Spring til indhold

Vildt maleri

Nivaagaards Malerisamling er måske mest kendt for at være det museum, der blev frastjålet et Rembrandt-maleri for snart mange år siden (det blev fundet og hænger igen på museet). Men det er ærligt talt slet ikke museets fineste billede. Efter min mening er det det her, som er en relativ nyerhvervelse. Det er af den ikke helt almindelige guldaldermaler Ditlev Blunck. Det er malet i 1846 og har den egentlig ret misvisende titel Mareridt. For når man ser på den unge piges ansigt, så ser hun jo ikke videre skræmt ud! Læs mere om maleriet her.

Selvom jeg altid skal hen og sige hej til Ditlev, så var attraktionen ved mit seneste besøg den fantastiske renaissancemaler Sofonisba Anguissola. Når museet overhovedet kunne få sådan en udstilling i hus, skyldes det, at man simpelthen ejer et af hendes malerier, et familieportræt, som den danske maler Wilhelm Marstrand engang købte med hjem – på et tidspunkt, hvor kvindelige malere var blevet henvist til glemmebogen. Sofonisba var dog ikke spor ukendt i sin samtid – snarere tvært imod. Flot udstilling med fantastiske malerier. Tak til Anja Berglund for at være en meget bedre fotograf end mig.

Forbrugt kultur

Bøger

Michel Houellebecq: Tilintetgøre*****

Jeg kan ikke sige meget andet end: Læs den. Eller jo, jeg har sagt lidt mere på Goodreads.

Jan Kjærstad: En tid til at leve*****

To helt fantastiske bøger blev jeg færdig med i de forgangne uger. De har begge gjort mig helt lykkelig over at være en læser. Læs mere om Kjærstads roman på Goodreads.

Film

Pinocchio

Guillermo del Toro har gjort det igen – skabt en eventyrlig eventyrfilm. Jeg var i den syvende himmel efter at have set den forleden i Grandteatret, hvor den kun går i ganske få dage, inden den i december får Netflix-premiere. Alt i filmen er et eller andet sted mellem meget godt og helt igennem fabelagtigt. Dukkerne, miljøet, til- og fravalg i forhold til originalen (nej, det er ikke Disney, men en meget gammel italiensk bog). Den er sørgelig og samtidig vanvittig morsom, den er skræmmende og overdådig. Måske skal du bare gå ind og se den?

Bonus: Interview i Vanity Fair med del Toro og medforfatter Patrick Hale om, hvordan filmen blev til.

Hilma

Lasse Hallström har haft en noget ujævn produktion i sin karriere, og denne må ærligt talt være et af lavpunkterne. Når man har set Louisianas udstilling med Hilma af Klint og læst om hende, så gør filmen hende virkelig ikke ære. Den er flad og banal. Øv.

Se i stedet denne glimrende tyske dokumentarfilm. Den vises en enkelt gang i Grandteatret den 13. december om eftermiddagen. Det var også i Grand, jeg så den for nogle år siden. Den er eksemplarisk.

Mine aftner i Paradis (Cinema Paradiso)

Jeg blev mindet om denne film og kom så i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet nogensinde fik set den dengang. Det fandt jeg så ud af, at jeg ikke havde, og jeg må da nok sige, at jeg var gået glip af noget! Nogle ældre film holder, andre gør ikke. Men den her er virkelig gjort af et holdbart stof – jeg nød hvert øjeblik.

Tv-serier og podcasts

Amerikanske kongresmedlemmer nazister? (i 1940)

Rachel Maddow er en kendt vært på tv-stationen MSNBC og vil være kendt af alle, der holder af at nørde amerikansk politik. Hun står bag en podcastserie, der er spændende som en thriller, selvom den er den skinbarlige virkelighed – afsløringen af et nazistisk komplot i den amerikanske kongres i 1940’erne. Niveauet er korruption var – tårnhøjt. Det minder om et eller andet….. (Tak til Gabs for den).

Kunst og historie

Whistler v Ruskin, en celeber retssag af ældre dato

Jeg kendte ikke til skærmydslen mellem maleren James Whistler og den herostratisk berømte kunstkritiker John Ruskin. Denne artikel fra Artsy beskriver retssagen, og det er decideret medrivende. Nutidens kunstnere og kunstkritikere kunne også lære noget.

Ikonoklasme

Har du en fast holdning til ødelæggelse af kunstværker? Så lyt med her hos Zetland, hvor emnet tages under kyndig og frygtløs behandling. Du kan selvfølgelig også lytte med, selvom du ikke har en fast holdning!

Musik

I min omtale på Goodreads af Jan Kjærstads roman En tid til at leve (link ovenfor) nævner jeg noget af den musik, han omtaler i bogen. Her er to eksempler. Blurs vidunderlige sang Tender, som jeg ikke havde hørt i en evighed, men som jeg siden har hørt en del gange (den sang bliver snart 25 år gammel!!!). Musikvideoer kan ofte ikke embeddes på en blog, heller ikke denne. Men linket fører direkte til den officielle video på YouTube. Flere af personerne i Kjærstads roman har et nært forhold til det norske band Kings of Convenience (fantastisk navn), som jeg aldrig havde hørt om. Så der måtte jeg også et smut forbi YouTube. Det kan du også, hvis du vil høre. Det er slet ikke dårligt.

