ønske sig et samfund regeret af kvinder. Goodreads.
Flugt ***
Dette er så nok sidste forsøg med Carl Frode Tiller. Jeg ku’ slet ikke lide den forrige, denne var lidt bedre, fordi jeg synes, historien er ret god. Men som med Linn Ullmann bliver jeg simpelthen så træt af alle gentagelserne. Goodreads.
Film og teater
Close
Nogle børn kan bare børste en ondskabsfuld bemærkning af sig og gå videre i livet, andre kan ikke. Det handler denne fine film om. Det var ikke uden grund, at der blev uddelt Kleenex til premieren.
Lukas Dhont hedder instruktøren og hans første film, Girl, som jeg først får set lige-om-lidt, ligger på Filmstriben.
Apolonia, Apolonia
Denne danske dokumentarfilm, hvor vi følger en ung og vild kunstner over en længere årrække, har vundet alle mulige priser og var hovedfilmen ved det nyligt overståede CPH:DOX. Meget hypet altså, så min indbyggede modvilje mod meget hypede kulturprodukter satte straks ind. Men, godt at jeg alligevel gik ind og så den, for den er helt enestående. Selvom det nu er nogle uger siden, jeg så den, er der stadig scener, der trænger sig på. Den kan endnu ses i Grandbiografen og i landets andre uafhængige biografer. Kom så afsted og opnå mange fordele på én gang: Se en fantastisk film, støt din lokale biograf, støt uafhængige danske filmproducenter og -distributører og en dansk instruktør.
Brænd alle mine breve
Apropos “bedre end bogen” (se nedenfor). Filmen er ikke bedre end bogen, men den får bogens ånd med. Stemningen på “Stiftelsen”, dér i 1932, der bliver mere og mere trykket parallelt med den boblende, gnistrende forelskelse. Og suget af tabet. Og nutids-Alex (Schulman) der stille og roligt begynder at kunne se sine egne dæmoner. Brilliant skuespil, flotte billeder, vidunderlige kostumer – men altså, alt det var ingenting uden historien.
Bedre end bogen
Lithub har en sjov og interessant liste over film (og en enkelt tv-serie), der er bedre end den bog, de er baseret på. Jeg har kun læst 2-3 af bøgerne, og i de tilfælde er jeg i hvert fald enig med skribenten. Den førstnævnte film ligger på Filmstriben, så det er lige til at tjekke, om man er enig (hvis man da har læst bogen). Jeg har set syv af filmene, og jeg er bestemt ikke lige begejstret for dem alle sammen. Men derfor tror jeg da gerne, at bøgerne var dårligere – fx Jaws eller Die Hard… Men så er der jo The Maltese Falcon 😍
TV og tv-serier
Slow Horses
Jeg har en svaghed for spionfilm/tv-serier, ligesom jeg har for mørke krimier, selvom jeg har fået en overdosis af kvinder, der bliver myrdet på bestialske måder. Jeg ønsker mig krimier, der opklarer ÉT mord. Men tilbage til spionserier. Jeg faldt helt tilfældigt over denne, og så viste den sig at være ret vidunderlig! Bare det, at Gary Oldman spiller hovedrollen, som en spionchef på et sidespor, og at Mick Jagger både har skrevet og synger titelnummeret. Den ligger desværre på Apple+, som jeg kun har haft i tre måneder, fordi de fulgte gratis med min nye telefon… Ellers er der ikke meget at komme efter på den tjeneste, synes jeg, men kan man få en gratis prøveperiode, er det de to sæsoner af Slow Horses, man skal se. Tredje sæson sku’ få premiere allerede senere i år. Så må jeg fedte mig ind hos nogen, der har Apple+!
Kunst og historie
Diorama
For mange år siden faldt jeg tilfældigt over en udstilling med den dengang for mig helt ukendte kunstner Joseph Cornell på Moma i San Francisco. Jeg blev dybt betaget af hans dioramaer. Nu er der kommet en bog, som tager udgangspunkt i kunst i/med æsker/kasser/bokse. Den gad jeg godt eje.
Design/Arkitektur
Lav kunst med dine børn – eller gør det selv
Hos denne walisiske kunstner er der masser af inspiration at hente. Det er jo “oppe i tiden” at lægge telefonen væk og gå ud i haven/skoven/til stranden. Med ideerne fra denne artikel, bliver det nemt at aktivere selv de mest hardcore sofakartofler, fordi der kan laves nogle fede Instagram-posts bagefter ;-) Kunstnerens egen Instagram-konto hedder @sculpttheworld. Wauw, det er så flot! Jeg ville bringe et (fuldt ud krediteret) billede, hvis jeg ikke var så bange for copyright-politiet.
Klima
I en god sags tjeneste
Informations chefredaktør Rune Lykkeberg udpeger nogle af klimakampens helte, og det er ikke dem, du tror, det er. Linket er et gavelink.
Cigaretskodder overalt, addrr!
Du smider vel ikke dine cigaretskodder på gaden? En ting er, at der stadig findes rygere. Det kan der være mange mere eller mindre gode grunde til. Men at der findes SÅ mange rygere, der synes, det er okay at smide skodderne på gaden, det er der INGEN gode grunde til. En ven af mig, der trodser tidens toneklang og stadig ryger, har altid en lille metalæske med sig, som han putter skodderne i, indtil han kan smide dem i en rigtig skraldespand. Det ku’ du også have.
Her er en lille artikel og video fra Samvirke om nogle miljøaktivister, der har gjort skodderne til deres sag.
