Spring til indhold

Hvad er natur?

spørger Phie Ambo i den fine film Organiseret Vildskab. Hun har brugt fire år på at gå rundt om og i et rewilding-område, Hammer Bakker, med sit kamera og sine åbne spørgsmål. Alle kommer til orde, og ingen hænges ud. Jeg var så begejstret, at jeg har købt plakaten og hængt den, så jeg kan se på den fra min plads ved skrivebordet. Den skal minde mig om alt det, vi mister, hvis vi ikke tager os gevaldigt sammen. Den kan ses få dage endnu i Grand og måske en håndfuld andre biografer, og den kan vist streames på TV 2 Play.

Forbrugt kultur

Bøger

Yiyun Li: The book of Goose***

Jeg læste en anden bog af hende for en del år siden, og den har altid siddet i mig, så jeg havde store forventninger til denne, da jeg faldt over den i min lytte/læse-app Scribd. Men jeg blev desværre skuffet. Mere på Goodreads.

Sergej Lebedev: En perfekt gift***

For nogle måneder siden prøvede jeg at læse en anden af hans bøger, men nåede ikke at blive færdig, inden den skulle afleveres på biblioteket. Og jeg blev aldrig rigtigt antændt af den. Det blev jeg heller ikke af denne, selvom den har en nærmest krimiagtig opbygning og er let at læse. Mere på Goodreads.

Barbara W. Tuchman: The Zimmermann Telegram****

 Fantastisk lille perle af en bog om et lille hjørne af Første Verdenskrig. Den er udgivet i 1965, og den må have været til salg i Danmark, for der er pris på: 6,75. Tuchman skriver utroligt veloplagt, og hun er til tider ganske morsom, mens hun pløjer igennem en helt utrolig mængde kilder for at fortælle os om et telegram, der var stærkt medvirkende til at lokke USA med i krigen i 1917. Citater m.m. på Goodreads.

Usædvanligt litterært nyhedsbrev

New York Times’  litterære nyhedsbrev Read like the Wind skrives af kritikeren Molly Young (hun har også en fin podcast), men modsat næsten alle andre nyhedsbreve af den type, beskæftiger hun sig oftest med ældre litteratur, som man kan gå lige ned på biblioteket og låne. Og hun har de sjoveste nedslag – som fx dette:

Why don’t you: Pour yourself a glass of vino, crack open Mario Puzo’s “The Godfather” (even if you’ve already seen the movie) and BITE YOUR FIST in awe at the addictive velocity and tawdriness of the prose?”
Jeg husker tydeligt, hvordan jeg som ung og endnu uerfaren læser fik den i hænderne. Måske var det den, der grundlagde min teori om, at de bedste film skabes på basis af ret elendige bøger?!

Film

Den perfekte chef

Javier Bardem er måske allerbedst i rollen som chefen for en mindre fabrik i en spansk provins. Han har hovedet så langt oppe i you-know-where, at han virkelig og oprigtigt tror, at han er den perfekte chef. Det er både meget sjovt og meget tåkrummende.

Hit the Road

Iransk film, der blidt, men sikkert viser, hvordan forældre i alle krigs- og katastrofezoner har det, når de sender deres sønner afsted på flugt. Vi andre forstår det ikke! Filmen er alligevel opløftende, fordi familien i forsøget på at beskytte deres yngste barn, den lille ballademager, mod den barske sandhed, næsten lykkes med at lade som ingenting på hele den lange rejse. Han aner nok, at noget ikke er, som det skal være, men er alligevel fyldt op af den boblende livsglæde, som de fleste børn heldigvis besidder.

Tv-serier og podcasts

The Bear

Hvis du har Disney+, kan jeg anbefale den korte serie The Bear, der handler om en superkok, der tager hjem til New York for at drive sin døde brors sandwichbar. Den er hæsblæsende, men bliver bedre og bedre, som afsnittene skrider frem.

The White Lotus, 2. sæson

På HBO Max findes nu to sæsoner af The White Lotus. Det var svært at tro, at sæson 2 kunne leve op til første sæson, men efter et par lidt træge afsnit skal jeg ellers love for, at den kommer op i gear. Oj, jeg ville ønske, at jeg ikke havde set den, så jeg kunne starte den om lidt!

Kunst og historie

Kærs kunstkalender

Det er måske lidt sent at gå i gang med en julekalender, men jeg vil alligevel anbefale det, for at gå i dybden med et maleri på den måde, som 24 afsnit tillader, er mere spændende, end man skulle tro. Maleriet er Den sårede Filoktet af Nicolai Abildgaard – et besynderligt maleri, jeg ofte har undret mig over, men som jeg jo ikke har gidet tjekke ud selv. Start hvert afsnit 0.27 sekunder inde, når du har hørt introen første gang.

