Det er en af flere ting, man kan tage med sig efter at have set Sneleoparden. Den er meget mere end en naturfilm, men den er OGSÅ en ganske ekstraordinært smuk film. Den franske naturfotograf Vincent Munier har specialiseret sig i at fotografere dyr i verdens koldeste områder. Filmen her foregår i Tibet, og vi møder både dyr og tibetanere, børn såvel som voksne.
Forfatteren og globetrotteren Sylvain Tesson tager med Munier ud for at finde den legendariske sneleopard. Vi følger dem, lytter til deres samtale, hvor Munier stille og roligt får lært Tesson at SE og at hvile i ventetiden. Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed, også på en klippe i 5000 meters højde i 30 graders frost… En enkelt gang nævnes det, at man skal kunne udholde “douleur”, men ellers er strabadserne ikke noget, der tales om, men vi kan se det. Vi ser deres vejrbidte ansigter og deres tørre, røde hænder.
Mange gange i løbet af filmen demonstreres det, hvor utrænede vi er i at SE: Der åbnes med en total, men vi ser ikke dyret, før det bevæger sig. Det er sjovt, at jeg skulle se den film netop nu, hvor jeg er ved at genlæse How Proust can change your life af Alain de Botton. (Jeg er ved at varme op til endelig at få læst På sporet af den tabte tid). Noget helt centralt, som de Botton forklarer om Proust, er, at han vil lære os at SE. Se omhyggeligt på vores omverden og registrere det, vi ser. Derefter kan vi beskrive det med andre ord end standardfraser. Jeg har virkelig tænkt meget over det, ikke mindst når jeg skriver #serendipiteten – hvor meget jeg forfalder til de samme gamle, trætte adjektiver, når jeg skal formidle min begejstring for en bog eller en film. Omvendt er det nok godt, at jeg ikke bruger syv bind på hver udgave af #serendipitet…
Og så har jeg ikke engang nævnt musikken af Nick Cave og Warren Ellis. Gudesmuk er den, og den dominerer aldrig fortællingen, ikke engang når Cave synger. Jeg så Sneleoparden til en matiné-forestilling i Grand – kl. 9:15 søndag morgen. Det havde faktisk noget for sig! Og min veninde og jeg var enige om – så er vi nede på jorden igen – at det ikke gjorde noget, at Munier er en vældig pæn mand.
En effektiv thriller
Steven Soderberghs nyeste film kan nu ses på HBOMax. Den hedder Kimi, og den er mindst lige så effektiv, som hans film plejer at være. Nu kom Informations Christian Monggaard godt nok først med sammenligningen med Hitchcocks Rear Window, men da det er en af mine yndlingsfilm, vil jeg nu nok mene, at jeg selv var kommet på sammenligningen. Kan du lide Rear Window, kan du også lide denne her. Jeg kom til at tænke på Soderberghs gennembrudsfilm Sex, Lies and Videotape og hvor meget jeg elskede den film. Den skal snart genses – kryds fingre for, at den holder!
Ugens bog
Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen om den danske, verdensberømte forsker Inge Lehmann, som blev vidt berømt verden rundt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men som først meget, meget sent blev anerkendt i sit eget hjemland. Mere på Goodreads.
Gratis lydbøger
Som jeg truede med i sidste udgave af #serendipitet, har jeg nu opsagt mit Audible-abonnement. Så bliver det jo så meget mere interessant, at der faktisk findes en del gratis lydbøger derude. Mashable har en liste.
Arkitektoniske forbrydelser
Her er en sjov Twitter-tråd, hvor folk deler det, de opfatter som arkitektoniske forbrydelser. Jeg er nok ikke enig i dem alle, men underholdende er det. Billedet af Zaha Hadids “rumskib” fik mig til at tænke på hendes tilbygning til Ordrupgaard. Jeg har aldrig været vild med den, og jeg synes egentlig ikke, det er okay at lave en tilbygning, der foranlediger, at udsigten fra et af gallerierne i det gamle museum er bagsiden af “hvalen”. Meget uskønt.
Samfund/miljø/politik
Adler arbejde?
Læs dette fremragende essay om den amerikanske (vestlige-verden-omspændende?) krise på arbejdsmarkedet, der består i, at folk siger deres jobs op. Forfatteren er skarp og har, i modsætning til en del andet jeg har læst om emnet, blik for hvem der siger deres jobs op og hvorfor. Hun gør sig interessante overvejelser om både nutidens og fremtidens arbejdsmarked, ikke mindst er hun meget klarøjet, når det gælder beskrivelsen af dem, der så ironisk er blevet kaldt for “essential workers” under pandemien, men som hverken er blevet belønnet med bedre arbejdsvilkår eller bedre løn.
Selvfølgelig har vi langt bedre arbejdsforhold end amerikanere, men alligevel fik jeg meget ud af at læse artiklen.
“Hele klasser med terrorsympatier”
Det skriver SF’eren Halime Ogüz i en kronik i Altinget, og det har hun sagt i alle mulige interviews. En gymnasielærer har kigget lidt på hendes påstande. Hvis du ikke har læst/hørt om det, er der link til hendes indlæg i artiklen.
Kunne det her ske i Danmark?
Én ting er, at politiet slæber den mørkhudede slagsbroder med, men lader den anden være. Jeg har set klippet flere gange og har svært ved at se, at den ene har noget at lade den anden høre. Men egentlig er jeg endnu mere foruroliget over, at så mange vidner er til stede, og at ingen af dem griber ind! De filmer bare med deres telefoner. Noget, der øjensynligt er omsiggribende. Her er en artikel fra BBC om det nye fænomen krimi-apps, der gør det nemt at optage video, når man oplever noget som det i klippet her. Ikke nogen rar udvikling.
Viden
Fauxtography
Snopes.com er dedikeret til at skelne sandt fra falsk på internettet. Læser/ser du noget, der gør dig mistroisk, så hop hen til Snopes og se, om de har noget på sagen. Det har de tit. Du kan følge dem på FB og på Twitter eller modtage deres udmærkede ugentlige nyhedsbrev, hvor de gennemgår de mest udbredte memes og historier og fortæller, hvad de har fundet ud af om det. Altid interessant. I ugens nyhedsbrev fortæller de, hvordan man selv kan tjekke, om et fotografi er ægte eller falsk: Lav en reverse search i Google Images. Det vil ofte lede til det originale foto og give et hint om, hvorvidt det er blevet manipuleret. Du kan også lave tekstsøgninger på enten billedteksten eller omstændighederne omkring billedet. Nogle manipulationer er selvfølgelig så gode, at de ikke lader sig afsløre af andre end pros, men de fleste er hjemmelavede og ofte ret amatøragtige.
Teknologi
Det her er simpelthen så cool!
Lyskontakter fremstillet af ben (ja, dyreknogler) i stedet for plastik. Og så oven i købet udsat for noget design… Mere af det, tak.
Bitcoinsvindel
Zetlands Frederik Kulager har kigget nærmere på ægteparret bag verdens hidtil største svindel med bitcoins. Det er ret kulørt.
Om os
Børn og sorg
En meget fin artikel i Samvirke om, hvordan vi kan hjælpe børn til at leve med sorgen, når en nærtstående er død.
High Five
En fotoserie på Wikipedia, en prokrastinerende journalist – og vupti, en skøn, romantisk historie fra det virkelige liv.
Pjat
Kan hajer være nuttede?
Hvad synes du? Link til Videnskab.dk.
Der er bilreklamer
og så er der den her (tak til nyhedsbrevet Fein for den, øhm, usædvanlige reklamefilm.)