Spring til indhold

Både/Og eller Enten/Eller

Et ofte brugt argument mod at skære ned på flyrejser og kød og skrue op for genbrug er, at klimatiltag ikke er eller bør være den enkeltes ansvar. Og det er på mange måder sandt nok. Når jeg alligevel selv anstrenger mig for at leve mere miljøvenligt, så er det både for at kunne pudse glorien, det er for at have lidt bedre samvittighed overfor mine børn og kommende børnebørn og sidst, men ikke mindst, for at sende et signal til virksomhederne og først og fremmest politikerne om, at vi gerne vil have, at de handler. Nu. Hvis salget af oksekød faldt drastisk, eller hvis antallet af togrejser sydpå pludselig steg drastisk, ville det helt sikker påkalde sig både politikernes, landbrugets, flyselskabernes og DSBs opmærksomhed. Også kaldet “at stemme med fødderne”. Læs hos Videnskab.dk.

Samfund/miljø/politik

Karl Marx og de frelste

“Ubehaget ved de ”frelste” mennesker, som tillader sig at have ren samvittighed og således dårlig samvittighed på mine vegne, viser sig ofte stærkere end viljen til at gøre noget ved de problemer, som vi sandt for dyden skal frelses fra.”

Ovenstående citat er fra et utroligt lærd og langt essay i tidsskriftet Eftertrykket. Hvis jeg påstod, at jeg havde forstået hele essayet (der handler om Villy Sørensens berømte essay Uden Mål – og Med– jo jo, jeg har hørt om det, men stadig ikke læst det), ville jeg lyve mig en Pinocchio-næse til. Men jeg fik alligevel noget ud af at læse det. En større viden om Karl Marx fx. Og indsigt i fænomenet “interesse”. Har du tid, så læs med. 🎩tip til Ronnie Rocket.

Sur Smiley til Advice

K-Forum hudfletter Advice og Peter Goll efter, at detaljer om Falck/Bios-sagen nu er kommet frem. Interessant perspektiv, at det skulle være træningen fra venstrelænende ungdomspartier, der fører til amoralsk optræden på private virksomheders vegne.

Hvem er årets top CEO?

Nu vi er ved K-Forum og branding og den slags: Infomedia laver en såkaldt “brandanalyse” hver år og udnævner årets Top-CEO. Det har K-Forum det svært med, og det forstår man, når man har læst artiklen. Jorden kalder Infomedia, som K-Forum så rammende skriver om analysen (det gælder i øvrigt også deres hårrejsende priser!!).

5.7 mia gode $$$

Hvad ville du bruge Trumps mur-milliarder til? New York Times tilbyder dig at prøve at dele pengene ud selv ved hjælp af en lille interaktiv leg.

Teknologi

Seneste snyde-teknologi

Få et Apple Watch af far og mor og snyd til eksamen. Med en Pdf-fil på uret, kan man også snyde off-line. Læs om de riges seneste bud på eksamenssnyd.

GDPR for børn

Medierådet for Børn og Unge har udviklet noget materiale til de 14-16-årige om GDPR, der får dem til at forstå, at det handler om dem selv og de fodspor, de sætter på nettet.

#unfollow

En lidt anderledes unfollow-app til Twitter, der benytter sådan en slags Konmari metode. Jeg har prøvet den af – det kunne godt være en god måde at få ryddet op på, selvom man ikke kan gøre det i et snuptag. Anbefalet af Techcrunch.

Viden

Forskellen på Omega 3 og Omega 6

Kender du forskellen? Jeg gjorde ikke sådan rigtigt. Men nu gør jeg. Det er interessant, hvor meget den såkaldte “Middelhavsdiæt” ligner Verdensdiæten, som jeg skrev om for nogle uger siden.

Artiklen her fraråder ikke at tage Omega 3 tilskud, men har ganske gode råd til, hvordan man bedre balancerer sit indtag af 3 og 6.

Om os

Med ærlighed kommer man længst…

Hvordan kan man være ærlig overfor sig selv. Sådan helt ærlig? Forfatteren her har et bud. Ingen tvivl om, at de undskyldninger, vi har stablet op foran os selv for, hvorfor vi ikke gør dette eller hint, godt kunne tåle et grundigt eftersyn. *løfter pandelappen og gyser lidt*.

4 måder at dø på

En læge med speciale i palliativ medicin fortæller om, hvordan vi kan være bedre til at forholde os til døden, både vores egen og vores kæres. Mange af os har eller har haft forældre, der “pludselig” er blevet gamle, og hvor vi skal tage stilling til alle mulige ting, vi ikke har lyst til at tage stilling til. Der er gode råd til at lette den proces.

Krydsfeltet mellem hukommelse og demens

Svend Brinkmann har to kloge kvinder i studiet til en begavet og afdæmpet samtale om hukommelse og demens. Det er ret godt set at køre samtalen i begge spor, fordi de hænger tæt sammen, og fordi man så ikke får det ensidigt negative fokus på demens.

Sugar and spice and all things nice

Et fantastisk essay om sukker og alt det, vi associerer med sukker. Jeg nævner bare kvinder (når de er søde og føjelige, altså, ellers de de ‘tarts‘), sex og slaveri… Sæt lidt tid af til at læse det – det er virkelig godt.

Kunst og kultur

Kultur er sundt – jeg vidste det!

Der er en stærk korrelation mellem deltagelse i kulturelle arrangementer (inkl. biografture!!!) og en betydeligt lavere risiko for depression. Forskerne ved ikke, om det er selve de kulturelle arrangementer eller om det er glæden ved at opleve noget sammen med andre, men resultatet er ret overbevisende. Økonomi og uddannelsesniveau spiller til gengæld ikke ind. Det kan man jo godt glæde sig over.

En film og en bog

Jeg har set The Favourite af Yorgos Lanthimos, som er en af vor tids filmiske surrealister. Denne film sparer på de surreelle elementer, men har skruet op for de moralske dilemmaer.

Og så blev jeg, til min store fortrydelse, færdig med Mordet på Kommandanten af Murakami. Den kunne sagtens have været endnu længere, end den faktisk er. Jeg er simpelthen fan.

Amerikansk litteraturhistorie

Københavns kommunes biblioteker tilbyder en ny og anderledes service. Gennem syv nyhedsbreve vil de tage dig igennem amerikansk litteraturhistorie med oplysning og vejledning til læsestof. Jeg har læst det første, og min konklusion er, at den indledende tekst er lidt tynd (og med for små bogstaver…), men anbefalingerne er præcise. Jeg synes måske godt, der kunne være et par ekstra til de af os, der allerede har været igennem første geled.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share