Spring til indhold

Kapitalfonde

Jeg gider ikke være sådan en, der bare “hader kapitalfonde” uden egentlig at vide, hvad det er for en konstruktion. Jeg kan ikke påstå, at jeg nu har helt styr på det, men jeg er blevet klogere efter at have hørt en Zetland-historie og lyttet til en udgave af podcasten Gode Penge. Gode Penge-økonomerne er ikke neutrale, men har en ret venstresnoet agenda. I forhold til, at det stort set altid er borgerlige økonomer, man ser/hører citeret i medierne, så er de to fyre faktisk en rar modvægt. De forklarer, hvordan kapitalfonde arbejder. Og inden du overfalder mig: ja, jeg tror gerne, at der findes kapitalfonde, der rent faktisk går ind og restrukturerer en biks og gør den mere rentabel.

Samfund/miljø/politik

Flying Tiger

I ovennævnte podcast fortæller økonomerne, at Flying Tiger, som er ejet af en kapitalfond, er på randen af konkurs. Det kom jeg straks til at tænke på, da jeg så denne Facebook-video (undskyld til de af jer, der ikke har Facebook). Nogle unge skraldere var blevet tippet om et kæmpe dump af varer fra Flying Tiger, og se lige, hvad de fandt! Det er simpelthen så beskæmmende. Jeg vælger at tro, at grundlæggeren og den tidligere ejer af Tiger-butikkerne, Lennart Lajboschitz, krummer tæer over det her.

#bias i medierne

Presselogen handlede for nylig om #metoo i medierne og på Facebook. Jeg ser ikke TV2, så har ikke set programmet, men det har Dorte Toft, der har kigget nærmere på de forskellige påstande og undvigemanøvrer og også konfronteret Zetlands redaktør Lea Korsgaard med hendes “kluntede kommentar”. Personligt er jeg meget skuffet over Leas håndtering af hele #metoo-bevægelsen, der forekommer enten håndsky eller medløbende.

200 forudfattede meninger (bias)

Forskere arbejder med mange slags bias, hvoraf de fleste er helt nødvendige (i moderat mængde) for at vi ikke får brain overload og skal træffe aktive beslutninger hvert minut. Men dels læner vi os for meget op af vores forudfattede meninger, dels har vi dem, hvor de ikke gavner os overhovedet. Spændende artikel i Big Think, inklusive videoer, der forklarer, hvordan vi bedst håndterer vores egne.

Ensidig regulering

Løhde vil ikke skrue ned for bonus til bosser og selvfølgelig ikke regulere området. Denne regering bruger alene regulering mod de svageste befolkningsgrupper. Banker, landbrug og den menneskelige kransekagetop går fri hver gang.

Teknologi

Dit e-mail password er kompromitteret. Skal vi vædde?

Det største datadump nogensinde. En trillimilliard passwords er lækket. Det er så stort, at de store medier ikke rigtigt synes, de vil beskæftige sig med det? Læs hos Wired og tjek om din mailkonto er blevet kompromitteret: Min var, men der var ikke sket noget. Nyt password og dobbelt sikkerhed.

Viden

Alzheimers gåde måske på vej mod løsning

Forskere har fundet ganske overbevisende links mellem særlige bakterier, der forekommer ved paradentose, og sygdommen. Det er vildt at tænke på, hvad det her kan betyde, hvis det holder stik. Fingers X’ed.

Solcreme igen

Man skal virkelig ikke stole på alt, hvad man læser! Heller ikke her. Vi kan nok godt stole på, at D-vitamin fra solen er bedre end det, der kommer i en bøtte fra Matas, men Outline (som også havde artiklen om solcreme, jeg linkede til i sidste uge) skriver nu, at næh, vi må nok stadig gå med solcreme, for det forhindrer faktisk ikke huden i at optage D-vitamin. Jeg er ret vild med et medie, der i nyhedsbrevet skriver “hov, vi var sgu lige lidt for hurtige i sidste uge, det må I undskylde”.

10 year challenge

Videnskab.dk’s 10 year challengeder er virkelig sket meget på 10-20-30 år, ikke kun med vores Facebookprofilbilleder.

Om os

Børn på nettet (igen)

Her er en amerikansk filosofiprofessor, der siger, at vi sør’me lige skal tage og slappe lidt af. Og han argumenterer godt for sagen. Du bygger LEGO med dit barn? Du skal også game, se Youtube og være på sociale medier med dit barn. Helt fra starten.

Kunst og kultur

Golden Days

I september handler Golden Days om det skelsættende år 1989. Skriv det ind i kalenderen allerede nu. Hvis vi ikke ses før, så ses vi i september ;-)

En kinesisk immigrant for 100 år siden

Datter af kinesisk immigrant i USA fortæller sin mors historie om flugten fra Shanghai lige inden kommunisternes magtovertagelse. Og hun sætter det i perspektiv til nutidens flygtningepolitik.

Det er interessant, at det Shanghai, der beskrives i artiklen (og i den bog, forfatteren har på vej) er præcis det samme Shanghai, der beskrives i Kazuo Ishiguro’s When We were Orphans. Fordi vi har læst så forsvindende lidt om andre verdensdeles historie, syntes jeg, det var et spændende indblik i en bog, som jeg ellers ikke var så vild med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share