Spring til indhold

Glas, marmor, vinyl

Sean Scully på Thorvaldsens Museum

Ikke uden grund har denne fantastisk flotte udstilling fået virkelig meget omtale. Ikke mindst fordi den er på netop det museum, hvor vi ikke er vant til at se andet end Thorvaldsen selv. Scully har lavet sine skulpturer og mange af de øvrige værker specifikt til Thorvaldsen, og farver og materialer er helt fantastisk afstemt. Jeg elskede det! Gratis adgang om onsdagen. 

Når nu du alligevel er der, så husk at kigge op, ikke mindst på øverste etage. Loftsfriserne med alverdens dyr er evigt fascinerende!

Ugens kulturforbrug

Bøger

Siri Hustvedt ***

Jeg hørte The Blazing World som lydbog. Den var ganske glimrende indlæst, men det hjalp desværre ikke på oplevelsen. Jeg var ikke så vild med den. Læs på Goodreads sådan ca. hvorfor.

Carl Frode Tiller **

Jeg kommer ikke til at læse de næste to bind af denne trilogi, for jeg kunne overhovedet ikke lide dette første, Indkredsning. Og lydbogsindlæsning var decideret katastrofal. Læs mere på Goodreads.

Rasmus Ejrnæs ****

Den fineste lille bog i Tænkepause-serien, blot kaldet Natur. Den kan læses på en aften, og vi er mange, for hvem det er sundt at komme lidt tættere på en forståelse af vores samspil med naturen. Se mere på Goodreads.

Film

Cruz strikes again

Penelope Cruz bliver bare bedre og bedre, især når hun holder sig til spansk. Jeg kan ikke få nok af at høre hende tale – oh, de der rrrrrrulllende r’er! Jeg kimser heller ikke af Antonio Banderas, der også bliver bedre med alderen. Filmen laver sjov med moderne filmproduktion – meget meta. Og den er sjov. Dog ikke så sjov som min sidedame i biografen lod til at synes. Hun grinede MEGET HØJT igennem hele filmen, der ellers er to timer lang. Jeg tror, det er første gang nogensinde, jeg har følt mig generet af andre fra publikum i Grand – noget man ellers oplever relativt ofte i andre biografer.

Iransk film kan bare noget

Balladen om den hvide ko handler om dødsstraf, skyld, skam og soning. Det er for mig en ubegribelighed, at noget land, der kalder sig selv civiliseret, stadig har dødsstraf. Iran er så ikke “civiliseret”, for præstestyret har et øje på hver finger, og dødsstraf uddeles ganske rundhåndet, hvilket selvfølgelig er et endnu større problem i et samfund med omfattende korruption, for dommere kan (også) købes.

Kunst og historie

Gratis for unge

Er du eller dit barn eller bare nogle, du kender, under 27, så er der gratis adgang til 160 danske museer i denne uge (37) + kæmpe rabat på teatre. Go go go!

De der hvide pinde på Kgs. Nytorv

Også det internationale arkitektur- og designmagasin Dezeen har fået øje på dem. (Det kunne skyldes ophavsmanden, Bjarke Ingels). Der er ikke udelt begejstring.

Nyt gravmæle på Assistensen

Det er ikke hver dag, der kommer noget så monumentalt som dette, sat for en ikke-kendt familie (ikke en person). Kunstneren bag værket hedder Hans Pauli Olsen. Han kommer fra Færøerne, men er bosat her.

Gravmæle Assistens Hans Pauli Olsen
Gravmæle på Assistenskirkegården af Hans Pauli Olsen, 2022

Arkitektur

Sådan skal det gøres

Austin Maynard Architects, Melbourne.

Et australsk arkitektfirma har vist, hvordan man bygger boligblokke, der er bæredygtige, optager meget lidt dyrebare kvadratmeter og samtidig tilbyder boliger, der er indbydende og opfordrer til fællesskab. De sku’ nok designes lidt anderledes til vores klima (de er opført i Melbourne), men grundideen er der ikke noget i vejen med.

Klima

Indlandsisens skæbne er beseglet

Ak, det er faktisk lige meget, hvad vi gør, indlandsisen vil vedblive med at smelte, fordi vi er forbi “tipping pointet”. Men derfor kunne vi jo alligevel godt gøre noget for at reducere CO2-udslippet mere end vi gør! Artikel fra videnskab.dk.

Hvem er de største klimasyndere i Danmark?

Til næppe nogens store overraskelse er det de rigeste danskere. De har store huse (altid mere end et), hvor de har råd til at frådse med både varme og el, de har ofte mere end en bil, gerne store, de har måske en båd. De rejser tillige enormt meget (med fly). Artikel fra DR og mere uddybende fra Oxfam Ibis. Ville det ikke være herligt, hvis nogle af disse superrige danskere – vi ved godt, hvem nogle af dem er – trådte op på scenen og fortalte os, hvad de gør for at reducere deres enorme CO2-aftryk? For det gætter jeg faktisk på, at nogle af dem forsøger.

Det Hellige Danske Landbrug

– har i den forgangne uge igen-igen udråbt sig selv til klimahelte. Men faktisk er det lige det modsatte. Her er en Twittertråd fra Den Dyriske Time med links til troværdig forskning, der påviser dette. Tak til Føljeton Weekend for at pege på den.

