Den originale, amerikanske kunstner Alex Da Corte udstiller på Louisiana, og det er det vildeste sansebombardement at gå igennem den udstilling. Han præsenterer et herligt mash-up af ikoniske dimser, designklassikere, massekulturfænomener m.m. Det er ganske vidunderligt!
Og inden jeg går videre: Tak til jer, nye abonnenter. I gør mig glad!
Ugens kulturforbrug
Bøger
Indendørsmenneskets natur
Jeg læste en begejstret anmeldelse af denne bog i Information, men jeg tror, at titlen alene kunne have fået mig til at læse den. “Indendørsmennesket” – det er jo mig! Selvom det ikke er en pixi-bog, føler jeg mig rigt belønnet efter læsningen. Bogen bliver bedre og bedre, efterhånden som forfatteren, antropologen Cecilie Rubow, gør frem- og tilbageskridt i sin “søgen efter naturen”. Hun opererer med begreberne, første, anden og tredje natur. Jeg måtte genbesøge hendes definitioner af begreberne flere gange i løbet af læsningen; måske fordi jeg ikke læser akademisk litteratur hver og hveranden dag. Men altså: Første natur er den STORE natur, det derude, det vilde. Anden natur er den natur, der egentlig ikke er NATUR, men den natur, som står tilbage, når vi mennesker har været forbi. Det kan være Dyrehaven, kornmarker, rabatter langs vejene med (såede) vilde blomster. Den tredje natur er den, som vi er helt indfiltret i. Potteplanterne i vinduet, maden vi spiser.
Her er et citat fra bogen om den tredje natur:
Jeg anbefaler bogen på det varmeste til alle, der er optagede af, hvordan vi som de indendørsmennesker, som mange af os er, kan nærme os naturen, og hvordan vi kan “hjælpe klimaet” uden at tabe modet undervejs.
Da De sataniske vers udkom i Danmark
Johannes Riis husker tilbage. Gavelink til Information.
Lumre dage
En kortroman eller en halvlang novelle fra 1906 af Eduard von Keyserling. Genoversat og genudgivet i år. Bogens hovedperson er hverken den første eller den sidste mismodige unge mand i tysk litteratur! Læs mere på Goodreads.
Film
Titanic
Et ret fantastisk longread fra Buzzfeed om, hvordan Titanic blev til. Og en god påmindelse om, at alle de kloge hoveder, som “ved”, om en film/bog/kunstværk etc. har en chance derude i verden, faktisk jævnligt tager fejl. Titanic kan streames på Disney+ (øv, jeg gad ellers virkelig godt gense den!), og den film, der var Leonardo di Caprios velfortjente gennembrud, What’s Eating Gilbert Grape, ligger på Filmstriben. Har du aldrig set den, så gør det.
Tv-serie
Sherwood
Endnu en britisk politiserie. Denne finder sted i en mindre by i det, der engang var Englands kuldistrikt. Den bygger på virkelige hændelser og viser fint, hvordan voldsomme begivenheder kan forme flere generationer. Her kulstrejkerne i 80’erne under Thatcher. Værd at se, bl.a. fordi vi her i Danmark aldrig rigtigt forstod, hvor enormt det her var i mange englænderes bevidsthed, og i hvor høj grad Thatcherismen forandrede England.
Kunst og historie
Ejnar Nielsen på Hirschsprung
Det ovenstående maleri er larger than life – det er simpelthen kæmpestort. Og det er ikke et “kendt” maleri af kunstneren, for det er i privateje. Hvis man ellers er museumsgænger, kender man en håndfuld af hans dramatiske og dystre værker fra Hirschsprung, SMK og Vejen Kunstmuseum. Det skal dog ikke afholde nogen fra at besøge Hirschsprung, der efterhånden er ved at lægge den lidt forsigtige stil af sig og træde nye stier, når det gælder udstillingsdesign. Denne udstilling finder sted i de store sale, hvor vi ellers er vant til at se Skagensmalerne m.fl. Det skyldes ikke mindst, at mange af Ejnar Nielsens værker er lige så store eller større end det ovenstående. Det er en fint formidlet udstilling, der giver et indblik i en kunstner, der ikke ligger forrest på tungen, når vi skal nævne store danske kunstnere – men som måske burde?
Klima
Store græsarealer bliver måske fortid
I Dezeen forklarer en landskabsarkitekt, hvorfor de smukke parker, som vi kender fra England, med bølgende græsarealer med få træer og elegante små pavilloner bør høre historien til. Græsplæner kan ikke holde til tørker, som den vi har set i år, og – ikke mindst – er de ganske elendige for biodiversiteten.
Lækage
Det er et udtryk, politikerne elsker, når de skal argumentere for, at vi ikke piller ved Det Hellige Danske Landbrug. Lækage betyder, at hvis vi skruer ned for fx svineproduktion i Danmark, skruer de bare op et andet sted. Her er en kronik fra sidste år (gavelink), som jeg overså dengang, men som er enormt vigtig, fordi den forklarer, hvorfor lækage-argumentet ikke holder. Det er professor i havøkologi og biogeokemi ved Aarhus Universitet Stiig Markager, der har skrevet den.
Elpriser
Der er næppe nogen, der ikke har opdaget, at elpriserne er røget op under taget. Min økonomi er mildt sagt skrabet, så jeg tyer nu til denne hjemmeside, når der skal vaskes tøj, bages rugbrød og når opvaskeren skal køre. Prisen varierer helt sindssygt over et døgn. Selvom centralvarmen helt sikkert også ryger i vejret, så priser jeg mig lykkelig over, at det er det, jeg har, og ikke el eller gas, nu når efteråret uomtvisteligt står for døren.
Samfund/politik
Medvind på cykelstien
Måske ikke helt, men se lige det her tiltag i Rotterdam, hvor der er længere grønt lys for cyklister og fodgængere, når det regner (fordi bilisterne jo sidder indenfor i tørvejr).
Et anderledes blik på psykiatrien
En kvinde, der både er læge og patient i det psykiatriske system har et særligt blik for, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer. En historie fra Zetland.
Om Sverigedemokraterne
Selvom vi egentlig ikke gider høre om dem og ikke ønsker dem til magten, så går det ikke at agere struds. Zetland har været i Sverige og set på partiet og dets formand, dets fortid og nutid.
Medier
Den finske PM og Berlingske Tidende
Dækningen af den her sag gav mig kvalme i flere dage. Her er en fin opsummering: Journalist Christiane Vejlø spørger høfligt Berlingskes chefredaktør Tom Jensen om avisens brug af overskrift samt deling af videoen. Han svarer super arrogant, men læs selv:
Jeg har efterfølgende diskuteret det med en journalist fra Berlingske, hvis hovedargument for at bringe videoen var, at “alle andre gør det”. Nå men, hvis alle andre i klassen driller Theodor, så gør jeg det da bare også. Mage til elendigt møgargument, fra en avis, der gerne vil fremstå seriøs.
Om os
Ny madtrend
Det nyeste på markedet for kogebøger er opskrifter, der kan tilberedes på én pande, i én gryde eller i ét fad. Jeg tilstår, at det appellerer kraftigt til mig, og jeg har allerede købt sådan en kogebog, som jeg er meget glad for. Nu er Jamie Oliver så ude med sin version, der simpelthen hedder One. Her er en vegetarisk opskrift fra bogen med to ingredienser, der begge pleaser mine smagsløg: Søde kartofler og røget chili (chipotle).
Pral
Min yngste søn, dronefotografen, har set Danmark fra oven på vegne af National Geographic. Beklager, at linket til promo-videoen er til Facebook.