Spring til indhold

Vi er bedre end vores rygte!

Et kæmpe studie har set på vores ærlighed. Altså menneskers ærlighed – på tværs af mange lande. De har lavet eksperimenter med fundne punge – med og uden penge i. Afleverer vi dem tilbage?

Resultaterne af disse studier gør mig glad, for vi er langt bedre end vores rygte – og endnu engang gøres de økonomer til skamme, der påstår, at vi altid handler for egen vinding. Det gør vi slet ikke!

 Samfund/miljø/politik

So en knap will ich auch haben

Djøf-bladet fortæller om en magisk knap, der er introduceret i Sverige. Knappen, der kan fjerne køn og alder på jobansøgninger. Mange studier har vist, at det fører til anderledes ansættelser.

De nye ministre

Zetland gennemgår dem for dig.

De demokratiske præsidentkandidater i USA

Zetland (og Kongressen.com) gennemgår dem for dig.

Børn i fængsel

En jurist har tilbragt lang tid med at trawle igennem de ikke-fængsler, som immigrant-børnene i USA sidder i. Altså, det ER jo fængsler, men myndighederne har meget travlt med at sige, at det er det ikke. Det er simpelthen hårrejsende læsning – at noget sådant kan foregå i USA.

Only in Alabama

Shot while black while pregnant. Det skal man ikke, for så bliver man anklaget for mord og sat i fængsel. Kvinde, gravid i femte måned, kommer op at toppes med far til barnet. Han skyder hende. Hun anklages for at være skyld i barnets død ved at “opsøge fare”. *Under his eye*. Den vanvittige historie blev bragt til torvs af #notallmails, et glimrende feministisk nyhedsbrev.

Viden

I en studenter- og festivaltid: Noget om alkohol

Alkohol, hvad gør det ved os? Videnskab.dk’s nye podcast “Brainstorm”, der er støttet af Lundbeckfonden, kigger nærmere på alkohols virkning på krop og hjerne med både kort og langt lys på.

Bagefter alkohol: kaffe

Men det går nedad bakke for kaffebønnerne – de lider som så meget andet under klimaforandringerne. Forskere er i fuld gang med at udvikle mere robuste kaffebuske, så vi ikke skal snydes for vores sorte eliksir.

Flåterne kommer

De bliver mere og mere udbredt, og dermed også forekomsten af Borrelia. Medium har lavet en kæmpe special om flåter og sygdommen, her er link til den lille del, der handler om at forebygge bid, fjerne flåter og behandle sygdommen. Du kan selvfølgelig klikke dig videre til resten af denne kæmpe special.

Hvad tænker arabere?

Et virkelig spændende studie af holdninger i den arabiske verden. Det meste interessante er vel, at de unge bliver mindre religiøse, men der er også andre lidt overraskende grafer. Få rystet lidt op i dine fordomme. Ronnie Rocket fandt artiklen hos BBC.

Om os

Det vigtige og det mindre vigtige

En tænksom mand har været til 30 års klassejubilæum. Spring indledningen over, hvis du ikke har så meget tid, og gå videre til forfatterens 30 konklusioner om verden, baseret på en weekend med gamle klassekammerater. De er faktisk virkeligt interessante. Læs i Atlantic. Også via Ronnie.

Kunst og kultur

Naïve

I sidste uge anbefalede jeg en dejlig popsang med det 30 år gamle band Naïve. Sangen er til gengæld helt ny, og den har et omkvæd, der smelter et gammelt pophjerte. Her er den igen – nu med video. Er stadig vild med: In the morning I adore you still.

Disclaimer: Jeg har kendt den skæggede herre lige så længe, som bandet har eksisteret.

Svenske og norske bøger – og Twitter

Når jeg smutter på ferie næste weekend bliver det med toget igennem Sverige til det nordlige Norge. Jeg læser altid bøger, der foregår i det land/den by, jeg besøger, så jeg spurgte efter anbefalinger på Twitter. Her er, hvad jeg fik. Og sig så ikke, at Twitter kun duer til politiske skænderier. Tak til alle anbefalere. Erlend Loe fik flest forskellige og Ströksnes’ Havbogen blev anbefalet af *alle* på Zetland.

  • Erlend Loe: Doppler m.fl., Max, Mischa og Tet-offensiven, Dyrene i Afrika
  • Göran Tunström
  • Familien Thunberg: Scener ur hjärtat
  • Selma Lagerlöf: En herregårdshistorie
  • Geir Gulliksen: Historien om et ægteskab, Se på os nu
  • Per Petterson
  • Morten A. Ströksnes: Havbogen
  • Anne B. Ragde serie m 5 bøger
  • Tom Malmquist: I varje ögonblick är vi fortfarende vid liv
  • Erika Fatland: Grensen
  • Roy Jacobsen: De usynlige, Hvidt hav og Rigels øjne.
  • Trude Marstein: Intet at fortryde, Weekend
  • Leif GW Persson: Gustavs grabb
  • Åsa Larsson: Rebekka-serie
  • Åsa Lantz: Kald mig Rosa Parks
  • Lena Andersson
  • Lina Wolff: De polyglotte elsker 
  • Mona Høvring: Noget der hjælper
  • Tarjei Vesaas: Fuglene 
  • Rune Christiansen: Ensomheden i Lydia Ernemans Liv

Dem, jeg har markeret med fed, er de to, jeg har købt. Måske bliver det til flere undervejs – who knows? Følg med på min tur på Instagram, hvis du har lyst – @labeet.

Kunsten i pølseenden

Jeg kom endelig på Arken og fik set Piccininis forunderlige verden. Det er jeg glad for – for hendes børn får mig til at se de mærkelige skabninger med deres øjne. Uskyld og forventning. Så dejligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share