Spring til indhold

Coronagraf no. 1

Denne her diskussion er allerede startet, hvilket virkelig er helt hen i vejret. For jo jo, vi kan da godt tage den – men sgu da ikke før hele samfundet er genåbnet, og der er gået 2-4 uger uden katastrofale stigninger i antallet af syge!

Og tror folk egentlig, at vi her i Danmark er gjort af et helt andet stof end folk i Italien, Spanien eller New York? (Grafen er stjålet fra Daniel Probst på Twitter.)

Corona

Chefredaktøren er sur

Det medicinske tidsskrift The Lancets chefredaktør er virkelig vred over den falske modstilling mellem “sygdommen” og “kuren”. Det bruger han en hel leder på. Via læge Morten Sodemann på Twitter.

Vi er på vej tilbage

Og vi er også på vej tilbage til en fortælling om, at “så slemt var det overhovedet ikke”. Men vi har faktisk mulighed for at tage ved lære af disse uger og ændre ting:

From one citizen to another, I beg of you: take a deep breath, ignore the deafening noise, and think deeply about what you want to put back into your life. This is our chance to define a new version of normal, a rare and truly sacred (yes, sacred) opportunity to get rid of the bullshit and to only bring back what works for us, what makes our lives richer, what makes our kids happier, what makes us truly proud.

Trumps utrolige coronahåndtering

Trump lader ikke en god krise gå til spilde. Han bruger det offentliges midler som milde gaver, han enten kan lade regne ned over sine trofaste støtter eller omvendt bruge som trussel mod dem, der ikke makker ret. Det er ufatteligt at overvære.

The Voice of Reason

En doktor i sygepleje har længe lavet videoer, der forklarer dette og hint om sygdomme. Men siden han begyndte at forklare og sortere i alle de Corona-relaterede nyheder, vi alle bliver bombarderede med er hans videoer gået viralt. Blandt alt det skidt og møg, der går viralt, er det så dejligt, når det sker for noget, der faktisk er virkelig godt. Hurra for Dr. Campbell. Det var min ven Johan Biilmann, der gjorde mig opmærksom på ham.

En anden, der er virkelig god til at formidle svært stof på en nem måde via Youtube, er den norske læge Wasim Zahid, som jeg følger på Twitter.

Krigsmetaforer (igen)

I sidste uge citerede jeg en professor i “War studies” for at advare imod at bruge krigsmetaforer i omtalen af Corona. I denne uge en libanesisk forfatter, der selv er vokset op i krig. Hun udtrykker det en del smukkere:

“Understand, too, that I hate all the comparisons being made between this pandemic and war. In war, nothing, not even home, is safe. In war there is no clear prescription for how to avoid danger or keep your beloveds unharmed. I am only able to tell you what I said above from the vantage of retrospect, because I survived, and so did my family, and because we cannot help the mixed feelings that childhood gives us and which we must then sort through for the rest of our lives. In war, too, the violence is not arbitrary and without intent, the way death by virus is. It is a willfully cruel effort to achieve some spoil or other by treating your body and the bodies of everyone you know and love as expendable meat.”

Tak til Gabriela for det meget fine lille essay.

Rapport fra et hospital i Brooklyn

Journalist fra New York Times embedded på hospital i Brooklyn – enormt dramatisk og skræmmende – kan både læses og lyttes. Vi er til stede ved sengekanten, mens lægerne træffer beslutninger om liv og død. Mon det er sådan, hospitalerne i Danmark vil se ud om en måned, hvis “back-to-normal”-brigaden får sin vilje?

Samfundssind

Adidas og Bestseller fejlede, Coop gjorde ikke. Klimajournalist Niels Svanborg ser nærmere på, hvordan begrebet samfundssind har fået helt ny betydning på meget kort tid.

Samfund/miljø/politik

Angst og skolevægring hos børn

Longread fra The Atlantic om den bekymrende stigning i angst (anxiety) hos børn og preteens i USA. Det afspejles herhjemme omend ikke så grelt.

Angst og bekymring hos børn smitter de voksne – angst og bekymring hos voksne smitter børnene.

“If we learn to tolerate our children’s discomfort, we can stop getting in the way of their efforts to cope with it.”

Viden

Rygning og Covid19

En samling af små men Peer-reviewed metastudier om sygdomme og tilstande, som øger risikoen for at blive meget syg af Corona-virussen, beskrives her af en forsker.