Trafiksikkerhed (har også noget med klima at gøre)

Læs om, hvordan Japan har reduceret antallet af dødsfald i trafikken markant. Det handler om effektiv offentlig transport, ingen parkering langs vejen i byer, m.m. Artikel fra Bloomberg.

Tøjgenbrug

Er det godt? Ja da. Men der er problemer, fordi meget af det fast fashion, som fylder butikkerne, er af så ringe kvalitet, at det dårligt kan genbruges. Vi SKAL altså købe mindre og af bedre kvalitet. Jeg bemærker, når jeg surfer på Trendsales efter genbrugsguld, at alt, alt for mange af sælgerne har så mange varer på hylderne, at det må være udtryk for ekstremt overforbrug af tøj. De er jo ikke allesammen influencere, der får tøj forærende. Artikel fra POV.International.

Samfund/politik

Er der fattigdom i Danmark

Det er der mange politikere, der har travlt med at understrege, at der ikke er. Men sådan ser man ikke på det hos den ræverøde organisation Kirkens Korshær. Her et opråb fra Korshærens leder.

“Det var en anden tid”

Ugens eller måske månedens bedste Zetland-historie går bagom ovenstående udtryk og ser på, hvilke af de ting, der finder sted i nutiden, vi i fremtiden vil se tilbage på og sige “Det var en anden tid”.

Hyldest til Alternativet

Her er en hyldest til Alternativet fra en tidligere politiker (og borgmester endda) fra et andet parti. Det ser man ikke ret tit. Tom Ahlberg skriver på Facebook:

Viden

Viden om venskab

Hvis jeg ikke havde mine venner, ved jeg ikke, hvad jeg skulle stille op med mig selv. Jo, jeg har min familie og et godt og nært forhold til mine børn, men de har ikke tid til og gider heller ikke altid gå i biffen eller på museer med mig. Eller tale om litteratur eller have madordning. Her er et ikke alt for langt #longread fra The Atlantic om den viden, vi har om venskaber. Her tales bl.a. om “super-venner”, altså mennesker, der ubesværet har mange venner og let indleder nye. Ikke overfladiske Facebook-venskaber, men rigtige. Jeg er så heldig at have sådan en ven (du ved, hvem du er). Vi bør alle stræbe efter selv at være sådan en ven.

Lyver du?

Her er ny viden om, hvordan du gennemskuer en løgner. Den er udviklet til toldere og politifolk, men den duer også over for teenagere og folk i din omgangskreds. Glem det flakkende blik eller kropssprog i øvrigt og lyt til, hvad personen siger og stil åbne spørgsmål. Bingo.

Addr! Parasitter i maden

Endnu en ting, der formentlig bliver mere udbredt med klimaforandringerne. Undgå dem ved at observere samme regler, som gælder for almindelig køkkenhygiejne. Artikel fra videnskab.dk.

Medier

Spies-historien

Noget af det, der fik mine øjenbryn til at ryge helt op i håret, var, at adskillige blå meningsmaskiner skrev hele klummer om, hvordan Spies blev omfavnet af venstrefløjen. Sådan husker jeg det VIRKELIG ikke. Mine venstreorienterede veninder og jeg syntes alle, at han var vildt klam, og selv har jeg aldrig været på rejse med Spies, selvom jeg da har været på charterrejse nogle gange. Her dokumenterer Steffen Groth det så sort på hvidt i POV.international.

Fyringer i DR

I hele mit liv har jeg betalt licens med glæde, men nu begynder det s’gu at knibe! Hvad er det, jeg kommer til at betale til? Når alt indhold suges ud af DR’s podcasts, så ophører de jo med at være bedre end alle andre, og så er teknikken underordnet.
Man skal også sige noget pænt, så: Beslutningen om at lukke kommentarsporene på DR Nyheders Facebook er helt rigtig. Hvorfor bruge arbejdskraft på det Sisyfos-bjerg, når der i stedet kan produceres godt public service-indhold.

Jesper Grunwald, der selv har arbejdet i DR i mange år,  skriver i dette fine, afbalancerede indlæg i POV bl.a. følgende “Public service-rollen er ikke mindst at give borgerne her i landet et alternativ til det kommercielle marked.” Så enkelt kan det siges.

Om os

Hvilket vaskemiddel?

Der er efterhånden mange ting at tage hensyn til. Miljø, økonomi og tøjets holdbarhed. Samvirke rådgiver om vaskemidler. Angiveligt er vaskepulver bedst til varm vask, mens flydende vaskemiddel er bedst til vask ved lave temperaturer. Selvfølgelig køber vi vaskemiddel, der er uden parfume og unødvendige tilsætningsstoffer, og bruger så lidt som muligt.

7-årige med kropsskam

Karen Pallisgaard fortæller i Femina, hvordan hun blev noget overrasket, da hendes syvårige datter holdt vandkamp med tre veninder: “Jeg forstår ikke, de låser sig inde for at klæde om. Jeg forstår ikke, hvorfor børnebrystvorter bærer bikini.

Spraycation

Den er fra sidste år, men hvad så? Måske har du heller ikke set den før? (Tak til Gabsy).

2 tanker om “Glas, marmor, vinyl”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share