Design/Arkitektur

Københavneri

Vester Voldgade, som har været min hovedfærdselsåre i mange år, men ikke er det mere, er en torn i øjet på de fleste Københavnere, fordi en planlægningsbrøler har resulteret i, at den er udlagt som bilgade, men er lukket i den ene ende… Det kan du læse mere om i artiklen her fra Magasinet København, der har udskrevet en konkurrence om, hvordan gaden kunne gå fra den triste (og tit ret farlige) færdselsåre, den er i dag, til noget, vi som københavnere kunne være stolte af og glade for. Gode idéer. Så mangler Københavns Kommune bare at skrotte den planlagte og helt unødvendige parkeringskælder under Dantes Plads (der ligger over for Glyptoteket, midt i gaden).

Nye tider i arkitekturen?

Information har en god artikel om, hvor arkitekturen er på vej hen – i Danmark.

BIG tager til Sydamerika

Nærmere bestemt Ecuadors hovedstad Quito. Inden man begynder at harcellere over, at endnu en by nu skæmmes af skyskrabere, hvor der ingen var før, skal man vide, at Quito ikke kan udbygges. Den ligger nærmest på en hylde, 2.800 meter over havets overflade, i Andesbjergene. Derfor kan plads til flere indbyggere også kun skabes i højden. Man har samtidig udvidet den offentlige transport med en metro, så mængden af biler i hovedstaden kan reduceres. Tilbage står så selvfølgelig det sædvanlige spørgsmål, når man beundrer ny arkitektur: Hvem f***** har råd til at bo der?

Klima

I krydsfeltet mellem litteratur og klima

finder vi Rebecca Solnit og hendes bog om Orwells roser. Jeg har tidligere skrevet om den her, men stadig ikke fået anskaffet mig den. Her er en langsom samtale (transskriberet og oversat) mellem Informations chefredaktør Rune Lykkeberg og Rebecca Solnit. Samtalen handler om vigtige ting – Solnit advokerer for klimaoptimisme og også for noget, der i mine øjne er meget vigtigt: at vi ikke glemmer skønheden. Skønheden i naturen, skønheden i hverdagen. Bare fordi vi kæmper for et mere retfærdigt samfund og et renere klima, skal vi ikke forsage skønheden. Gavelink til interviewet, der selvfølgelig også handler om Orwells roser.

En lille sejr til biodiversiteten

I den amerikanske stat Maryland har et ægtepar – ved en domstol – vundet retten til at lade deres have gro delvist vildt til glæde for både små og store. Ejerforeningen forsøgte ellers at gøre alt for at tvinge dem til at have en stor, grøn og gold græsplæne ligesom alle andre. Gavelink til NYT med fine billeder fra deres dejlige have.

Samfund/Politik

Søren Pind gi’r den gas

Noget af det mest rammende, der er at sige om dansk politik lige nu, kommer faktisk fra Søren Pind. Man tror det næppe. Hans indlæg står at læse i POV.

Iran

De danske politikere har travlt med ny regering og alt det, men de skriver direkte i regeringsgrundlaget, at den danske flygtningepolitik er inhuman. Så sku’ man måske starte med at tage sig af de iranske flygtninge vi har her i landet og gøre deres liv en my mindre frygteligt? Nazila Kivi skriver i øjeblikket i Information om sit moderland. Det er både indsigtsfuldt og meget rørende.

Viden

I dybden med Eske Willerslevs sensationelle opdagelse

Et glimrende interview med manden selv, hvor han indgående forklarer om den sensationelle opdagelse, han og hans team har gjort. Han fortæller også om alle blindgyderne og skuffelserne undervejs. Det kan både lyttes og læses, for det er nemlig fra Zetland.

Teknologi

Chatbotten

I min ende af Internettet og nyhedsrullen har denne nyhed nærmest været større end den nye regering. Open AI hedder et firma, der er helt fremme i skoene, når det gælder kunstig intelligens. De har givet en betaversion af deres chatbot fri, så alle kan prøve den, og det.er.så.vildt! Når først man begynder at fatte, hvad den kan, er det temmelig svært at tænke på noget andet. Konsekvenserne for dit job, mit job, verden, “sandheden”, etc. er helt igennem uoverskuelige! Ikke at den ikke laver fejl, for det gør den hele tiden. Men prøv at bede den om at skrive en kort artikel om konsekvenserne af en ny EU-lov eller give dig gode råd til, hvordan du skal opbygge din BA-opgave, så skal du bare se løjer!

Du skal prøve det selv, før du helt forstår, hvilken omvæltning der her er tale om. Meld dig til her.

Om os

Skifter du tøj hver dag?

Så hold op med det, med mindre du har hårdt fysisk arbejde, sveder meget eller har spildt ned ad dig. Læs her i Samvirke, hvor meget der er vundet ved at skære ned på skift, vask og køb af tøj. Det er danske Tina Werborg, der er bannerfører. Ros til hende.

Livslang effekt af mobning (ikke kun dårlig)

Nogle forskere har set på, om mobning i barndommen sætter spor i voksenlivet. Det er ikke overraskende, at svaret er ja. Men effekterne er ikke kun dårlige. Talemåden (der langtfra altid passer): What doesn’t kill you makes you stronger, passer for nogle af de mobbeofre, forskerne har undersøgt. Min egen personlige anekdotiske erfaring er, at både negative og positive effekter hænger ved. Og at de negative kan være usynlige i perioder, men straks dukker frem, når de “rigtige” omstændigheder indfinder sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share