Spring til indhold

Lange rejser i små både

Nationalmuseets vikingeudstilling

Jeg var altså ikke så begejstret… Som en af mine veninder sagde: Hvorfor behøver der være så mørkt? Og som jeg sagde til mig selv: Hvorfor kan vi ikke sidde stille og roligt og se den ellers glimrende film, der fortæller historien om et togt, men skal jages igennem fem rum? Og speakerstemmen på filmen? Bare nej.

Men der er også virkelig gode ting, fx nogle store “plancher”, hvor man kan kalde detaljer frem og få mere at vide. Og et kæmpestort liggende kort, hvor man kan se vikingernes rejser i tid og rum samtidig. Flot lavet. Og så er der jo museets samling af vikinge-dimser, der her præsenteres på en ny måde. Helt vildt imponerende samling, og det er dejligt, at man kan læse om hver enkelt genstand.

Ugens bøger

Når jeg ikke sover så godt, får jeg til gengæld hørt lydbøger. To er jeg blevet færdige med i ugens løb – de kunne ikke være mere forskellige!

Susanne Clarke er en engelsk forfatter, der blev superstjerne efter kun én bog: Jonathan Strange & Mr. Norrell. Det er en af de mest mærkværdige, men også dybt fascinerende bøger, jeg har læst. Det er en art historisk fantasy, hvis der er noget, der hedder det – jeg er ikke normalt Fantasy-læser (bortset fra salig Terry Pratchett). Hun ventede lige 16 år med at udgive sin næste bog, Piranesi. Bogens titel er navnet på hovedpersonen, som er opkaldt efter 1700-tals-arkitekten/kunstneren Piranesi, hvis raderinger netop har været udstillet på Statens Museum for Kunst (skrev om det i sidste uge). Den verden, bogens Piranesi lever i, ligner kunstneren Piranesis værker temmelig meget… Læs mere her.

Den anden bog er blevet temmelig hypet, Ottessa Moshfeghs My Year of Rest and Relaxation. Jeg var ikke udelt begejstret. Læs mere her.

Booker longlist

Bemærk, at en dansk bog (er det første gang?) er på listen!!!

Endnu en bogliste

15 bøger, du bør have læst, før du dør, hedder denne her. Det ku’ også godt være 15 andre, men hun har da nogle udmærkede bud, synes jeg. Jeg har læst de 11. Gone with the Wind har jeg ikke læst, men selvfølgelig set filmen, dah. Hvis jeg skal anbefale én, som mange danskere måske ikke har læst, så er det Bill Brysons A Short History of Nearly Everything. Den var en komplet åbenbaring for mig, da jeg læste den.

Legende kunst

Haegue Yang er en yngre sydkoreansk kunstner, der udstiller på SMK lige nu. Informations anmelder skrev, at man kunne forestille sig, at skulpturerne render rundt og leger, når lyset er slukket, og den sidste vagt er gået hjem. Min udstillings-kompagnon sagde præcis det samme – og han havde altså ikke læst Information. De har begge ret – det er kunst, der leger med kunstbegrebet, og som min udstillings-kompagnon spøgte, da vi gik ned ad trappen: 😝 Skal dét nu være kunst.

Hende der kom før Jackson Pollock

Janet Sobel: Milky Way, 1945.

BBC fortæller historien om den ukrainsk-fødte maler Janet Sobel, der inspirerede Pollock til hans dryp-malerier, men siden selv forsvandt ud af kunsthistorien. Billedet herover ejes af MoMA.

Responder

Selvom jeg ikke ser flow-tv, holder jeg alligevel altid øje med, hvad DR har at byde på af serier. Lige nu kan man se en virkelig god britisk serie i seks afsnit med den altid fremragende Martin Freeman. Det er dog ikke en serie, man skal se, hvis man har brug for opmuntring. Den kan godt ses som en engelsk pendant til Mare of Easttown, selvom der ikke er noget mordmysterie her.

Nyt fra folkene bag Serial

Jeg havde ikke opdaget det, men det havde Lea Korsgaard fra Zetland. Nu har jeg næsten ikke tid til andet end at høre den nye serie: The Trojan Horse Affair. Læs Leas anbefaling her.

