Spring til indhold

Mozarts requiem med drengekor

Mozarts Requiem tilsat Third Ear

Banalt som det sikkert er, elsker jeg simpelthen Mozarts requiem, og det er måske det stykke musik, jeg har hørt flest gange. Min barndoms LP var med Bruno Walther, så den indspilning er blevet min reference. Derfor syntes jeg også, at Copenhagen Phil spillede det for hurtigt…

Det 80 personer store drengekor fik korsatserne til at lyde anderledes, end de plejer at lyde med et normalt kor, men jeg kunne godt lide den lidt sfæriske karakter børnestemmerne gav dem. Og så er det jo en særlig oplevelse, i 2022, at sidde og se på en masse børn i matrostøj på lange rækker! De fire solister var også gode, så det var nok mest tempoet og den lidt fedtede strygerbesætning, der trak ned.

Det kendte danske podcast-team Third Ear havde lavet nogle intermezzoer med interessante lydoptagelser om døden og nogle ganske flotte lysinstallationer. Men lyden var ikke testet godt nok, for der var for meget rumklang på nogle af tekststykkerne, hvilket gjorde dem svære at høre.

Læs evt. om koncerten her.

Ugens kulturforbrug

Bøger

Freedom

Jeg har genlæst, eller rettere lyttet, Jonathan Franzens Freedom. Jeg gik glip af hans optræden på den sorte diamant, men jeg har alligevel nydt at lytte til bogen, der er lige så god i dag, som da jeg læste den første gang i 2011. Læs mere på Goodreads.

Når vi ikke længere forstår verden

Denne bog af chileneren Benjamin Labatut har været vældig hypet rundt omkring, og nu har jeg så hørt den. Faktisk næsten to gange, fordi jeg gav op i første omgang. Men det var umagen værd at vende tilbage, selvom jeg stadig ikke helt forstår det mærkværdige tankesæt bag romanen. Læs på Goodreads.

Da kulden forsvandt

En bog om klimaet set fra Arktis og Antarktis af Sebastian Mernild og Robert Zola Christensen. Læs mere på Goodreads.


Krimiens far

– var Edgar Allan Poe, og detektivens navn var Dupin. Læs denne fine gennemgang af de allerførste historier i genren, hvor de kom fra, og lidt om hvad de førte til. 

Film

Triangle of sadness

Jeg havde som de fleste andre store forventninger til Ruben Östlunds guldpalmevinder, men jeg var sgu en anelse undervældet! Filmen er delt op i kapitler, og det sidste kapitel, måske endda de to sidste kapitler, er for lange. Den bidende satire mestrer Östlund jo til fulde, men den er skiftevis over- og underdoseret i denne film, synes jeg. De fleste anmeldere er dog uenige med mig og synes, den er helt fantastisk. Jeg var fuldstændig begejstret for hans forrige film, både The Square, men især Force Majeure, men måske sker der bare noget knap-så-godt, når man får større budgetter?

Tv-serier og podcasts

Skæv, islandsk tv-serie

Fortidens spøgelser, hedder den (streames på DR.dk), og den foregår i en meget lille by i en afsides del af Island. Lægen fra Reykjavik vender hjem til barndomsbyen og bliver konfronteret med alt det, hun har forsøgt at glemme fra sin barndom og ungdom i byen. Det er ikke en krimi.

Kunst og historie

En masse penisser

Hos Kunstforeningen Gl. Strand kan man se en udstilling med tegninger og nogle få malerier af den afdøde amerikanske kunstner Lee Lozano. De fleste af billederne forestiller penisser, og jeg gætter på, at de fleste penis-indehavere krymper sig lidt i selskab med hendes tegninger. Læs anmeldelsen her i Information (gavelink), hvor du også kan se et par eksempler på penis-kunsten. Som du måske fornemmer, var jeg ikke særlig begejstret.

På øverste etage er en udstilling med installationskunstneren Svend Sømod, men heller ikke den fik mig op at ringe. Jeg håber, at deres næste udstilling, Stepping out, med kinesiske kunstnere, kan røre mig mere. Jeg var dog heldigvis i godt selskab, så eftermiddagen var ikke spildt.

M.C. Escher

M.C. Escher: Puddle. 1952.

Alle kender ham, mange nok uden at kende hans navn. Bøger med hans fascinerende tegninger kan købes i enhver museumsbutik og velassorteret boghandel. Her kan du læse lidt om hans liv og levned, bl.a. at han var meget inspireret af gode gamle J.S. Bach, hvilket man egentlig godt kan se i hans meget geometriske tegninger – der er noget fuga over dem!

Klima

Solpaneler som kinderæg

“Agrivoltaic” kaldes de. De er højere, men til gengæld kan der gro planter under dem. De sparer også på vandet. Så altså: energi, mad og vand på én gang. Det bør kompensere for, at disse paneler også er dyrere.

Læs mere hos arkitekturmagasinet Dezeen, (der har forstået, at arkitektur handler om meget mere end at bygge et flot hus for eftertiden).

Samfund/politik

Strengere straffe, virker de?

Nu er det jo valgkamp, så alle de gamle krikker trækkes af stalden igen-igen. Videnskab.dk har talt med dem, der rent faktisk undersøger de her ting, og hvad tror du, svaret er?

Hallo, er der nogen i målgruppen?

