Det er japansk og dækker over at ønske, købe og forbruge mindre. Læs en beskrivelse af det her og læs den australske journalist Alexandra Spring’s fortælling om sine oplevelser med at gennemføre en Marie Kondo‘ing af sit hjem, og hvordan det ledte hende til det langt finere princip om mottainai, fordi vi, når vi anvender mottainai på vores liv, passer på både pengepung og klode.
Samfund/miljø/politik
Incrementalism
Meget apropos Løkke og hans kæmpe reformer, så er her et spændende afsnit af Freakonomics podcasten, der viser, at der kan være mange fordele ved at udføre forbedringer i mindre bidder – babysteps. Det var Laura Vilsbæk, der pegede på den.
Cirkulær økonomi
Nu også i modebranchen. Artiklen, der faktisk står i Vogue Australia, gennemgår de firmaer, der allerede gør noget og ser på, hvad der kan gøres fremadrettet. Dejligt at et dedikeret modeblad går i kødet på noget så følsomt.
Verdensdiæt
Her er diæten, udarbejdet af et kæmpe hold af forskere fra mange forskellige fagområder, der skal forbedre vores sundhed, afskaffe sult og redde klimaet. Jo jo! Og så tror man måske, at der er tale om ren askese – sådan en slags hellig-hippie bønnediæt x 100, men sådan er det slet ikke. Gør dig selv den tjeneste at læse begge disse artikler. En i Videnskab.dk og en hos BBC.
Hos os tror jeg, vi spiser lidt for mange æg og ikke nok linser/bønner + at vi nok også får lidt for meget fedt (chips) og sukker. Men ellers er vi vist meget godt med. Og vi sulter ikke og føler ikke, vi savner noget. Tværtimod synes vi, at vi spiser godt, sundt og varieret.
Teknologi
Bekymret kontreadmiral
Bare fordi ens titel er kontreadmiral kan man godt være oprigtigt bekymret for borgernes sikkerhed og sætte den over statens behov for at overvåge virksomheder af *vital betydning for landet*. Artikel i Politiken.
trykstart
Nyhedsbrevet TRYKSTART om gaming. “Lederen” handler om den polariserede og lidet forståelsesfremmende debat om børn og spil. Læs den, hvis du selv mener noget om det. Det er Julie Horup, der kuraterer dette glimrende nyhedsbrev.
Viden
Spar solcremen og køb en hat
Nogle gange kommer der ny viden, der virkelig rykker – og kræver at man rusker op i sin vanetænkning og dernæst sine vaner. Da jeg for snart en del år siden endelig havde læst tilpas mange artikler om vitaminpillers (ABC m.m.) tvivlsomme effekt til, at der var kritisk masse, blev der indført langt flere grøntsager og frugt i husholdningen, og jeg har ikke købt vitaminpiller siden. De sidste to år har jeg tillige juicet hver morgen. Denne her artikel byder på ret solid dokumentation for, at heller ikke D-vitaminer virker, undtagen når de kommer direkte fra solen. Så virker de til gengæld rigtig godt. Og al vores *viden* om solskoldning og solcreme viser sig at være stort set ubrugelig. Et #longread der kan forbedre dit helbred og gøre godt for din pengepung og miljøet. Til sommer skal jeg have en hat mere – det får jeg råd til, når jeg ikke skal købe solcreme!
Intet nyt fra Østfronten
Østfronten under 1. verdenskrig blev glemt og er stadig kraftigt underbeskrevet i historiebøgerne, både her, men i særdeleshed i Rusland. Det har nogle historikere skrevet en bog om. Har vi ikke lige tid til at læse den, fortæller de om deres hovedpointer i denne artikel fra Videnskab.dk.
Om os
#reducewaste
Jeg har et stykke tid brugt eddike tilsat vand og citron (jeg lader eddiken stå i et glas med “brugte citroner” i et stykke tid) til rengøring. Det virker præcis ligeså godt som de midler, jeg tidligere har købt. Forleden prøvede jeg så at rense ovn med sådan en pasta fremstillet af natron og vand. Og – jeg sværger – det virkede bedre end den kemiske ovnrens, jeg hidtil har brugt. Det her er virkelig i #whatsnottolike kategorien. Billigere, bedre, fylder mindre, mere miljøvenligt. Læs her om rengøring med få, miljøvenlige midler.
Hvid januar
Fordi jeg desværre har kronisk migræne, drikker jeg så lidt alkohol, at hvid januar ikke rigtigt er aktuelt for mig. Men jeg synes, det er interessant at læse, hvor store helbredseffekter sådan en alkoholfri måned alligevel har for folk, der drikker moderat. Også på langt sigt. Nåede du ikke lige hvid januar, kan du jo altid holde hvid februar. Den er også kortere.
Kunst og kultur
En bøn til alle litterære læsere
Min papirbog er Murakamis Mordet på Kommandanten, hvor jeg heldigvis kun er kommet til bind 1 (til gengæld snart færdig, damnit). Jeg er vild med hans vekslen mellem det fuldstændig prosaiske og det aldeles mystiske.
Om natten hører jeg lydbøger, og fordi jeg har pålagt mig selv at spare på indkøbet, har jeg ikke Audible-bøger nok til at udfylde de søvnløse timer, hvorfor jeg er henvist til E-reolen. Lige for tiden forsøger jeg mig med danske krimier, for at stoffet ikke skal være for tungt om natten, men altså – hvor er de ringe 😕. Så jeg hører gerne anbefalinger til lydbøger på e-reolen, der er af høj kvalitet, også mht. indlæseren. De må ikke være oversat fra engelsk, men meget gerne fra andre sprog.
Jeg er ikke selv begejstret for at høre lydbøger, fordi jeg lynhurtigt begynder at drifte :-). Men derfor kan jeg godt anerkende kvalitet når jeg hører den. De bøger jeg *har* hørt fra Momo Lydbog (http://momolydbog.dk/) er i fantastisk indtalingskvalitet.
Tak, det vil jeg da holde øje med, hvis nogle af disse indlæsninger findes i E-Reolen.