Ukrainsk forhistorie

I sidste uge anbefalede jeg filmen Den Sorte Jord (Filmstriben) om Stalins “Holodomor” i Ukraine i 1920’ernes Sovjet. Det gør jeg stadig – virkelig en god film, men ikke for de sarte. Dokumentarfilmen Winter on fire blev også anbefalet af en Zetland-medarbejder (se linket ovenfor), og jeg så den samme aften. Den foregår i 2012-13, hvor ukrainerne sidste gang kæmpede for demokrati i deres land. Det gik minsandten heller ikke fredeligt for sig – det er modige og meget viljestærke mennesker!

Bæredygtigt og skalerbart byggeri

Et hus klemt inde mellem to andre i London – kun fire meter bredt. Læs, hvordan det skal gøres, hvis det skal være bæredygtigt – både at bygge og at bo i. Pænt er det også.

Samfund/miljø/politik

Sådan slutter krige

Hakon Mosbeck fra Zetland taler med kloge mennesker om, hvordan krige kan afsluttes. Hvad er den mest sandsynlige afslutning på den aktuelle krig?

Uden russisk gas

Zetlands klimaskribent har set nærmere på, hvordan vi vil klare os uden Putins gas og olie. Det kommer til at gøre ondt, men det kan godt lade sig gøre.

CNN ser på dansk flygtningepolitik

Sammenligning mellem syrerne og ukrainerne, der begge får deres lande ødelagt af Putins bomber. CNN synes, det er svært at se den store forskel

At være et barn på flugt

Oxytocin

Jeg har tidligere anbefalet alle med adgang til Disney+ at se den korte serie Dopesick om medicinalfirmaet Purdue Pharma, der aggressivt markedsførte Oxytocin, som om det ikke var voldsomt afhængighedsskabende og skabte den helt vanvittige bølge af stofafhængighed i USA, som de fleste vist har hørt om. Her kan du læse om de individuelle familier, der sagsøger Sackler-familien. Det er meget rørende, hvor man dog forstår deres vrede og afmagt!

Viden

Lang covid

I sidste uge linkede jeg til en temmelig tung artikel i New York Times, som gennemgik to nye studier om langtidsvirkninger af Covid. Nu har Videnskab.dk set nærmere på et af dem. Og jo, man kan se eftervirkninger af Covid på hjernescanninger, ikke mindst i området associeret med lugtesansen.

Kloge fugle snød forskerne

Nogle skadelignende fugle i Australien hjalp hinanden af med en sporingsenhed, som forskere havde udstyret dem med. Forskerne lærte dermed noget nyt om disse fugle – bare ikke det, det havde været planen at lære! Videnskab har oversat artiklen fra The Conversation.

Medier

Den der høje-hæle-kampagne

Jeg er fuldstændig enig med Timme Bisgaard Munk og Anita Zhao fra K-forum, når de skyder med skarpt efter de “modige” mænd, der tog høje hæle på for at fremme ligestillingen. Som de skriver, der er laaaaangt til ligestillingen i deres egne bestyrelser. Podimo er decideret helt til grin med 0 kvinder i en branche, der har et KÆMPE kvindeligt publikum. Og jeg kom decideret til at grine over, at de fire skulle være “macho-ikoner” – seriøst, Brian Mikkelsen??? 

Ud over hvad der ellers er galt med kampagnen, så bekommer det mig faktisk ikke særlig godt, at kvinder skal associeres én-til-én med høje hæle. Hvorfor?

Om os

107 år gammelt skibsvrag fundet i Arktis

Minsandten om Shackletons gode skib Endurance ikke er fundet dybt nede på havets meget kolde bund. Tjek de fantastiske billeder fra BBC.

Pjat

@headacheofsmurf

– er en ny (for mig) Twitterkonto med godt indhold. Batman-videoen herover var fra hen. Denne, der blot udstiller en stakkels mand, der glemte at bruge indersiden af hovedet, er det også.

Nuhr

3 tanker om “Lange rejser i små både”

  1. Som altid god inspiration, tak for det! Mht Booker, så har både Dorthe Nors og Olga Ravn været shortlistet til International Booker Prize (som det her også er).

    1. Hej Birte,
      Tak for ros og tak for korrektion. Jeg kunne jo have googlet det, men jeg var for doven lige dér. Jeg har ikke læst nogen af de tre. Burde jeg det?

  2. Jeg syntes bare jeg kunne huske noget med Olga Ravn, så måtte lige forbi Google ;-). “Spejl, skulder, blink” husker jeg som en fin lille lavmælt fortælling. Jeg har selv “De Ansatte” på læselisten, men det bliver nok først når jeg rammer en lang ferie. Men hvis du ikke har været der, er “Mit arbejde” absolut anbefalelsesværdig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share