Pga. af den helt særlige lydside bør den opleves i en biograf, hvor lyden ydes max retfærdighed og ikke ses på TV. At lydarbejdet vandt en Oscar, er der ingen grund til at undre sig over. Vi flytter for fanden ind i hovedet på en ung musiker, der mister det meste af sin hørelse over night!
Jeg tænkte flere gange på den verdensberømte cellist Jacqueline du Pré, mens jeg så Sound of Metal, der virkelig er en fantastisk film. Riz Ahmed ser udfordrende på os med øjne fyldt af sorg, desperation og vrede igennem det meste af filmen og tvinger os dermed til at mærke hans smerte.
Jacqueline du Pré døde for over 30 år siden som kun 32-årig af MS. Hun var 28, da hun måtte stoppe karrieren, som ellers var mere end flyvende.
I biografen sammen med mig var 2×2 yngre mænd af en type (sorry for fordommene), som ikke normalt går i Grand. Det viste sig så også, at de var “gået forkert”, for de troede, de skulle se en film med en masse metal-musik, og i stedet var de blevet “lokket ind til en føle-føle film”, som en af dem sagde.
Samfund/miljø/politik
Miljøzoner – vil de ramme skævt?
Det har Søren Have set på for Klimamonitor.dk, og svaret er sjovt nok, at næh, det vil de ikke – det er et skinargument.
Francis Fukuyama om Facebook
Zetland har fået et interview med Fukuyama, og han er loren ved at lade private virksomheder bestemme, hvem der må ytre sig og om hvad. Det er sgu svært at være uenig med ham om det. Han og nogle af hans kolleger på Stanford Universitetet har et forslag til, hvordan so-me bør reguleres. Desværre er det nok temmelig utopisk, men det lyder ikke helt tosset.
Jeg vil helst ikke dø på et sprog, jeg ikke taler
Ovenstående er et citat fra en af professor i infektionsmedicin samt global sundhed og indvandrermedicin, Morten Sodemanns patienter. Udtalelsen er faldet i forbindelse med corona, hvor mange indvandrere og flygtninge først sent – efter en kæmpe indsats fra Sodemann og andre – fik information på deres eget sprog. I denne artikel i Ræson, fortæller Sodemann os noget, vi faktisk godt ved: Jo, racisme eksisterer i Danmark – overalt.
Fremtiden
Artiklens meget velskrivende forfatter købte for 40 år siden en bog med forskellige pingers forestillinger om fremtiden. Han efterlod den på en støvet reol, men har så for nylig fundet den frem og læst den. Det skriver han om, og det er sjov og tankevækkende læsning. I Wired.
Alt, hvad der er normalt, er kedeligt
Det siger Lennart Lajboschitz (manden, der skabte Tiger-butikkerne) i dette interview. Der er millionærer og så er der millionærer. Godt, at nogle af dem er af Lajboschitz’ slags!
Viden
Gi’r det ikk’ sig selv? (Nej)
Jo større mental trivsel i befolkningen som helhed, jo lavere sundhedsomkostninger for samfundet. Et nyt studie har dokumenteret dette, som egentlig burde være ret indlysende. Men selv på trods af, at vi godt ved de her ting, så er det alligevel småt, hvad der gøres rundt omkring for at forbedre borgernes/medarbejdernes/de studerendes/(fortsæt selv)’s mentale trivsel. Det er ærgerligt på så mange niveauer! Artikel i Videnskab.dk oversat fra The Conversation.
Bier kan klokken
Jo de kan. Se lige!
Digitalt
Big Dick Data
Hvis du ikke ved eller kan gætte, hvad det er, så læs Dorte Tofts gennemgang af, hvad begrebet dækker over. Et eksempel? Den delvise nedlæggelse af SKAT.
Om os
Om resonans i tilværelsen
Sociologen Hartmut Rosa har formuleret en ny teori om “det gode liv”. Måske lidt tung læsning, men samtidig opløftende. Artiklen er skrevet af forfatter og tidligere lektor Erik Christensen og kan læses i POV.international, der har en del gode artikler i denne uge, også flere end jeg bringer her.
På tærsklen til døden
Her er en fin og varm fortælling om en mor, der døde alt for tidligt. Hun efterlod en helt fantastisk gave til hvert af sine børn.
“Madspildsundvigelsessalater”
Det er Lone Theils der giver gode ideer og opskrifter.
Pjat
En klog gris
Kunst og kultur
3D kunstoplevelser i andre byer
Artland tilbyder besøg på en håndfuld gallerier rundt omkring i Europa via en ret veludviklet 3D-teknologi. Se gallerierne og kunsten; det er ikke som at være der selv, men det er en hel del bedre end blot fotos. Og vi må jo erkende, at det er de færreste af os, der lige får besøgt seks gallerier rundt om i Europa i løbet af en forsommer.
Tadao Ando i Paris
Jeg har tidligere postet link til billeder af Tadao Andos gentænkning af Bourse de Commerce i Paris. Her er en masse flere billeder. Jeg synes, det er så flot og originalt tænkt og glæder mig til at se det i virkeligheden.
Ugens bog
Jeg forstod ikke Peter Ackroyds Hawksmoor, der (bl.a.) handler om Sir Christopher Wren’s højre hånd på byggeriet af et antal kirker i 1600-tallets London, – jeg tror, det er den type bog, der slet ikke egner sig til at lytte til. Eller rettere – jeg kan faktisk forestille mig, at når først man har læst den på papir, vil det være en fornøjelse at lytte til Derek Jacoby læse den højt. Jeg anskaffer den i papirformat!