Spring til indhold

Genbrugmerebjerget

Mount Recyclemore står på en strand i Cornwall i anledning af G7-topmødet. Det forestiller de syv regeringschefer og er lavet udelukkende af elektronikaffald. Flot manifestation. Læs mere i The Art Newspaper. Billedet er fra @joerushlondon på Instagram.

Samfund/miljø/politik

Statistik og tal der snyder

Morten Münster (det er ham med “Jytte fra marketing”) gennemgår i denne korte, men fortræffelige tekst ti ting med tal, hvor medierne snyder os. Han har gode og meget tydelige eksempler, og det var ikke dem alle sammen, jeg var helt obs på, skal jeg da ile med at indrømme. Læs læs læs!

Nationaløkonomi

Statens gæld er voldsomt øget under coronakrisen, og mange har meget travlt med at advare mod en dyster fremtid med tilbagebetaling af de mange millliarder, finansieret af skatteyderne. Men hov, wait a moment, hvad er det egentlig, der sker, når staten gældsætter sig?

En økonomom, der rent faktisk kan forklare ting, så jeg forstår dem, viser her de mulige scenarier i det næste tiår. Fra Forskerzonen på videnskab.dk.

Den obsternasige demokrat

Med demokratisk flertal i både Kongressen og Senatet skulle man jo tro, at Joe Biden nemt kunne få sin politik igennem. Men du har måske hørt om den ene senator, der hele tiden stikker en kæp i hjulet, West Virginias Joe Manchin. NYT tegner et portræt af både ham og den stat, han kommer fra. Meget interessant og leder tankerne hen på vores eget socialdemokrati.

NYT har indført et nyt system, hvor abonnenter kan dele 10 artikler om måneden. Denne her er den første af mine, så I kan klikke på den uden at ramme muren.

Tag imod vaccinen og vind en automatisk jagtriffel

Jo jo, West Virginia er virkelig en særlig stat. Flere amerikanske stater har brugt lotterier til at lokke deres borgere til at blive vaccineret, men kun i West Virginia kan man vinde våben. Artiklen går ligesom den ovenstående lidt i dybden med staten – denne gang med dens helt-hen-i-vejret våbenlovgivning.

Viden

Mænd er bare bedre

Det synes mange af os åbenbart. Ikke hvis vi bliver spurgt direkte, men hvis vi ikke bliver spurgt. Et gennemkontrolleret studie, hvor forskere på en universitetsafdeling, hvor de uddanner tandlæger, blev bedt om at evaluere CV’er. CV’erne skulle have karakter (fra 1-10) og kandidaterne skulle vurderes på lederevner. Forskerne, der troede, de var med i et ansættelsesudvalg, fik ens CV’er udleveret – kun kandidatens navn varierede mellem m og k. Kvinderne fik konsekvent lavere bedømmelse, og deres lederevner bedømtes ligeledes som markant ringere. 

Al den “lærdom” vi slæber med os fra vores opvækst sidder tungt i vores hjerner og påvirker alt, vi gør.

Digitalt

Paris Hilton, kryptovaluta og NFT’s

Nu har de fleste af os vel hørt om NFT’s – digitale kunstværker (og verdens første tweet), der sælges for svimlende summer. Men har vi forstået, hvad det er? Det tror jeg egentlig nok, at jeg efterhånden har, men jeg er stadig voldsomt i tvivl om, hvorvidt det kan komme “almindelige” kunstnere til gode. Altså folk, der sælger deres kunst for lidt mindre exorbitante beløb fra helt almindelige gallerier på gadehjørnerne – for slet ikke at tale om musikere og fotografer. Det føler jeg mig stadig ikke overbevist om, heller ikke efter at have læst artiklen her. Men jeg synes, at Marie Carsten Pedersen fra Zetland har gjort et godt stykke arbejde og som bonus fik jeg rykket lidt ved mit syn på Paris Hilton.

Om os

En opsang til studenterne

Men altså, den kommer fra Kenneth Thordal, så mon ikke der er et glimt i øjet? Min egen yngste bliver student i næste uge – jeg under ham og alle de andre studenter alt det sjov og ballade, de kan nå at få under huen, inden alvoren melder sig. Jeg har altid været den type, der vinker til studenterne og dytter af dem, hvis jeg er i bil.

Børn og bortblevne forældre

Historien om en sort/hvid amerikansk drengs søgen efter sin far (og sig selv). Denne artikel fra New York Times Magazine er også en foræring fra mig til dig.

Pjat

Steinbecks brev til Monroe

Min Facebook-bekendte Philip Sampson postede dette utroligt morsomme og charmerende brev fra min barndoms favoritforfatter til den uimodståelige Marilyn. Åh, brevskrivningens kunst!

Kunst og kultur

Dorte Mandrups IKEA

Dezeen har nye renderinger af den by-IKEA, der kommer ved Fisketorvet.

Tove

Filmen om Mumitroldenes skaber, Tove Jansson, er smuk, varm og overraskende. Jo, vi står med en frustreret kunstner, der holdes nede af “den gode smag”, men se lige, hvem der vinder!? (Ikke rigtigt en spoiler, vel, for vi ved jo, at det endte godt…). Gode skuespillere, fantastisk instruktion og meget fin scenografi gør den her film til et must, for alle, der er vilde med krydsfelter mellem kunstarter.

Jeg har været på biblioteket og lånt Den Store Mumibog, fordi jeg så filmen og fik lyst til at genmøde de lidt dystre trolde fra min barndoms avisstriber. Nu er jeg så bare helt Awwww og Ahhhhh. Sådan kan det gå – man kan lære at sætte pris på melankoli!

Memories of Murder

Den her film er forgængeren til sidste års koreanske kæmpehit, den aldeles utrolige Parasite. Den er fra 2003, men handlingen foregår i 80’erne, og det er i den grad lykkedes at få filmen til at se ud, som om den også blev lavet i 80’erne. Den er så grimy og beskidt, at man næsten tror, det er løgn. Og som i Parasite, så regner det VIRKELIG meget. Og regnen har en betydning. Hvis jeg læste en masse interviews med instruktøren Bong Joon Ho, ville jeg muligvis får en forklaring på, hvad regnen betyder for ham, men jeg synes ikke, jeg behøver det. Jeg smider bare min egen symbol-tolkning ind over… Vild film, som både er komedie, thriller, noir-krimi og I-don’t-know-what.

Ugens bog

Vi har læst Puk Damsgaards Arabica i bogklubben, men vi får ikke talt om den, for vi måtte aflyse bogklubmødet i denne måned. Da en af mine all time favourite danske yndlingsbøger er Thorkild Hansens Det Lykkelige Arabien, er det egentlig lidt mærkeligt, at jeg ikke engang havde opdaget eksistensen af denne bog. For Puk Damsgaard følger i fodsporene på Carsten Niebuhr, den eneste overlevende efter den forfejlede ekspedition til “Arabien”. Forfejlet fordi alle andre døde og mange optegnelser gik tabt. Men det viste sig, at den ikke var så forfejlet endda, fordi Niebuhr gjorde så mange opdagelser, tog så ufatteligt mange noter og lavede så mange tegninger, der har været til glæde for forskere lige siden.

Damsgaards personlige aftryk på turen gennem Yemen gør det hele meget nærværende for os, og hun forstår at dele sin enorme viden og indsigt i den arabiske verden med os på en måde, der ikke taler ned til os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share