Isen smelter
Det er vidunderligt, det er forår. Men hvad nu, hvis der ikke dannes ny is til vinter? Denne lille film beder dig tænke over det, mens du nyder de smukke billeder.
Samfund/Politik
Barn med engelsk syge – på Lolland
Bare ét af mange eksempler på den ekstreme ulighed i sundhed, vi har oparbejdet her i Danmark. Artiklen fra Information handler om en lille håndfuld læger, der har lavet deres egen lappeløsning, fordi den ene regering efter den anden ikke har gjort noget ved det. Gavelink.
Fornuftig opsang til Coop
fra forfatter Maria Helleberg, der som jeg begræder tabet af Irma, fordi det faktisk er et tab for alle, når butikker, der kæmper for diversitet i fødevareudvalg, bæredygtighed og økologi, må dreje nøglen om.
Viden
Mænds overdødelighed
Jeg har tidligere skrevet om en fremragende podcast (og en bog) om, hvorfor vi skal bekymre os om mænds lavere uddannelsesniveau, dårligere psykiske trivsel og fysiske helbred. Den kan man stadig lytte til i enhver podcast app – søg efter The Ezra Klein Show og find så den episode om mænd.
Her er så en artikel fra Washington Post (kan læses, hvis du ikke har læst alt for mange det sidste stykke tid) om mænds for tidlige død på næsten alle alderstrin og en søgen efter årsagerne. Det er interessant. En forsker siger disse kloge ord, der er positive for både mænd og kvinder:
“We used to think women were overutilizing health care, and men were doing it correctly,” Griffith said. “What we realized was that women were doing it better, mostly for preventive care, and men were actually underutilizing health care.”
Husk det nu: kampen for ligestilling er IKKE et nulsumsspil.
Medier
Medierne, de r**huller
Ja, undskyld, men jeg har lige læst om, hvordan de britiske medier forvrængede Virginia Woolfs selvmordsbrev og Leonard Woolfs efterfølgende forsøg på korrektion. Desværre, må man konkludere, er de ikke blevet bedre siden dengang, måske snarere værre. Hver eneste dag ser vi, også i såkaldt respektable medier (#notallmedier), hæslige clickbate-overskrifter og grov forvrængning af objektive fakta i forskellige historier. Jeg er sgu så træt af det. Hele tiden skal man være på tæerne for ikke at blive snydt – og hvis det så bare var ChatGBT, der var den skyldige, men det er det ikke, det er iskolde kalkuler i toppen af medierne!
Kampen om rettighederne til fotos og film
Her er en interessant artikel og film om, hvordan nogle ikoniske film og billeder stadig er bag stejle betalingsmure, skønt den oprindelige copyright er udløbet. Vi ser mange eksempler på det – den lille film bruger Getty Images (verdens største) som eksempel. Se filmen til ende.
Om os
Emma Holten og Peter Frödin
Kristeligt Dagblad har en podcast-serie ved navn Heltemøder. Jeg har ikke tidligere haft behov for at høre nogen af afsnittene, men dette, tænkte jeg, kunne godt være interessant. Og det er altså skøn lytning, Holten er helt oppe at køre over at møde Frödin, og han er sit sædvanlige, venlige, morsomme selv, smigret dog over Holtens næsegruse beundring. Det er nærmest komisk, at det er på den temmelig “anti-woke” avis Kristeligt Dagblad, at to så “woke” mennesker mødes og taler hinanden op. Jeg elskede det.
Jeg havde det umådeligt svært i “ironiens årti” fra midt-90’erne til midt-00’erne, fordi jeg opfatter det som mobning, der endda ofte sparkede nedad. Emma Holten påpeger ganske rigtigt, at Lex og Klatten og Det Brune Punktum ikke betjente sig af den strategi. Måske derfor jeg holdt så meget af dem.
Søg på Heltemøde i din podcast-app.
Tower Records
Jeg tror, de fleste musikelskere fra tiden før Ipods og Spotify kan huske det øjeblik, hvor de første gang trådte ind i en Tower Records. For de fleste danskere har det nok været den på Piccadilly Square i London. Timer brugte vi derinde. Her er et longread om kæden og dens historie. Jeg har altså kun selv skimmet den, skal jeg skynde mig at indrømme. Men for de ret mange hardcore musik-afficionados, jeg kender, er det nok skøn læsning.
Mad
Bon Appetit
Magasinet af samme navn har en artikel om, hvilke krydderier (og blandinger), man absolut må have i køkkenet. Jeg er helt enig, bortset fra at jeg aldrig bruger hvidløgspulver, men “snyder” på en anden måde ved at have hvidløgspuré på glas (alle indvandrergrønthandlere har det). Sumak er måske det af krydderierne, som ikke findes i så mange danske køkkener, men jeg sværger til det, efter at jeg engang lod mig friste i en overdådig madbutik i London. Jeg har tre slags paprika, og den røgede bruger jeg meget af – særligt til kartofler stegt i ovnen, men også til alt muligt andet.
Og så har de ikke medtaget røgsalt – det bruger jeg også ret meget. Ikke mindst på mine rugbrødsmadder, hvor det fx kan gøre en kartoffelmad ekstra glad. Det kræver selvfølgelig, at man kan lide røgsmagen…
Jeg lægger lige et gavelink til Washington Post-artiklen (mænd dør også tidligere end kvinder i Danmark) og så må du have en god ferie – selv om et besøg i Tower (Records) ikke er på programmet
https://wapo.st/41AeDOc
Mange tak. Mænd dør vist tidligere i de fleste vestlige lande. Der er andre ting på spil i det globale syd, men jeg kender ikke stats derfra.