Spring til indhold

Sukker

Endnu en gang har et stort metastudie påvist, at hverken børn eller voksne får et energi-kick af sukker. Faktisk sløver det. Forskerne i artiklen har bud på, hvad det så er, der får børn til at flippe ud, når fredagsslikket er indtaget eller kagemanden er væk. Gode bud!

Og vi andre må erkende, at det der med at hoppe ned i kiosken efter en chokoladebar for at klare resten af eftermiddagen på jobbet med fordel kan erstattes af en hurtig tur rundt om blokken og måske en kop kaffe mere.

Samfund/miljø/politik

Mueller-rapporten

Her er en sammenskrivning af Mueller-rapporten, lavet af en garvet manuskriptforfatter, oven i købet illustreret som en tegneserie. Det er ret godt lavet. Jeg skal dog sige, at jeg selv kun er halvt igennem. Hvis du kun har fulgt overfladisk med og ikke læst en grundig gennemgang af indholdet i et seriøst medie, så er det et virkelig godt sted at starte. Der er meget langt fra Barr’s påstande til rapportens reelle indhold. Den kan stadig nå at få stor betydning.

Sommerens klimaskænderi

Videnskab.dk går ind i debatten om de to geologiprofessorer, der har fået prominent plads i medierne (KD og Radio24syv) med deres teorier om, at den globale opvarmning ikke skyldes CO2-udledning. I linket kan ikke bare læses Videnskab.dk’s gennemgang men også indlæggene fra professorerne samt svar på kritikken fra KD’s og 24Syvs chefredaktører.

På Facebook er den ene af de to professorer, Jens Morten Hansen, igen gået til modangreb, sekunderet af Weekendavisens videnskabsjournalist Lone Frank, der hermed afslører, at hun er på klimaforandringsbenægternes hold. Det er godt nok deprimerende.

Viden

Natteravn

Ny forskning tyder på, at det ikke er så sundt at være natteravn. Det kan jeg jo glæde mig over på egne vegne, da jeg slet ikke duer til noget sent om aftenen/natten, men det ærgrer mig da på vegne af de af mine venner og arbejdskolleger, der altid er i gang til ud på de små timer.

humanistisk forskning på sundhedsområdet efterlyses

Professor Morten Sodemann, som aktive Twitter-brugere kender, efterlyser i Videnskab.dk, at den meget kvantitative forskning på sundhedsområdet suppleres med kvalitative studier. Fx., fortæller han, foretages mange medicinske studier på kohorter af meget ensartede forsøgspersoner. En ny behandling kan udvise fine resultater på forsøgspersonerne, men så viser det sig, at resultaterne slet ikke er nær så gode ude i virkeligheden. Det kan der være mange forklaringer på, og i artiklen gives en del gode og oplysende eksempler.

kvinders Orgasme som statusmarkør

Studie peger på, at mænd ser kvinders orgasme som en mandig præstation frem for som en integreret del af vellykket sex. Det bedste ved artiklen er (den mandlige) sexologs råd til slut.

Om os

Døden er nær

Hvis man ved, man skal dø, hvad skal man så sige/skrive til de snart efterladte? Her er et fantastisk bud på det fra en mand, der som 27-årig lå for døden af kræft, til hans otte-årige søn. Opløftende, smukt, sjovt og sørgeligt på én gang.

Lydbøger – bedre eller dårligere?

Hvad er godt og hvad er knap så godt? Grundigt kig på læse/lyttevaner fra The Guardian. Og ville vi ikke alle ønske, at vi uafhængig af forlægger kunne købe sæt af bog og lydbog, som man kunne skifte imellem på samme device. (Jeg ved, at man allerede kan gøre det på Amazon, men det er meget dyrt, og jeg kan ikke høre lydbog på min Kindle…).

Oh, at støve af…

At støve af – en endeløs cyklus af arbejde, der aldrig sådan rigtigt bærer lønnen i sig selv… The futility of life kogt ned til rengøring ;-)

Kunst og Kultur

Læsning på togrejsen

Som det vil være nogle bekendt, har første del af min sommerferie bestået af en rejse med tog og bus til Tromsø og tilbage igen. Midnatssol er sgu for vildt! Hvis du vil høre lidt om turen, så tjek min Instagram (@labeet). Jeg fik læst en del på vejen, ikke mindst en svensk og to norske bøger, som jeg fik anbefalet på Twitter inden afrejsen. Jeg kunne ikke lide den svenske, men var vild med de norske. Desuden læste jeg endnu en bog og kom halvvejs igennem endnu en. Det er bøgerne herunder – min uforbeholdne mening om dem kan læses på Goodreads.

  • Tom Malmqvist: I hvert øjeblik er vi stadig i live
  • Roy Jacobsen: De Usynlige og Hvidt Hav
  • Isabella Hammad: The Parisian
  • Christy Lefteri: The Beekeeper of Aleppo
Museer

I Stockholm besøgte jeg Fotografiska og Nationalmuseet. Det er mit andet begejstrede besøg på Fotografiska – det er simpelthen bare et virkelig godt museum, hvor man faktisk godt kan tilbringe en halv dags tid inklusive at spise i deres glimrende restaurant eller i cafeen. Nationalmuseet er fornylig genåbnet efter længere tids renovering. Det har næsten intet tilfælles med vores Nationalmuseum, for det er en blanding af SMK og Designmuseum Danmark. Jeg var ret vild med konceptet, der godt kan minde lidt om et mindre Victoria & Albert.

Betzy Akersloot-Berg: Nordkapp

I Tromsø var det lille Nordnorsk Kunstmuseum en enormt positiv overraskelse. Den faste samling var så fint kurateret, og den aktuelle udstilling inspirerende og charmerende. Oven i købet fik sidstnævnte lov til at flyde ud over Tromsø by, hvor de mange statuer af Vigtige Mænd havde fået en kærlig hjælpende hånd. Udstillingen handlede om kunstmaleren Betzy Akersloot-Berg (1850-1922), der var succesfuld i sin samtid, men sidenhen blev glemt. Godt, at hun er genopdaget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share