Spring til indhold

Glad for at se dig!

Billedet foresstiller et græsstrå under mikroskop. I tråden under tweetet med det fantastiske billede, forklarer digital botanist Bethany Nichols om græsstråets anatomi. Twitter er meget andet end sure politikere.

Samfund/miljø/politik

Fattigdomsydelserne

I indlægget her fra Altinget forklarer Pelle Dragsted, hvordan højrefløjen når frem til de tal, de er så dygtige til at præsentere, når kontanthjælp og andre “gratis” ydelser skal debatteres. Fx er et af de tal for kontanthjælp, som jeg allerede har set flere gange, den samlede sum af ydelser personen får. Dvs. inkl. de ydelser, som folk i lavtlønsjobs og i almene boliger også får. Fx. boligtilskud og børnetilskud. Tallet er simpelthen snyd.

Sport – og så alligevel ikke

En af ugens store historier var om Naomi Osaka, der trak sig fra French Open. Det viste sig, at den historie slet ikke handlede om sport – eller næsten ikke. Både Zetland og the Atlantic har skrevet klogt om det. I The Atlantic er det en af USA’s første sorte, kvindelige sportsreportere, der skriver. Det gør det ikke mindre interessant.

Prostitutionskunden

Hvad ved vi egentlig om ham (jo, det er næsten altid en ham)? Næsten ikke noget, forklarer sexologer og andre forskere, men Zetlands Marie Carsten Petersen satte sig for at grave i det, og hun har lavet et dybdegående, åbent og ærligt interview med “Peter”, der i årevis jævnligt gik til prostituerede. Både mens han var gift og efter. Han reflekterer over sine bevæggrunde. Ikke overraskende handler det bl.a. om den toksiske maskulinitet, som mange mænd er vokset op med og ikke formår at frigøre sig fra.

Viden

Det her er farligt!

Når det er et flertal i folketinget, der går til angreb på forskningsfriheden, er der brug for, at vi alle sammen lige løfter blikket og ser nærmere på det parti, vi har tænkt os at stemme på næste gang. Armslængdeprincippet har været en grundpille i det danske demokrati i mange, mange år, men moderne politikere er tydeligvis ikke fans. Rektorkollegiets formand advarer i ret stærke vendinger, og det gør professor i retorik, Christian Koch, også.

I interviewet med Christian Koch kan du også læse erklæringen fra politikerne (og hvem disse politikere er, hvis du ikke skulle have gættet det) og flere af forskernes tilbagevisninger af anklagerne. Det handler selvfølgelig om, at der er forskning, visse politikere ikke bryder sig om. Indtil videre må vi glæde os over, at rektorkollegiet tager 100% afstand fra dette angreb. Men hvad hvis det nu lykkes  for de politikere at komme videre med forslag til økonomisk indgreb over for de angrebne universitetsinstitutter? 

Verdens yngste førstegangsrygere

Her i Danmark var vi en gang bedst, først og størst til alt muligt positivt. Nu er listen lang over triste ting, vi er verdensmestre i. Hvor er det dog deprimerende.

Og en af dem er altså, at vi har verdens yngste førstegangsrygere, der starter, når de er 16,4 år. Måske skal politikerne tage sig lidt sammen og forhøje prisen på tobaksprodukter igen. Det tabte provenu får man vel igen med reducerede sundhedsudgifter fremover? Og så skal vi forældre vel snart se at træde lidt mere i karakter og lade være med laissez-faire-agtigt at lade de unge ryge. Hvis de absolut vil, kan man jo ikke stoppe en 16-årig, men man kan skære i evt. lommepenge, fordi man ikke vil finansiere, at de ødelægger deres eget helbred, og man kan forbyde det på hele matriklen. Artikel i Videnskab.dk baseret på artikel i The Lancet. 

Medier

Kritisk kulturjournalistik

Det var gået min næse forbi, at nogle har efterlyst mere kritisk kulturjournalistik. Men det erfarede jeg, da jeg læste denne rammende præcise karakteristik af, hvad der egentlig er problemet (eller problemerne) i dansk kulturjournalistik. Jeg kunne ikke være mere enig med Frederik Bojer Bové, som jeg i øvrigt ikke kender og ikke engang er på Facebook med. Men nu følger jeg ham på Twitter…

Om os

Et ubarmhjertigt år

Anand Menon, kendt britisk professor, har skrevet smukt og rørende om hans livs annus horribilis.

Pjat

Dyr på/over/under vejen

Artiklen her er seriøs nok, den handler om, hvordan man forhindrer de mange påkørsler af små og store dyr i USA. Der er både broer og tunneler. Men altså – du kan springe teksten over og nøjes med at se de mange ret fantastiske filmklip af dyr, nuttede og knap så nuttede, der bliver filmet på deres vej over og under den farlige trafik.

Kunst og kultur

Mare of Easttown

Denne korte tv-serie er netop afsluttet på HBO. Noget af det bedste, jeg har set i lang tid! Læs her et skønt (og langt) interview med Kate Winslet om rollen og hendes tanker om at blive midaldrende.

Frigjort

Jeg har været på Tegners Museum, der viser udstillinger af moderne kunst i deres fine, omend beskedne tilstødende lokaler. Denne udstilling, med Balder Olrik og Erik Steffensen, forholder sig direkte til Rudolph Tegner, og det er meget spændende. Olriks billeder er æteriske, erotiske fortolkninger af Tegners kæmpeskulpturer, mens Steffensen går lidt mere direkte til værks og har fokuseret på de ugler og katte, der er så mange af i Tegners værk. Man skal til museets Facebookside for at se billeder af værkerne.

Sammen har de lavet et tårn, som man kan stige op i og komme i øjenhøjde med en af Tegners mest monumentale skulpturer, den der hedder Frigjort. Det er faktisk lidt skræmmende. Se selv.

Artemis på Nørrebro

Midt i Hans Tavsens park, der er en forlængelse af Assistens Kirkegaard, står den fine, spinkle statue af Artemis, jagtens gudinde. Den er fra 1934 og udført af Johannes Bjerg. Den står i et springvand (pt dog uden vand) designet i 1942 af den daværende stadsarkitekt Poul Holsøe.

Under min billedsøgning for at finde information om statuen stødte jeg på Facebook-siden Ugens Skulptur. Er det ikke herligt, at der er nogen, der gider lave sådan noget! 

Ugens bog

Jeg har faktisk læst en, men jeg har ikke fået skrevet om den, så det må blive næste uge! Men jeg har noteret mig en bog, som jeg gerne vil læse, og det er Lotte Kaa Andersens biografiske roman om fysikeren Inge Lehmann, Den inderste kerne. Den glæder jeg mig til at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share