“The good news is that it’s never too late to quit smoking. “We also found that former smokers had similar levels of ACE-2 to people who had never smoked, the researchers added. “This suggests that there has never been a better time to quit smoking to protect yourself from COVID-19.”

Teknologi

Overvågning Corona-style

En gennemgang af de forskellige overvågningsteknologier, der findes derude. It’s not all bad!

Vild dataindsamling

Landenes Corona-indsats vurderet efter investeringsrisiko. Det er jo den iskolde approach. Men sjovt nok at lande med lavest investeringsrisiko er næsten 100% sammenfaldende med de lande, der lægger den mest massive indsats for dagen i bekæmpelsen af Corona. Via Signal.dk.

Om os

Er du spørger eller gætter?

Denne lille artikel er måske den, jeg har tænkt mest over i den forgangne uge. En spørger er en, der siger: “Må jeg sove hjemme hos jer i næste uge, når jeg er i København?” En gætter siger: “Skal vi ikke ses, når jeg er i København næste uge? Jeg har ikke et sted at overnatte endnu, men det finder jeg nok.” Spørgeren ved, at der er en risiko for at få nej, men den type mennesker lever med “nej” og tager det i reglen ikke personligt. Gætteren bliver skuffet, når der ikke dukker et tilbud om overnatning op, mens den adspurgte måske ikke engang har tænkt så langt!

Jeg er selv en gætter, og som det ses tydeligt fra eksemplet herover og fra de eksempler, artiklen giver, er det faktisk ikke altid særlig smart. Jeg tror, jeg vil prøve at øve mig i at være mere en spørger. Mao, træne mig selv i at tåle at få nej. Læs nu artiklen, du vil ikke fortryde det. 1000 tak til Pernille Winton for den.

Alverdens guld

Et tech-geni ændrer personlighed, men der går mange år, før man finder ud af årsagen. Som sædvanlig e dybdegående og oplysende longread fra Wired.

Medier

Paywall modeller

I nyhedsbrevet Digital Ugerevy fandt jeg link til en gennemgang af otte forskellige paywall modeller fra forskellige medier verden over. Interessant at se, hvad der virker og for hvem.

Kunst og kultur

Jan Sneum

For mig og hele min og flere efterfølgende generationer af folk, der er optaget af musik uden for mainstream, har Jan Sneum altid været et ikon. Hundreder hvis ikke tusinder af unge må have fået deres musikalske opvågnen ved at lytte til Jans programmer på DR’s P3. Der var nemlig engang, P3 var en musikkanal, hvor man kunne tune ind og høre alt det nye og gamle inden for forskellige genrer og blive klogere tillige. Jans område var først og fremmest punken og alt det, der fuglte efter: Den nye musik, den musik, der vovede et øje. Vi på Irmgardz kan aldrig udtrykke vores taknemmelighed tydeligt nok – vores smalle udgivelser fik altid plads og indsigtsfulde (ikke altid rosende) ord med på vejen fra Jan. Og han lavede live-indspilninger med næsten alle vores bands.

Jan fortæller, at det her nummer var hans opvågning til et liv med rock’n’roll

I dag har han kræft og kan ikke gå ud og høre musik mere om aftenen – altså heller ikke, når der ikke er Corona-karantæne. Dorthe Hygum har lavet et skønt interview med ham, som bringes i Politiken. Det er desværre bag paywall, men måske kan du tuske dig til at læse det et eller andet sted.

Rock’n’roll naturkraft

Mit feed på Facebook er helt fyldt med den her video, men måske skyldes det overvægten af musiktosser? Alle bør i hvert fald se den her video. Jeg har aldrig været den store fan af Rolling Stones, men har dog altid anerkendt dem som noget nær en ustoppelig rock’n’roll naturkraft. Det bekræftes til fulde af denne ret skønne Corona-udgave af You Can’t Always Get… Jeg er helt vild med Charlie Watts’ ansigtsudtryk!

Skønlitteratur er uundværligt

En lektor og en professor fra CBS forklarer, hvorfor skønlitteratur er vigtigt. Både for at forstå verden, men også for at slippe for at forstå den…

Tilgængelig arkitektur

Ligesom i sidste #serendipitet er her et arkitekttegnet hus, der ikke er skabt til en millionær. Det er i Mexico City og bygget til en pensioneret lærer. Jeg er vild med det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share