En tidligere marketingdirektør kommer med en rasende opsang til sin egen branche om deres aversion mod ældre medarbejdere. Det betyder, at de slet ikke har ansatte, der selv er i målgruppen for en masse af de reklamer, kampagner, etc., der laves på bureauerne, målrettet den oftest meget købestærke målgruppe mellem 50 og 70. Han siger alt det, jeg plejer at sige, han er bare en del bedre til at formulere det. Når jeg sidder i biografen og ser reklamer, der skal forestille at være henvendt til min aldersgruppe, tænker jeg tit, at det simpelthen ikke kan være folk i målgruppen, der har lavet reklamerne, for de er SÅ dumme og taler ned til mig på en super-cringe (ung med de unge-sprogbrug) måde. Har du fx set den der tandpastareklame, hvor en mand hele tiden bryder ind og siger “og tandkød”? Jeg køber f***** aldrig Zendium igen efter den reklame!

Viden

Lang covid

En italiensk smagsekspert fik covid og mistede sin smags- og lugtesans. Han har udviklet en metode til at genvinde dem. Hvis du ikke orker at læse den lange artikel, er der en vejledning allernederst

Kæmpe tillykke til Morten Meldal med Nobelprisen

Men må jeg godt lige være lidt gammelkonekrakilsk her? Man VINDER altså ikke Nobelprisen. Men får den eller får den tildelt. Det er jo ikke Bagedysten! Hmfff.

Madspild

Jeg anbefaler at følge One/Third på LinkedIn for at lære mere om madspild. Her om æg. Jeg har endnu aldrig oplevet at måtte smide et æg ud, fordi det var for gammelt. Når jeg er i tvivl, slår jeg det ud i en lille skål, så et evt. dårligt æg ikke havner på panden/i  kagen/i maden. Er du glad for blødkogte æg, så køb en ny pakke, og brug de gamle til andre ting. Smid ikke æg ud pga datomærkningen – den er fuldstændig arbitrær! Har du lagt mærke til, at æg opbevares uden for køleskabet i næsten alle andre lande?

Medier

En ring af lort

Sådan en skriver Oliver Stilling om i sit seneste Et hul i markedet-nyhedsbrev. Abonnerer du ikke allerede, går du glip af noget, der både er sjovt, klogt, overraskende og oplysende. Det kommer ikke ret tit, så man bliver ikke overvældet. Denne gang skriver han om den fælde journalister, redaktionschefer m.fl. ustandseligt falder i, en ring af lort. Herunder et lille udsnit. Følg evt. Et hul i markedet på Instagram eller gå bare lige hen og skriv dig op her.

Sammen satte ord

Alle de unge journalister er så dygtige til engelsk (synes de i hvert fald selv), at det smitter af på deres danske. Her er en opsang fra K-forum om sammensatte ord. På dansk elsker vi sammensatte ord, og nogle bliver meget lange – sådan nærmest walisiske. Og det er stik modsat engelsk, hvor man er meget fedtet med sammensatte ord. Deraf miseren. 

Om os

Et sjældent indblik

En journalist fik chancen for at interviewe et nært familiemedlem, inden denne rejste til Schweiz for at få hjælp til selvmord. Manden havde fremskreden Parkinsons og var 85 år. Interviewet er både tankevækkende og beroligende.

Dødsfest

Jeg er ret optaget af både mit eget og andres forhold til døden. Det har du opdaget, hvis du jævnligt læser med her. I New York Times er der jævnligt essays om døden. Her er endnu et: En gammel mand beslutter, at nu holder han en kæmpe fest for hele familien, og så er det hen på hospice for at dø. Artiklen er skrevet ti år efter, og forfatteren fortæller, hvordan det har ændret og forbedret hele familiens forhold til døden, ligesom hans minder om bedstefaderen er lyse og glade.

Om at passe på tingene

Det her er faktisk en butik, men når man klikker på de forskellige tekstiltyper, kommer der en vejledning frem om, hvordan man behandler det; vask, reparation, etc. Jeg siger mange tak til nyhedsbrevet Jordbo for det glimrende link.

Legetøj til jul – køb det nu

Mange mindre butikker bliver ramt hårdt nu. Kombinationen af de tårnhøje elpriser, inflation og, noget vi ikke hører så meget om, nemlig tilbagebetalingen af corona-hjælpen samt af udskudt moms. Danmarks bedste legetøjsbutik, Superhelten, er af ovennævnte årsager i en slem økonomisk krise. Der er en Superheltebutik i Nordre Frihavnsgade og på H.C. Ørstedsvej. Og til folk uden for København: De har også en webbutik. Alle tre steder er der outstanding service.

Mad

Ottolenghi er ude med en ny kogebog, og som sædvanlig kan vi prøve 4-5 opskrifter ganske gratis via Happy Foodie. Her er link til en – derfra kan du hoppe videre til resten.

Pjat

Ét ord for noget, vi ellers bruger en sætning på

Her er en samling af ord fra alverdens sprog, der definerer noget, man på engelsk skal bruge en hel sætning til. Der er også flere danske ord, hygge selvfølgelig blandt dem.

Min favorit er dog dette “L’esprit de l’escalier” (ånden på trappen). Det er, når man, efter at lejligheden er forpasset, kommer i tanker om, hvad man skulle have sagt til nogen.

Forkortelser alle bør kende 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share