Brian Eno om meningen med kunst

Stort interview fra New York Times (gavelink). Da han bliver spurgt om den star quality, nogle af de stjerner, han har arbejdet med, har, svarer han: “Charisma (…) Uncertainty doesn’t work for anybody very well, because in general the media don’t appreciate people like that. I would like to cultivate a charisma of uncertainty, a charisma of admitting that you’re making it up as you go along.”

Og nu vi taler om de der karisma-typer

så havde David Bowie (også) noget klogt at sige om kunst. “Never play to the gallery”, siger han blandt andet i dette korte klip.

Klima

S-regeringen klimanølede for egen vinding

To artikler i den forgangne uge har via aktindsigt påvist, at man bevidst har forhalet ansøgninger fra private aktører for at fremme sine egne energiøer. Hvoraf særligt den ved Bornholm ser ud til at strande, fordi den bliver alt for dyr og langsom. Det er faktisk skandaløst.

Gavelink til Information og til Zetland.

Pssst: Her er en god grund til at abonnere på et ordentligt nyhedsmedie. Den slags historier lægges ikke gratis ud, fordi de har kostet tid og penge at producere. Du kan nu læse dem begge, fordi jeg abonnerer.

Hvorfor er det ikke Danmark, der er først med den slags idéer?

Alle større parkeringspladser i Frankrig skal dækkes af solceller. Pænt meget smartere end at bruge marker til formålet. Samtidig kunne man presse virksomheder med tagflader over et vist antal m2 til at gøre det samme – pisk og gulerod: du skal, men du får tilskud. Vores politikere er simpelthen så ulideligt fodslæbende!

Samfund/Politik

Insulin is free

Mindre arbejdstid, samme løn?

I Storbritannien er man ved at være færdige med at gennemføre et kæmpe studie, hvor en masse arbejdspladser har ladet folk arbejde 32 timer, men få fuld løn. Studiet er ikke offentliggjort endnu, men noget tyder på, at det i hvert fald i nogle brancher ku’ være en rigtig god ide. Det bliver spændende, når de endelige resultater foreligger.

Om os

Kulturel kapital og ?

Her er en velskrevet og interessant anmeldelse af Katherine Diaz’ liv på Instagram, som om det var en bog eller et teaterstykke, skrevet af Marie Carsten Pedersen fra Zetland. Det er interessant læsning/lytning. Det satte også en masse tanker i gang hos mig:

Jeg følger ikke Diaz på IG og jeg læser ikke Berlingske, men jeg ved selvfølgelig, hvem hun er, og har også mødt både klummen om Beouf Bourgignon* og billedet, hvor hun sætter bøger på plads med Dan Jørgensen. Om det første tænkte jeg, ja, sådan har jeg det også, og hvorfor i himlens navn må man ikke sige det højt? Om det andet opslag – tja, jeg grinede, men sådan rigtigt forarget ku’ jeg ikke svinge mig op til at være.

* til de uindviede uden abonnement på Berlingske: Hun skrev om, hvor svært det er at finde en mand, der matcher hende intellektuelt og sluger skønlitteratur som hun selv, og at hun simpelthen ikke gider affinde sig med mindre. Det affødte et rasende kommentarspor, hvor hun blev kaldt en elitær snob, etc. etc.

Diskussionen om kloge kvinder fortsætter og fortsætter, og jeg kunne ikke være mere enig i, at smukke kvinder skal ha’ lov til at være kloge uden at dumme mennesker skal nedgøre dem med latterlige blondinebemærkninger.

Når det er sagt, så synes jeg ofte, der mangler en stemme i den debat. Nemlig de knap-så-smukke-men-stadig-kloge kvinders. Det er meget, meget sværere for dem at få plads på medieparnasset, hvilket man kan forvisse sig om ved at kaste blikket rundt på dagblade, tv-stationer og magasiners kvindelige gallionsfigurer. Det er dejligt, at man nu må være både pæn og klog, men jeg ser virkelig frem til den dag, hvor kvinder må være mindre-pæne, ligesom så mange mænd på parnasset er det, og stadig få stjernestatus. Jeg tænker stadig på de kommentarer, jeg engang så til en artikel om Mary Beards nye serie på BBC: “Hun er for grim til at være på TV,” skrev MANGE. Jeg var helt ærligt ved at tude, da jeg læste det. Hun er en af verdens allerdygtigste historikere og en fremragende formidler, og så skal hun høre på sådan noget!

Nu tænker du sikkert (det gør jeg i hvert fald selv): hun er bare misundelig. Og ja, jeg har vel altid været misundelig på mine smukke veninder. Det er vel ikke så mærkeligt. Men nu hvor jeg er *lidt ældre*, kan jeg iagttage, hvordan dette udspiller sig for de yngre generationer. Og ærgre mig over det.

Mad

Daal

Jeg er ret vild med Rukmini Iyers madopskrifter – jeg har også en af hendes kogebøger, der er dejligt lette at gå til. Her er en lidt anderledes daal-opskrift med kokos og lime, der næsten laver sig selv i ovnen.

Pjat

Ting jeg ikke ser

Stor ståhej over nogle franske revolutionshatte og klitorisser. Typisk mig så jeg bare nogle grimme dukker og fik hverken den ene eller den anden association, før jeg læste teksten. Suk. Tak til Anja for link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share