Spring til indhold

Vi har brug for kunst

Eller, det ved jeg jo strengt taget ikke, om du har, men jeg har. Jeg savner museer, gallerier, biografen. Jeg prøver så at se lidt på kunst via mit fjernsyn og internettet i stedet for. Det er jo ikke det samme, vel, men DR har faktisk lavet noget udmærket kunst-tv her på det sidste, som jeg er gået i gang med at se.

Der er Martin Bigums Mit Livs Kunst og En Insiders Guide til (otte kunstmuseer, et ad gangen). Jeg har set en episode af hver, og det er fin kunstformidling. Og så er der det nyeste, Skattejagt på Museet, der får gode anmeldelser. Jeg har ikke set den endnu, men planlægger det.

Nederst i dagens #serendipitet kan du læse om kunsthistorieformidling på TikTok. Nemlig. Maleriet herover er et close-up af et maleri, der hænger på The Met. Det er af den for mig helt ukendte amerikanske maler Thomas Anshutz, maleriet hedder The Rose og er fra 1907. Jeg er vild med det blik, hun har. “Og det mener du alligevel?

Samfund/miljø/politik

Det kan ske til enhver tid

Tårerne trillede mig ned ad kinderne, da jeg læste denne personlige fortælling fra en amerikaner om, hvordan det gik op for ham, at hans bedsteforældres skæbne i Nazityskland ikke kun kan henføres til historien, men kan ske igen.

Alt-right symbolik

Flere amerikanske medier har gennemgået alle de symboler, der blev fotograferet sidste onsdag i og foran Capitol. Her er det New York Times.

Greta

Apropos højrefløj og dens vitriol, så er Greta Thunberg et yndet offer for deres blinde had. Filmen om hende kan i øjeblikket ses på DR, og det vil jeg virkelig anbefale, hvis du ikke allerede har set den. Al snak om, at det fx er hendes forældre, der har ansporet hende, må stoppe, når man har set filmen. Den pige er så modig, så sej, så klog og samtidig så skrøbelig, at man slet ikke kan undgå at blive påvirket af dette meget fine portræt.

Lynetteholmen – hot eller not?

Jeg ved ikke rigtigt, om jeg er enig med Hr. Colville, der er byplanlægger, om alt det, han fremfører i denne video, men han har i hvert fald nogle gode pointer undervejs. Og så er han jo ret underholdende. Jeg lytter i øjeblikket til hans podcastserie “100 things I’ll miss when I’m dead”, og jeg svinger mellem at være ret begejstret og ret irriteret, for han sætter virkelig ikke sit lys under en skæppe. Men altså, jeg må så også spørge mig selv, hvorfor jeg egentlig synes, han skulle være mere ydmyg? Har jeg en snert af jante?

Og apropos infrastruktur

Den tidligere civile lufthavn i Shanghai er blevet konverteret til en park. Forhåbentlig vil vi se mere af det, efterhånden som vi får færre lufthavne.

Medier

Weekendavisen har bragt et dementi

Et lillebitte et langt inde i avisen. I en stort opsat artikel har avisen fortalt om, hvordan man i Sverige praktiserer det, som Inger Støjberg risikerer at blive dømt for i Rigsretten, nemlig konsekvent adskillelse af asylpar, hvor en eller begge er under 18. Men, som Steffen Groth dokumenterer i artiklen her, så passer det bare ikke. 

Som i så mange andre tilfælde, hvor noget viser sig at være løgn, nytter det desværre bare ikke så meget med modbeviser i andre aviser og mikrodementier, for skaden er sket, og hundreder har delt artiklen med den fængende overskrift på sociale medier. De kommer ikke til at dele, ja, de kommer ikke engang til at se, dementiet.

LinkedIn censurerer (også)!

Birgitte Baadegaard har skrevet en lang og grundig artikel om kønsbias i medicinsk forskning. Jeg er ikke helt ombord med hendes afsluttende konklusioner om covid-vaccinen, men omvendt er der på ingen måde tale om konspirationshalløj, højst lidt cherry-picking blandt forskere. Og det er hun mildest talt ikke ene om at foretage. 

Ikke desto mindre har LinkedIn fjernet artiklen uden at give hende besked og uden forklaring. Det er simpelthen ikke i orden!

Kunst & kultur

Udfordr dig selv

Proxima er en fransk film (ses på Filmstriben) om en kvindelig astronaut, der skal afsted i et år og prøver at forberede sin 9-årige datter på adskillelsen. Omgivelsernes reaktioner er forudsigelige. Er dine også? Jeg synes, at jeg mange gange faldt i mor-grøften, mens jeg sad og så den.

München

Jeg anede ikke, at Ingo Maurer har indrettet metrostationer. Men altså, det er jo bare en lillebitte brøkdel af de mange ting, jeg efterhånden opdager, at jeg ikke ved. I nyhedsbrevet Fein fra David Barnwell linkes til en artikel fra Süddeutscher Zeitung med billeder fra byens metrostationer. Jeg har aldrig haft et stort ønske om at komme til München, men skulle det nu ske, skal jeg i hvert  fald ud og køre med metro. (Jeg kan ikke læse artiklen, men billederne er flotte).

Kunsthistorie på TikTok

Det er slet ikke fjollede dansevideoer alt sammen. Faktisk sker der fantastiske ting på TikTok, som min veninde Gabsz har gjort mig opmærksom på. Se fx her.

Og læs så den her artikel om, hvordan unge kunsthistorikere har valgt TikTok som demokratiserende medie til formidling af kunsthistorie!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share